Krešimir Planinić: Očekujemo da HDZ i Most ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju
31. siječnja 2017.

HDZ i Most su u protekla dva tjedna predložili više zakona kojima se redefinira obitelj, odnosno u definiciju obitelji uvodi životno partnerstvo osoba istog spola.

Saborski zastupnici raspravljali su 17. 1. o Konačnom prijedlogu Zakona o strancima, u kome izričito stoji da je “zakonom potrebno redefinirati tko se smatra članom obitelji imajući u vidu Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola”. Zakon je ipak povučen iz hitne procedure i vraćen u redovnu proceduru kako bi se omogućila šira rasprava. Nadalje, životne partnere nastojalo se uvrstiti u definiciju obitelji i u Prijedlogu zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, o kojem su u prvom čitanju saborski zastupnici raspravljali u srijedu 25. 1., a uskoro će i glasovati.

(VIDEO) Esih: stranka koja pristane na uvođenje termina “roda” i redefiniciju obitelji, ne bi se smjela se zvati demokršćanskom

U Prijedlogu zakona o zaštiti nasilja u obitelji stoji da su “prilikom izrade ovoga zakona, važni standardi i obveze koje Republici Hrvatskoj nameć[e] (…) Istanbulska konvencija koju je Republika Hrvatska potpisala 22. siječnja 2013. godine, te se očekuje njezina ratifikacija”, čime se zakonodavac ponaša kao da je Istanbulska konvencija već ratificirana pa je obavezan uskladiti hrvatsko zakonodavstvo s ovom konvencijom.

Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima i član upravnog odbora udruge U ime obitelji, komentirao je najavu ratifikacije Istanbulske konvencije: “Istanbulsku konvenciju je potpisala Vlada Zorana Milanovica. Uz neke dobre elemente vezano za zaštitu žena, ona, ipak, primarno nameće rodnu ideologiju, od koje se HDZ distancirao tijekom predizborne kampanje. U ime obitelji smatra da je za RH štetno ratificirati Istanbulsku konvenciju te očekuje da je HDZ i Most ne ratificiraju.”

Premijer Andrej Plenković najavio je 25. 11. 2016. da će “Vlada Republike Hrvatske, odnosno ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, što skorije pokrenuti postupak ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, u Hrvatskom saboru”. Time je Plenković otišao korak dalje od SDP-ove Vlade Zorana Milanovića koja je započela proces pristupanja Istanbulskoj konvenciji kada je 20. 12. 2012. donijela odluku o potpisivanju Konvencije.

Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor koji je donesen s ciljem da se ženama i članovima obitelji, žrtvama nasilja, omogući ista razina zaštite u svim europskim državama. Iako donosi mnoge poželjne odredbe o pružanju pomoći žrtvama nasilja, kao što su odredbe o skloništima, pružanju pravne pomoći i potpore žrtvama te o nalogu za udaljenje ili zabranu pristupa žrtvi, Istanbulska konvencija sadrži definiciju pojma „rod“ (čl. 3. c) koja bi u slučaju da Konvenciju ratificira Hrvatski sabor postala pravno obvezujuća za Hrvatsku, čime bi se Hrvatskoj i svim njenim građanima nametnula rodna ideologija.

Kada bi Hrvatski sabor ratificirao Istanbulsku konvenciju, to bi dovelo do sljedećih posljedica:

1. Nametanja znanstveno nepotvrđenih teza (rodne ideologije) u obrazovni sustav izmjenom kurikula,

2. Ograničavanja primarne uloge roditelja u odgoju i odlučivanju o obrazovanju vlastite djece, u skladu s vlastitim vjerskim i drugim uvjerenjima,

3. Ugroženosti slobode savjesti, vjeroispovijedi i uvjerenja zbog netrpeljivosti prema onima koji se protive rodnoj ideologiji, kao i prema vjerskim zajednicama

4. Pojave kampanja i programa koji za cilj imaju podizanje svijesti o “rodu”, odnosno promicanje rodne ideologije u neformalnim obrazovnim okruženjima, sportskim i kulturnim okruženjima, okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža