Kršćani 2021. godine najprogonjenija vjerska skupina na svijetu
2. siječnja 2022.

Kršćanska zagovaračka skupina Open Doors otkrila je da se 2021. godine više od 340 milijuna kršćana diljem svijeta suočavalo s progonima. To predstavlja jednu osminu ukupnog kršćanskog stanovništva. Kršćani su proganjani u svim područjima javnog i privatnog života, prenosi breitbart.com.

Deset najrepresivnijih zemalja na Svjetskoj listi Otvorenih vrata bile su Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Eritreja, Jemen, Iran, Nigerija i Indija.

Najgori je prijestupnik u posljednjih 20 godina zaredom, Sjeverna KorejaBrutalna komunistička diktatura neprijateljska je prema bilo kojoj vjeri osim vladajuće dinastije Kim. Većina ostalih država su s islamističkim vladama na čelu. Primijećen je zabrinjavajući porast hinduističkog nacionalizma koji je potaknuo progon kršćana u Indiji.

“Hinduski ekstremisti vjeruju da bi svi Indijci trebali biti hindusi, te da bi se zemlja trebala riješiti kršćanstva i islama. Koriste opsežno nasilje kako bi postigli taj cilj, posebno ciljajući na kršćane hinduističkog porijekla.” – navode.

Kršćani su optuženi da slijede “stranu vjeru” . Vjernici su često fizički napadnuti, a ponekad i ubijeni, kao i pod stalnim pritiskom svoje obitelji i zajednice da se vrate hinduizmu. Mnogi vjernici su izolirani i ne poznaju druge kršćane.

Kršćani su proganjani u svim područjima javnog i privatnog života, a zakoni protiv obraćenja (trenutačno u devet država, s razmišljanjima o usvajanju) zlorabe se u svrhu zastrašivanja. Malo je ljudi zapravo osuđeno prema ovim zakonima, ali slučajevi se mogu provlačiti godinama.

U Indiji

“Pandemija Covid-19 ponudila je novo oružje za progonitelje, a kršćani se često namjerno zanemaruju kada se dijele službena hrana i pomoć za Covid-19”, navodi se u izvješću o situaciji u Indiji.

Indijski pastiri rekli su u srijedu da u zemlji raste “rastuća antikršćanska histerija”, s “antikršćanskim osvetnicima” koji napadaju seoske crkve, pale knjige i napadaju vjernike.

Kršćanska zajednica u Indiji, najveća i najstarija u Aziji, zaprepaštena je porastom nasilnog progona, koji ima prešutnu, a ponekad i otvorenu potporu indijske policije i političara. Na sve veći broj obraćenja među Indijcima niže kaste gledaju kao na prijetnju hinduističkom nacionalizmu.

Sve veći broj indijskih država donosi zakone protiv obraćenja protiv kršćana. U međuvremenu, taktike koje je opisane kao “ekonomski pokreti kliješta” koriste se za bankrot kršćanskih skupina na sudu.

U Nigeriji

Pandemija je bila čimbenik u rastućem progonu u drugim nacijama, potaknuvši opasan porast autoritarnih moći koji je kršćane učinio jednom od njihovih prvih meta. Ostali lokalni čimbenici uključuju nasilne napade Boko Harama i franšize Islamske države ISWAP u Nigeriji, gdje je više kršćana ubijeno zbog svoje vjere nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Iako su ove bande sklone ubijanju, silovanju i nasilnom preobraćenju kršćana, dio krivnje za zastrašujuću situaciju u Nigeriji stavlja se na predsjednika Muhammadua Buharija, čije je predsjedništvo “utjecalo na nagli porast pokušaja prisile islamizacije na zemlju. Kao i imenovanje muslimana na ključne vladine pozicije.”

U Afganistanu

Problemi Afganistana očiti su nakon talibanskog osvajanja. No, tamošnji uvjeti za kršćane su bili teški i prije nego što su talibani upali u Kabul.

“Nemoguće je živjeti otvoreno kao kršćanin u Afganistanu. Napuštanje islama smatra se sramotnim, a kršćanski obraćenici suočavaju se s strašnim posljedicama ako se otkrije njihova nova vjera. Ili će morati bježati iz zemlje ili će biti ubijeni”, ističu iz Otvorenih vrata.

U nekim dijelovima Afganistana kršćanski obraćenici su zatvoreni u duševnim bolnicama jer se “napuštanje islama smatra znakom ludila”.

Eritrejski kršćani suočavaju se s dvostrukom prijetnjom.  Od strane vlade i Eritrejske pravoslavne crkve (EOC), vjerske organizacije koju je odobrila država. Vlada Eritreje je represivna, vršeći  sveobuhvatan nadzor nad građanima u nevolji i podvrgavajući ih oštrim izvansudskim kaznama.

Analitičari Open Doorsa tvrde da komunistička Kina ima veću ulogu u progonu diljem svijeta nego što bi to sugeriralo njezino 17. mjesto na popisu. Kineski sustavi nadzora i sigurnosne konzultantske usluge prodani su tolikom broju represivnih vlada. Zapravo, Kina čini mnogo kako bi pomogla ostatku neslobodnog svijeta da postane vještiji u ugnjetavanju.

Ocjene Open Doorsa za progon kršćana poklapaju se s godišnjim izvješćem američkog State Departmenta o međunarodnoj vjerskoj slobodi. Neke su države “zemlje od posebne zabrinutosti”, uključujući Sjevernu Koreju, Eritreju, Iran i Nigeriju. State Department je razmatrao dodavanje Indije na svoj “crveni popis” najgorih prijestupnika, ali je prijedlog odbijen u studenom.

Istraživački centar Pew utvrdio je u svom najnovijem godišnjem izvješću o vjerskim slobodama da su kršćani “najprogonjenija vjerska skupina na svijetu”. 153 nacije su prijavile napade ili diskriminaciju protiv njih. Broj nacija koje dokumentiraju progon kršćana udvostručio se u posljednjih 15 godina.

Izvor: narod.hr/breitbart.com

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža