Luca Volonte: Poslodavci bi trebali biti fleksibilniji prema samohranim roditeljima
4. studenoga 2016.

U današnje vrijeme kada je broj razvoda u sve većem broju, država i društvo trebaju imati više obzira prema samohranim roditeljima i njihovoj djeci, što nažalost često nije slučaj i na njih se gleda prijekorno te samohranim roditeljima činjenica da sami odgajaju jedno ili više djece otežava pronalaženje posla.

O problemima s kojima se susreću samohrani roditelji i o tome kako bi im država trebala pomoći razgovarali smo s Lucom Volonteom. Gospodin Volonte je generalni direktor fundacije Novae Terra koja se bavi promocijom života i obiteljskih vrijednosti u Europi, a i sam je dobitnik brojnih nagrada od kojih je najznačajnija nagrada sv. Thomas More za promicanje vjerske slobode.

Narod.hr: Koji savjet možete dati kako da država kao što je Hrvatska pomogne samohranim roditeljima pri odgoju njihove djece?

Najbitnije je dati podršku samohranim roditeljima tijekom radnog tjedna, što znači biti fleksibilniji prema ljudima koji rade a usto su i samohrani roditelji. Trebalo bi pomoći i roditeljima koji su u braku da zadrže jedinstvo obitelji. To se može učiniti raznim mjerama, npr. Konferencijama ili bračnim savjetovalištima. Svaki razvod je bolan i nosi posljedice kako roditeljima i djeci tako i državi i društvu u cjelini.

Narod.hr: Kakva je situacija u Italiji?

Nažalost sve se više povećava broj razvoda i samim time samohranih roditelja, ali se povećava i broj neregistriranih parova i djece rođene u izvanbračnoj zajednici što bi moglo biti problem u budućnosti, jer što je više razvoda to je više samohranih roditelja i nesretne djece, a i samu državu brakorazvodne parnice koštaju puno.

Narod.hr: Generalni ste direktor fundacije Novae Terrae, čime se fundacija bavi?

Naša fundacija je osnovana prije nekoliko mjeseci i radimo zajedno s katoličkim sveučilištem u Milanu na prvom globalnom indeksu vezanom uz pitanje obitelji, djelujemo na području Italije, ali surađujemo s mnogim organizacijama diljem svijeta. Provodimo istraživanje u 46 zemalja o tome kakvi su uvjeti u kojima obitelji žive, koliko su napredovale socijalne mjere u pomaganju stabilnosti obitelji, posebice obitelji s djecom. Na vrhu su zemlje od Skandinavije do Rusije, a na začelju nažalost Hrvatska i Italija.

Narod.hr: Zašto je važno promicati jedinstvo obitelji?

Važno je jer ako dođe do raspada obitelji, iz bilo koje razloga, razvod ili smrt jednog roditelja – moramo pokušati kao društvo osigurati stimuliranje civilnog društva koje će omogućiti savjetovanje i potporu obitelji, istovremeno poticati majke koje najčešće postaju glave obitelji kako bi se smanjili rizici kojima su izložena djeca kao što su konzumiranje cigareta i alkohola prije 18 godine.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža