Martina i Antonijo Škvorić: ‘Evo kako smo obogatili naš brak i produbili ljubav!’
7. ožujka 2016.

“Brak je prekrasna zajednica ljubavi i odnose u braku treba graditi, razvijati, obogaćivati, nikada ne izgubiti iskrenost i razgovore jedno s drugim”, istaknuli su za naš portal Martina i Antonijo Škvorić bračni bar koji je prošao vikend Zaručničkog susreta u okviru Udruge Hrvatska zajednica bračnih susreta.

Udruga Hrvatska zajednica bračnih susreta dio je Svjetske zajednice bračnih susreta (engl. Marriage Encounter), popularno zvane „bračni vikendi“. To je međunarodni pokret kršćanske-katoličke inspiracije čije je djelovanje usredotočeno na poticanje izgradnje i zajedništva osoba u obiteljskom životu. Naglasak je na rastu kvalitete u komunikaciji putem odgovornog dijaloga u različitim razdobljima života (zaručnici, bračni parovi), odnosno na obnovi sakramenata kršćanske ženidbe i svećeničkog reda.

Hrvatska zajednica bračnih susreta (HZBS) ima svoju dugogodišnju i bogatu povijest – ove godine slavi 40 godina postojanja u Hrvatskoj.

Narod.hr: Kada i kako ste se uključili u program Zaručničkih susreta? Možete li nam kratko reći: tko vodi program? Kojim se temama najviše bave Zaručnički susreti?

U program zaručničkih susreta uključili smo se 2007.godine po preporuci prijatelja koji su bili oduševljeni temama susreta, koncepcijom rada i takvim načinom priprave za brak.

Program vode dva bračna para sa dugogodišnjim bračnim iskustvom i svećenik.
Zaručnički susreti bave se temama susreta sa samim sobom i jedno s drugim kroz prihvaćanje, razumijevanje, iskrenost, otvorenost i ljubav, a najviše se bave temama kvalitetne komunikacije i međusobnih odnosa budućih supružnika.

Narod.hr: Što je za vas značio taj program? Zašto ga preporučujete drugim parovima?

Program zaručničkih susreta u nama je potaknuo još bolju i dublju komunikaciju, još nas je više zbližio, povezao i pokazao smjernice i bitne vrijednosti u zajedničkom životu koje se nikada ne smiju zaboraviti već u međusobnoj ljubavi uvijek iznova otkrivati, njegovati, obnavljati kako bi gradili sreću koju želimo jedno drugome.

Preporučujemo Zaručničke susrete i drugim parovima jer današnje vrijeme često nudi svakakve trenutne prolaznosti, a zaboravlja one prave istinske vrijednosti priprave za brak. Na zaručničkom susretu budući supružnici posvetit će vrijeme izgradnji kvalitetne komunikacije koja je u zajedničkom životu temelj svakoga braka. Sreća budućih supružnika ovisit će o kvaliteti njihove komunikacije i međusobnih odnosa te smatramo da je upravo zbog toga važno da zaručnici prođu ovakav susret kako bi izgradili dobre temelje za zajednički život i dublje spoznali vrijednosti međusobnih odnosa koji se temelje na prihvaćanju, razumijevanju, poštivanju, opraštanju i davanju cijelog sebe drugome.

Narod.hr: Što je vama osobno donijelo sudjelovanje u Zaručničkim susretima? Koji su vaši dojmovi?

Na zaručničkim susretima smo shvatili da brak može biti:
1. Ugovorni odnos, (to je koliko ti meni toliko ja tebi – moderno shvaćanje )
2. Savez odnosa, (je bezuvjetnoi bezgranično prihvaćanje jedno drugoga sve dok nas smrt ne rastavi, to je ženidbeni savez – a tu je onda sadržan i sakrament braka)

Sudjelovanje na zaručničkim susretima nama je donijelo još dublju i iskrenu povezanost, bliskost, razumijevanje te nam je pokazalo kako izgrađivati istinske životne vrijednosti braka i obitelji kroz komunikaciju koja omogućuje da se kao budući supružnici otkrivamo jedno drugome u punini. Zaručnički susreti pomogli su nam spoznati i stvarati atmosferu ljubavi, života i slobode u našem odnosu te kako je divno darivati svoj život kao poklon drugome i osjetiti bezuvjetnu ljubav, koja se jedino dijeljenjem umnaža! Posebno su nas dojmila iskustva iz bračnog života supružnika koji su vodili susret te duhovno vodstvo svećenika koji je divno povezao vjeru s istinskim vrijednostima života u braku i snagu molitve u zajedničkom životu.

Narod.hr: Bili ste sudionici Orginalnog vikenda – kako je on koncipiran? Koji su vaši dojmovi?

Orginalni vikend koncipiran je kako bi produbio komunikaciju između supružnika, molitvu i zajedništvo kroz dijaloge u kojima potpuno i iskreno predajemo jedno drugome svoje srce. Taj vikend bilo je jedno veliko pozitivno iskustvo koje je ostavilo traga u našim životima. Brak je prekrasna zajednica ljubavi i odnose u braku treba graditi, razvijati, obogaćivati, nikada ne izgubiti iskrenost i razgovore jedno s drugim.

Orginalni vikend u nama je još više, jače i snažnije učvrstio ljubav koju dajemo jedno drugome svaki dan, svaki sat, svaki trenutak, to je ljubav potpunog predanja drugome, žrtva za drugoga, prihvaćanje i opraštanje u zajedničkom životu. Ima li što ljepše na svijetu nego voljeti najdraže biće koje nam je Bog dao na zemlji, voljeti svog bračnog partnera i potpuno mu se predati, znati mu iskazati ljubav, tu ljubav graditi, umnažati i razvijati tijekom zajedničkog života. Uz međusobnu bezuvjetnu ljubav, razumijevanje, slušanje, razgovore, opraštanje i molitvu brak postaje divna zajednica ljubavi. Orginalni vikend pružio nam je to divno iskustvo koje još uvijek grije naša srca!

Narod.hr: Zašto je važno da parovi sudjeluju na ovakvim susretima?

Važno je da parovi sudjeluju u ovakvim susretima jer susreti izgrađuju vrijednosti koje su temelj svakog braka, a to su kvalitetna svakodnevna komunikacija supružnika kroz koju razni nadolazeći problemi, nesuglasice, teškoće mogu biti riješeni. Kao što cvijet da bi rastao treba zalijevati, tako i brak, međusobne odnose treba graditi, izražavati mišljenja, osjećaje, potrebe kako bi se bolje razumijeli i izgrađivali odnose pune povjerenja, prihvaćanja i ljubavi.

Narod.hr: Što biste poručili, kratku poruku, mladim parovima koji se možda boje ulaska u bračnu zajednicu?

Da budući supružnici budu otvoreni za komunikaciju bez straha, srama, osude, neprihvaćanja jer svi mi imamo i dobre i loše strane ali ako znamo o svemu razgovarati, povjeriti se, otvoriti u potpunosti svoje srce budućem bračnom drugu, svaka različitost, neslaganje ili teškoće s kojima se u odnosima susrećemo, mogu uz dobru komunikaciju potaknuti novi rast u odnosu između budućeg bračnog para. Kvalitetnom komunikacijom, iskrenošću, povjerenjem i razgovorima bogatimo naš zajednički život i omogućujemo rast u braku i ljubavi. Zato želimo zaručnicima da budu odvažni i hrabri darivati sebe drugome u iskrenoj i predanoj ljubavi koja stvara čvrste temelje za brak!

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža