Mickey Mouse i bumbar koji pozivaju na džihad: Kako je Hamas širio propagandu na djecu?
30. listopada 2023.

(Na Bliskom Istoku i dalje traju borbe između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, čije ime znači predanost. Ova organizacija od 2007. de facto samostalno upravlja Pojasom Gaze. Kada je preuzeo vlast, Hamas se posvetio i indoktrinaciji djece kroz tv emisije i crtiće u kojima se često poziva na nasilje prema Izraelcima, ali i osvajanje Zapada.

Hamas je osnovan 1987. na početku palestinske pobune (intifada) protiv izraelske vlasti u Gazi i na Zapadnoj obali, a od 2007. samostalno vlada pojasom Gaze. Kako navodi Enciklopedija, Hamas “zagovara rat do poraza Izraela, uspostavu palestinske države temeljene na islamskim načelima te borbu za arapsko i islamsko jedinstvo”.

Dvojnik popularnog miša koji poziva na nasilje

Kada je preuzeo vlast, Hamas je svoju propagandu počeo nametati i onim najmlađim kroz programe prilagođene njima. Najpopularniji bio je show Tomorrow’s Pioneers (Pioniri sutrašnjice) koji se emitirao 13. travnja 2007. do 16. listopada 2009. Emitirala ga je televizijska postaja Al-Aqsa TV povezana s Hamasom.

Show su vodili djevojčica u hidžabu Saraa Barhoum i kostimirani lik Farfour, koji je zapravo verzija popularnog Mickeya Mousea. Kroz emisiju su se najmlađim uzrastima propagirale teme antisemitizma, islamizma i općenito antizapadne teme.

Tako u jednoj od emisija Farfour govori:

>Havel objasnio pozadinu napada Hamasa na Izrael: Evo zašto je i Hrvatska u opasnosti

“Da, mi, sutrašnji pioniri, vratit ćemo ovoj naciji njegovu slavu, i oslobodit ćemo Al-Aqsu, Allahovom voljom, i oslobodit ćemo Irak, Allahovom voljom, i oslobodit ćemo muslimanske zemlje, napadnute ubojicama. Pobijedit ćemo, Busha! Pobijedit ćemo, Sharona (bivši izraelski premijer, umro 2006.)! Ah, Sharon je mrtav. Pobijedit ćemo, Omert! Pobijedit ćemo! Pobijedit ćemo, Condoleezu (bivša američka državna tajnica)!”

U show su se telefonski mogla javiti djeca te raspravljati o nekim temama. Najčešće su to bila djeca u dobi od 9 do 13 godina, iako su emisiju pratila i puno mlađa djeca. No, po dobi, vjerojatno je da upravo ta djeca danas ratuju u redovima Hamasa.

Poziv na džihad i borbu za Allaha

Farfour je u emisiji redovno iznosio kontroverzna stajališta i pozivao na “vraćanje islamske zajednice na njenu nekadašnju veličinu”.

U epizodi 103, on simulira pucanje iz AK-47 i bacanje granata, navodi se na Wikipediji. Do kuda ide Hamasova propaganda najbolje pokazuje epizoda 105, emitirana 22. lipnja 2007., u kojoj su Izraelci na smrt pretukli Farfoura jer je htio dobiti ključ i vlasništvo nad “Tel al-Rabi”, izmišljenim palestinskim naseljem koje su okupirali Izraelci i preimenovali u Tel Aviv.

Farfoura je potom zamijenio Nahoul, njegov rođak bumbar koji redovno izražava terorističke stavove i poziva na džihad. U jednoj od emisija govori: “Oslobodit ćemo Al-Aqsu od prljavštine zločinačkih Židova”, kao i “Krenut ćemo u džihad kad narastemo.”

>Ovako izgleda LGBTQ propagnada za djecu

Kada tek dolazi u emisiju Nahoul najavljuje borbu protiv Allahovih neprijatelja.

Ovaj program i uzimanje lika Mickeya Mousea za širenje ovakve propagande 2007. oštro je osudila kći Walta Disneyja Diane Disney Miller nazvavši Hamas “čistim zlom”, prenio je The Guardian.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža