U ime obitelji

Nevladina udruga Reporteri bez granica podržava Novosti i njihov doprinos „medijskom pluralizmu“

Nevladina udruga Reporteri bez granica podržava Novosti i njihov doprinos „medijskom pluralizmu“

Reporteri bez granica (RSF), nevladina organizacija sa sjedištem u Parizu, osudila je kampanju podizanja tužbi i verbalnih napada koje, kako navode, hrvatske nacionalističke skupine provode protiv Novosti, lista srpske manjine u Hrvatskoj.

> (VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

RSF navodi da su Novosti tjednik poznat po profesionalnom izvještavanju i da pridonosi medijskom pluralizmu.

Druge organizacije, navodi dalje RSF, izrazile su potporu Novostima i osudile su stigmatizaciju tog lista kao “neprijatelja države”.

“Članci tih novinara ne predstavljaju prijetnju hrvatskoj naciji, u što nas žele uvjeriti te skupine”, izjavila je Pauline Ades-Mevel, čelnica RSF-ovog deska EU-Balkan. “Baš naprotiv, upravo kampanja za ušutkavanje novinara ugrožava demokraciju u Hrvatskoj. Ova kampanja zastrašivanja i stigmatizacije nanosi veliku štetu slobodi informiranja i medijskom pluralizmu”, istaknula je.

> HNiP traži od Cvitana odgovor zašto protiv Pupovčevih ‘Novosti’ nije pokrenut postupak

“Otkako je koalicija na čelu s HDZ-om preuzela vlast u Hrvatskoj, novinarske udruge izražavaju zabrinutost zbog stanja slobode medija u zemlji i pozivaju na okončanje pokušaja gušenja medija”, navodi RSF.

RSF podsjeća da je skupina hrvatskih ratnih veterana u Splitu pokrenula tužbu protiv novinara toga tjednika Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića nakon niza članaka objavljenih u Novostima prošle godine.

U kaznenoj prijavi terete ih za poticanje na mržnju i posebice za “netrpeljivost prema hrvatskom narodu i hrvatskoj državi”, navodi RSF i dodaje da su veterani također pozvali vladu da tjedniku Novosti uskrati financiranje, što bi dovelo do gašenja tjednika.

RSF dalje navodi kako je u veljači “ultrakonzervativna nacionalistička udruga ‘U ime obitelji’ održala tiskovnu konferenciju ispred Sabora na kojoj je optužila Novosti za poticanje na netoleranciju protiv hrvatskog naroda i pozvala je Savjet za nacionalne manjine da mu uskrate financiranje i time ga prisile na gašenje. Također je pokrenula peticiju za zatvaranje Novosti.

Udruga U ime obitelji ustvrdila je na toj tiskovnoj konferenciji da tjednik Novosti “zloupotreba proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini” i zatražila da se listu zbog poticanja na netoleranciju prema većinskom narodu “prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna RH te da im se zabrani javljanje na natječaje sljedeće 3 godine”.

> Unatoč vrijeđanju i širenju netolerancije prema Hrvatima: Savjet za nacionalne manjine tvrdi da bi ukidanje potpore ‘Novostima’ imalo dalekosežne implikacije

> Predsjednik Srpske pravedne stranke Vlahović za Narod.hr o Pupovcu, Novostima, nepravilnostima u radu SNV-a…

> Splitski branitelji DORH-u prijavili novinare Pupovčevih Novosti: Dežulovića, Ivančića i Krstulovića

Prema Reporterima bez granica, prošle godine je zabilježen porast nasilja protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj, koja je 63. od 180 zemalja prema RSF-ovom Indeksu slobode medija u svijetu 2016.

Organizacija je osnovana 1985. u Montpellieru djelovanjem Roberta Ménarda. Ima devet nacionalnih sekcija (Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Švedska, Švicarska i Kanada) i pet ureda (Bangkok, London, New York, Tokyo i Washington).

Za tu francusku nevladinu organizaciju neki kažu da je prestižna, a drugi je gledaju pomalo sumnjičavo. Poznati su po objavljivanju ljestvice poštivanja medijskih sloboda koju svake godine uz pomoć upitnika (50-ak pitanja) koje ispunjava 15 partnerskih organizacija širom svijeta, više od stotinu suradnika te nezavisni lokalni medijski eksperti, novinari, istraživači i borci za ljudska prava u svakoj zemlji, ističe Večernji list.

“Tek mali broj će se zapitati tko u Hrvatskoj zapravo ocjenjuje medijske slobode. E, to je tajna. Svi ocjenjivači u svijetu su tajni, što je s jedne strane u redu, ali s obzirom na podatak da Reporteri bez granica u Hrvatskoj imaju tek dva tri suradnika i s obzirom na našu jaku ispolitiziranost, jako bi me za nimalo tko je odgovarao na upitnik Reportera bez granica“, upozorila je Ružica Cigler za Večernjak.

> Dr. Markić odgovorila ‘Novostima’ na optužbe o ‘orkestriranoj kampanji koju je pokrenula’

Podsjetimo, na tjednik Novosti nije reagirala samo udruga U ime obitelji već i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović te Hrvatski novinari i publicisti.

Udruga U ime obitelji održala je sredinom veljače konferenciju za tisak o zloupotrebi 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

Dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji naglasila je kako u kriterijima prema kojima je Savjet za nacionalne manjine dodijelio 31.819.500 kuna za projekte iz 2016. godine jasno stoji da je jedan od temeljnih zahtjeva za dodjelu sredstava promicanje vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te unapređivanje tolerancije, dok je sankcija za udruge koji su svojim radom promicale netolerantnost prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda obustava financiranja i gubitak prava na prijavu za sredstva Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.

Pozivajući se na navedene kriterije, Izvještaj koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

> Pratite uživo: UIO – Zloporaba proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini

Izvor: narod.hr/Hina

Foto: fah