Međunarodni dan roditelja – što možemo danas učiniti za svoje roditelje?
1. lipnja 2022.

Međunarodni dan roditelja se obilježava svakog 1. lipnja u čast roditelja i njihove posvećenosti djeci. Ovaj datum ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2012. godine.

U svojoj rezoluciji kojom je ovaj dan proglašen Međunarodnim danom roditelja, navedeno je da obitelj ima primarnu odgovornost za njegu i zaštitu djece i da ona trebaju rasti u obiteljskom okruženju i u atmosferi sreće, ljubavi i razumijevanja, s ciljem potpunog i sveobuhvatnog razvoja ličnosti.

Uloga roditelja u podizanju djece je osnova i temelj zajednice i društva. Roditelji imaju ključnu ulogu kao staratelji i učitelji svoje djece da ih pripreme za sretan, produktivan i ispunjen život, zbog čega se ovaj dan proslavlja u čast jedne od najvažnijih i najodgovornijih životnih uloga.

Međunarodni dan roditelja je odlična prilika da zahvalimo svojim roditeljima na svemu što su činili i čine za nas, bilo da smo mladi ili se već i sami nalazimo u ovoj odgovornoj ulozi. Kako ćete vi provesti ovaj dan?

Postoje različiti načini kako možemo i danas zahvaliti svojim roditeljima bilo da su živi, bilo da su već mrtvi.

Izreke o roditeljstvu 

Očeva dobrota je veća od planine, majčina dobrota je dublja od mora.
– japanska poslovica

Poticajne riječi od mame i tate su kao prekidači za svjetlo. Dati djetetu poticaj u pravom trenutku života je kao upaliti svjetlo u sobi prepunoj mogućnosti.
– Gary Smalley

Uvijek poljubite svoju djecu za laku noć – čak i ako su već zaspala.
– H. Jackson Brown, Jr.

Ako želite da vaše dijete stoji čvrsto nogama na zemlji, stavite mu odgovornost na ramena.
– Abigail Van Buren

Roditelji koji se boje čvrsto stati stopalima na zemlju, obično imaju djecu koja hodaju kroz život na prstima.
– kineska poslovica

Hebrejska riječ za roditelje je „horim“, a potiče iz istog korijena kao i „moreh“ – učitelj. Roditelj jeste i ostati će, prvi i najvažniji učitelj kojeg će dijete imati.
– Rabin Kassel Abelson

Svijet govori iz uma. Roditelji govore prisnije – oni govore iz srca.
– Hain Ginott

Pametni ljudi dopuštaju svojoj djeci da katkad i pogriješe.
– Mahatma Gandhi

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža