U ime obitelji

Kršćani 2021. godine najprogonjenija vjerska skupina na svijetu

Kršćani 2021. godine najprogonjenija vjerska skupina na svijetu

Kršćanska zagovaračka skupina Open Doors otkrila je da se 2021. godine više od 340 milijuna kršćana diljem svijeta suočavalo s progonima. To predstavlja jednu osminu ukupnog kršćanskog stanovništva. Kršćani su proganjani u svim područjima javnog i privatnog života, prenosi breitbart.com.

Deset najrepresivnijih zemalja na Svjetskoj listi Otvorenih vrata bile su Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Eritreja, Jemen, Iran, Nigerija i Indija.

Najgori je prijestupnik u posljednjih 20 godina zaredom, Sjeverna KorejaBrutalna komunistička diktatura neprijateljska je prema bilo kojoj vjeri osim vladajuće dinastije Kim. Većina ostalih država su s islamističkim vladama na čelu. Primijećen je zabrinjavajući porast hinduističkog nacionalizma koji je potaknuo progon kršćana u Indiji.

“Hinduski ekstremisti vjeruju da bi svi Indijci trebali biti hindusi, te da bi se zemlja trebala riješiti kršćanstva i islama. Koriste opsežno nasilje kako bi postigli taj cilj, posebno ciljajući na kršćane hinduističkog porijekla.” – navode.

Kršćani su optuženi da slijede “stranu vjeru” . Vjernici su često fizički napadnuti, a ponekad i ubijeni, kao i pod stalnim pritiskom svoje obitelji i zajednice da se vrate hinduizmu. Mnogi vjernici su izolirani i ne poznaju druge kršćane.

Kršćani su proganjani u svim područjima javnog i privatnog života, a zakoni protiv obraćenja (trenutačno u devet država, s razmišljanjima o usvajanju) zlorabe se u svrhu zastrašivanja. Malo je ljudi zapravo osuđeno prema ovim zakonima, ali slučajevi se mogu provlačiti godinama.

U Indiji

“Pandemija Covid-19 ponudila je novo oružje za progonitelje, a kršćani se često namjerno zanemaruju kada se dijele službena hrana i pomoć za Covid-19”, navodi se u izvješću o situaciji u Indiji.

Indijski pastiri rekli su u srijedu da u zemlji raste “rastuća antikršćanska histerija”, s “antikršćanskim osvetnicima” koji napadaju seoske crkve, pale knjige i napadaju vjernike.

Kršćanska zajednica u Indiji, najveća i najstarija u Aziji, zaprepaštena je porastom nasilnog progona, koji ima prešutnu, a ponekad i otvorenu potporu indijske policije i političara. Na sve veći broj obraćenja među Indijcima niže kaste gledaju kao na prijetnju hinduističkom nacionalizmu.

Sve veći broj indijskih država donosi zakone protiv obraćenja protiv kršćana. U međuvremenu, taktike koje je opisane kao “ekonomski pokreti kliješta” koriste se za bankrot kršćanskih skupina na sudu.

U Nigeriji

Pandemija je bila čimbenik u rastućem progonu u drugim nacijama, potaknuvši opasan porast autoritarnih moći koji je kršćane učinio jednom od njihovih prvih meta. Ostali lokalni čimbenici uključuju nasilne napade Boko Harama i franšize Islamske države ISWAP u Nigeriji, gdje je više kršćana ubijeno zbog svoje vjere nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Iako su ove bande sklone ubijanju, silovanju i nasilnom preobraćenju kršćana, dio krivnje za zastrašujuću situaciju u Nigeriji stavlja se na predsjednika Muhammadua Buharija, čije je predsjedništvo “utjecalo na nagli porast pokušaja prisile islamizacije na zemlju. Kao i imenovanje muslimana na ključne vladine pozicije.”

U Afganistanu

Problemi Afganistana očiti su nakon talibanskog osvajanja. No, tamošnji uvjeti za kršćane su bili teški i prije nego što su talibani upali u Kabul.

“Nemoguće je živjeti otvoreno kao kršćanin u Afganistanu. Napuštanje islama smatra se sramotnim, a kršćanski obraćenici suočavaju se s strašnim posljedicama ako se otkrije njihova nova vjera. Ili će morati bježati iz zemlje ili će biti ubijeni”, ističu iz Otvorenih vrata.

U nekim dijelovima Afganistana kršćanski obraćenici su zatvoreni u duševnim bolnicama jer se “napuštanje islama smatra znakom ludila”.

Eritrejski kršćani suočavaju se s dvostrukom prijetnjom.  Od strane vlade i Eritrejske pravoslavne crkve (EOC), vjerske organizacije koju je odobrila država. Vlada Eritreje je represivna, vršeći  sveobuhvatan nadzor nad građanima u nevolji i podvrgavajući ih oštrim izvansudskim kaznama.

Analitičari Open Doorsa tvrde da komunistička Kina ima veću ulogu u progonu diljem svijeta nego što bi to sugeriralo njezino 17. mjesto na popisu. Kineski sustavi nadzora i sigurnosne konzultantske usluge prodani su tolikom broju represivnih vlada. Zapravo, Kina čini mnogo kako bi pomogla ostatku neslobodnog svijeta da postane vještiji u ugnjetavanju.

Ocjene Open Doorsa za progon kršćana poklapaju se s godišnjim izvješćem američkog State Departmenta o međunarodnoj vjerskoj slobodi. Neke su države “zemlje od posebne zabrinutosti”, uključujući Sjevernu Koreju, Eritreju, Iran i Nigeriju. State Department je razmatrao dodavanje Indije na svoj “crveni popis” najgorih prijestupnika, ali je prijedlog odbijen u studenom.

Istraživački centar Pew utvrdio je u svom najnovijem godišnjem izvješću o vjerskim slobodama da su kršćani “najprogonjenija vjerska skupina na svijetu”. 153 nacije su prijavile napade ili diskriminaciju protiv njih. Broj nacija koje dokumentiraju progon kršćana udvostručio se u posljednjih 15 godina.

Izvor: narod.hr/breitbart.com