Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: 76 posto sredstava dodijeljeno lijevo-liberalnim udrugama
30. siječnja 2017.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva 23. je siječnja objavila udruge-dobitnice natječaja za “institucionalnu podršku” u kategorijama do 100, 200 i 350 tisuća kuna godišnje, za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Od ukupno 40 udruga kojima su dodijeljena sredstva, 33 udruge promiču lijevo-liberalne vrijednosti (CESI, Domine, Multimedijalni institut (MAMA), FADE IN, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, odnosno H-alter i dr.), pri čemu, od ukupno dodijeljenih 7,094,623.00 kuna, 76 posto (5,413,243.00 kn) otpada na lijevo-liberalne udruge.

Prema privremenom Operativnom planu Nacionalne zaklade za 2017., za stavke: nastavak dosadašnje institucionalne podrške udrugama (do 18.2 milijuna kuna), novu institucionalnu podršku udrugama (do 10 milijuna kuna), tzv. “Centre znanja” (do 10 milijuna kuna), i “Regionalne centre podrške” razvoju civilnog društva (do 2.7 milijuna kuna) – bit će izdvojeno do 85 posto proračuna NZ. Po tim stavkama se zapravo pristrano financira krug privilegiranih udruga. Usporedbe radi, u 2015. Nacionalna zaklada je dodijelila 61 posto svojeg proračuna – 26,188,493 kn, na gotovo iste stavke, i to za oko 170 organizacija civilnog društva (što je 0.6 posto od ukupnog broja aktivnih udruga u RH), što znači da se povećava iznos koji se dodjeljuje za iste stavke.

Prema privremenom Financijskom planu Nacionalne zaklade za 2017., “planirani su rashodi koji obuhvaćaju nove podrške organizacijama civilnoga društva koje će se odobriti temeljem natječaja/poziva koje Nacionalna zaklada planira objaviti i provesti u 2017. godini (40 posto planiranih donacija) te rashodi za višegodišnje podrške (60 posto planiranih donacija).”

Nacionalna zaklada istim udrugama dodijelila još pola milijuna eura – pogodite kojima!

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: Još jedna javna institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 sisaju državni proračun

Za njih nema krize: 7,5 milijuna državnih kuna podijelili udrugama bliskim vlasti!

Oni koje je SDP financirao milijardama hvale Milanovićevu koaliciju i stranku obitelji Puljak!

Članovi upravnog odbora: objektivni i nepristrani?

Pored javnosti poznatih osoba koje su bile ili jesu izravno uključene u politiku, kao što je Joško Klisović (saborski zastupnik SDP-a), već smo pisali i o ostalim članovima odbora koji u gotovo neizmijenjenom sastavu djeluje već godinama. Među njima su i: “Vladimira Ivandić, ravnateljica Uprave za europske integracije i međunarodne financijske odnose Ministarstva financija; Vedran Horvat, voditelj zagrebačkog ureda Heinrich Böll Stiftunga, njemačke zelene fondacije; Boris Hajoš, tajnik, Hrvatske udruge za odnose s javnošću i glasnogovornik Ministarstva za europske integracije za vrijeme SDP-ove Vlade 2000-2003.; Zdenko Franić iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i saborski zastupnik SDP-a za od 2008-2011.; Jasminka Božić, viša asistentica pri Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Vesna Vašiček, profesorica na Ekonomskom fakultetu Katedre za računovodstvo i glavna državna rizničarka u Ministarstvu financija 2000-2004, za vrijeme SDP-ove Vlade”.

Podsjetimo još kako su HDZ-ov saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović i nezavisna zastupnica Bruna Esih nedavno zbog dvojbene transparentnosti dodjele sredstava civilnim udrugama u Hrvatskome saboru podnijeli amandman kojim predlažu da se sredstva predviđena Proračunom za 2017. godinu preusmjere na civilno društvo tako da se zaobiđe Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva:

Hasanbegović i Esih podnijeli amandman na proračun: Traže smanjenje sredstava za Nacionalnu zakladu za civilno društvo, evo kome bi preusmjerili novac!

Forum.tm u članku financiranom iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva objavio niz optužbi na račun Hasanbegovića

Dvostruki kriteriji privilegiranih udruga Nacionalne zaklade koje napadaju Hasanbegovića

Bruna Esih: Neka novinari istraže zašto nismo dobili veću podršku za amandman, iako znam da je imamo

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža