Migrantska kriza još jednom potvrdila – Hrvatska ima požrtvovan narod i nesposobnu Vladu
28. rujna 2015.

U ime obitelji je 17. rujna uputila je novo pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću vezano uz izbjegličku krizu koja je još jednom pokazala kako Hrvatska ima požrtvovan narod i nesposobnu Vladu.

Prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine premijeru,

zbivanja u Hrvatskoj u proteklih 48 sati ponovno pokazuju da Hrvatska ima požrtvovan narod i nesposobnu Vladu. Pokazalo se sa je Vaš optimizam bez temelja, a pozivi na solidarnost s migrantima tek prazne predizborne parole. Potpuni izostanak planiranja, organiziranja i vodstva Vaše Vlade u jednoj od najvećih europskih kriza nanosi ogromnu štetu hrvatskim građanima i državi.

Ovo su samo neki krivi koraci Vaše Vlade koje se lako moglo izbjeći pravovremenim reagiranjem:

Vlada ne nadzire hrvatsku granicu – u Hrvatsku je prema tvrdnjama ministra Ostojića u 48 sati ušlo više od 11.000 migranata, što je 10 puta više od broja koji je Hrvatska trebala primiti. Odgovornost za zbrinjavanje migranata pala je na za to nepripremljene hrvatske građane u Tovarniku i Belom Manastiru koji su uz to izloženi i mogućim konfliktnim situacijama sa migrantima, bez ikakve zaštite državnih institucija.

Vlada je ugrozila sigurnost hrvatskog stanovništva – velik broj migranata nakon nekontroliranog prijelaza granice nastavio se bez ikakva nadzora kretati selima i poljima. Za njih nije osigurana hrana i voda. Odgovornost za zbrinjavanje ljudi pala je na nepripremljene hrvatske građane izložene mogućim konfliktnim situacijama.

Vlada je ugrozila sigurnost hrvatskih policajaca – premali broj nedovoljno opremljenih hrvatskih policajaca ostavljen je da zaustavi migrante. Samo zahvaljujući dobroj procjeni policije da se trebaju skloniti u stranu izbjegnuti su sukobi u kojima bi mogli stradati.

Vlada ugrožava migrante za koje je ulaskom u Hrvatsku preuzela odgovornost – u prva 24 sata ispraznile su se zalihe Crvenog križa. Unatoč ogromnim naporima lokalne uprave i stanovništva nema dovoljno vode, hrane i odjeće. Proces registracije migranata nije organiziran.

Vlada ugrožava turističku sezonu koja još traje u Hrvatskoj – snimke kaosa na hrvatskoj granici te izvješća o nepripremljenosti hrvatske Vlade za primanje izbjeglica kojima su otvorili granice škodi slici Hrvatske u svijetu i može naškoditi turističkoj sezoni koja još traje i predstavlja trenutno najvažniji izvor prihoda za hrvatske građane i državu.

Zbog svega toga udruga U ime obitelji od Vas očekuje da što brže olakšate teret koji je Vaša vlada prebacila na hrvatske građane u Slavoniji i Baranji te da za bolju skrb o migrantima učinite sljedeće:

Informirate javnost o točnom broju migranata koji su ušli u Hrvatsku te kada se očekuje njihov izlazak i kojim putem;

Osigurate točne informacije o smještajnim kapacitetima Hrvatske te očekivanom vremenu ostanka migranata u Hrvatskoj;

Iznesete procjene troška smještaja migranata u Hrvatskoj kroz sljedeća 3 mjeseca i koji će dio tog troška snositi hrvatski porezni obveznici, a koji dio druge zemlje članice EU;

Organizirate koordinaciju rada volonterskih udruga i zainteresiranih građana te objasnite koji će dio brige o migrantima preuzeti državne institucije, a u kojem se segmentu očekuje pomoć volontera.

Ujedno Vas podsjećamo da smo Vam prije 10 dana, 7. rujna, uputili otvoreno pismo s očekivanim koracima koje trebate preuzeti, među kojima je glavna točka bilo otvaranje prihvatnih centara ispred hrvatske granice.

Jako nam je žao da niste uvažili naše konstruktivne prijedloge.

S poštovanjem,

Željka Markić

Upravni odbor U ime obitelji

Izvor: narod.hr

Photo: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža