U ime obitelji

Nova inicijativa za život u Poljskoj: ‘Svaki je život čudo’

Nova inicijativa za život u Poljskoj: ‘Svaki je život čudo’

Nova inicijativa Grupe Proelio koja se zalaže za život u Poljskoj stavlja naglasak na dostojanstvo djece kojima je dijagnosticirano teško zdravstveno stanje prije rođenja.

Inicijativu pod nazivom “Svaki je život čudo” pokreće Zaklada Grupe Proelio (FPG). Ovaj pokret iznosi životne priče osoba rođenih s invaliditetom, čijim su majkama u trudnoći liječnici savjetovali pobačaj.

Invaliditet ne može biti razlog pobačaja

“Započinjemo inicijativu FPG zaklade da bismo pokazali da život svakog ljudskog bića ima smisao te da se ljude ne može ubijati prije rođenja na temelju sumnji o bolesti ili invaliditetu”, izjavila je utemeljiteljica zaklade Magdalena Korzekwa-Kaliszuk u videu kojim je pokrenuta inicijativa.

“U ovoj kampanji predstavljamo priče sasvim određenih pojedinaca koji su prije rođenja preživjeli rizik od usmrćivanja i danas žive”, ističe.

Poljska zaštitila nerođeni život Ustavom

Inicijativa je pokrenuta u svjetlu ključne presude kojom je Poljski ustavni sud proglasio neustavnim pobačaj učinjen zbog fetalnih anomalija.

Prije nego je ova presuda došla na snagu, Poljski zakon dopuštao je pobačaj u slučajevima silovanja ili incesta te u slučajevima visoke opasnosti po majčin život i fetalnih anomalija.

> (VIDEO) Vjernici i navijači obranili poljsku crkvu od ekstremnih ljevičara koji podržavaju pobačaj

> Ustavni sud u Poljskoj: Pobačaj bolesnog djeteta nije u skladu s Ustavom!

> (VIDEO) Dr. Željka Markić odgovorila na komentar da je dijete dio ženina tijela

Presuda – na koju ne postoji pravo žalbe – mogla bi dovesti do značajnog smanjenja broja pobačaja u Poljskoj. Ova odluka, donesena 22. listopada 2020., prouzročila je prosvjede nezadovoljnika.

Više od 80 osobnih životnih priča

Organizatori inicijative kažu da se pokret “Svaki je život čudo” tiče i najtežih slučajeva, uključujući i one u kojima je dijete preminulo ubrzo nakon rođenja. Inicijativa donosi više od 80 osobnih životnih priča.

“Roditelji koji su proživjeli ovu traumatičnu situaciju podijelili su s nama svoja intimna iskustva. Ona ne ostavljaju sumnje da je za obje strane najbolje pružiti djetetu šansu za život, makar i za kratko vrijeme”, kažu organizatori.

Organizatori inicijative zaključuju: “Želimo preobraziti srca i savjesti poljskih muškaraca i žena te pokazati da svako ljudsko biće zaslužuje živjeti”, objavila je CNA.

Izvor: narod.hr/catholicnewsagency.com