Krešimir Planinić o Novostima: Lako je etiketirati i optuživati za fašizam – ovdje se radi o financiranju i sukobu interesa
20. veljače 2017.

Gostujući u HRT-ovu Studiju 4, Krešimir Planinić, predstavnik udruge U ime obitelji, govorio je o zahtjevu UIO za prestankom financiranja srpskog tjednika Novosti te prijavi za sukob interesa podignutoj protiv Milorada Pupovca. U emisiji je isprva pristao sudjelovati i predstavnik Srpskog narodnog vijeća, no onda je, radi “istupa Željke Markić u HRT-ovoj emisiji Iza zavjese”, SNV otkazao dolazak svojeg predstavnika.

(VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

Upitan o izostanku predstavnika ‘druge strane’ u studiju, Krešimir Planinić je rekao: “Razgovaramo o sadržaju i financiranju lista, a očigledno je to nekome problem. Sadržajni razgovor se svodi na to da se objasni kriterij dodjeljivanja sredstava i, ako je to teško argumentirati, onda je vjerojatno problem i doći u studio.”

Na pitanje voditeljice o prijavi Milorada Pupovca za sukob interesa, Planinić je kazao: “To je vrlo jednostavno. Jedna te ista osoba sjedi u Savjetu za nacionalne manjine, koji raspoređuje sredstva, u saborskom Odboru koji kontrolira dodjeljivanje sredstava, i pritom je predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje dobiva novac – to je Milorad Pupovac. On sjedi na tri stolca i sve ide u krug; on dijeli, kontrolira i dobiva novac. To je način dodjele novca, a poslije možemo razgovarati za što se taj novac, 32 milijuna kuna 2016. godine, dodjeljuje.”

U ime obitelji prijavila privatni i javni sukob interesa kod dužnosnika prof. dr. sc. Milorada Pupovca u obnašanju dužnosti

“Mi nismo propisali kriterije za dodjelu novca”, nastavio je Planinić. “Oni koji propisuju kriterije – a to su iste osobe – čak nisu uspjeli zadovoljiti uvjete koje su sami propisali. Po kriterijima, treba se baviti kulturnom autonomijom manjinskog naroda, a ovdje se ne radi o tome, nego, jednostavno, o političkim pamfletima i vrijeđanju Hrvatske i Hrvata, u kontinuitetu. Drugi kriterij koji imate kaže da se u slučaju širenja netolerancije prema nekoj drugoj nacionalnoj manjini ili većinskom narodu obustavlja financiranje i zabranjuje prijava na takve natječaje kroz daljnje tri godine, što mi, prema tim kriterijima, i tražimo.”

HNS podržao govor mržnje u ‘Novostima’ i optužio: “Željka Markić izjavama potkopava civilizacijske dosege hrvatskog društva”

Na pitanje voditeljice iz čega je udruga UIO iščitala širenje netolerancije, Krešimir Planinić je odgovorio: “Teško mi je sve te citate i prevaliti preko usana, jer mnogi su od njih i prostački, ali neke ću navesti. 16. 9. 2016., Republiku se Hrvatsku naziva ‘retardiranom’ i ‘šupkom Balkana’, a zatim se na taj način i ‘čestita’ Dan državnosti: ‘Šupci, sretan Dan državnosti’. Nadalje, drugi autor, Viktor Ivančić, 6. 8., na Dan domovinske zahvalnosti, domovinu zove ‘zlomovina’; jedan autor 20. 1. 2017. kaže da su ‘znanstvenici i slijepom crijevu našli razlog postojanja, a za hrvatsku suverenost, eto, do danas se ne zna čemu služi niti postoji li’. U broju od 23. 6. 2016. piše:’Lijepo propada ova zemlja, meni najdraže’. Dakle, radi li se tu o kulturnoj autonomiji, običajima, pismu i jeziku ili o tome da se o grubo vrijeđaju Republika Hrvatska i hrvatski narod?”.

Urednik ‘Novosti’ govor mržnje opravdava brigom o srpskoj manjini

Na napomenu voditelja da iz SNV-a poručuju kako se ovdje radi o “satiri i pravu na slobodu govora”, Planinić je odgovorio da je to “tipična igra skrivača”. “Onda je, pretpostavljam, satira i nova naslovnica Novosti na kojoj je gospođa Željka Markić predstavljena s hitlerovskim brkovima i naslovom ‘Koliko fašizma?’, s upitnikom, mpretpostavljam, da bude nešto niža naknada štete kada ih se tuži. Ako to služi promicanju kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj, onda – nemam komentara”.

Pupovčeve ‘Novosti’ nastavljaju proračunski novac koristiti za širenje netolerancije

“Jasno je da se svaka uvreda i kleveta na račun gospođe Markić svodi na to da se pokušava spriječiti govor o nečemu važnom, u ovom slučaju je to financiranje srpskih Novosti koje vrijeđaju i osjećaje Hrvata i cijelu državu”, dometnuo je Planinić. Na pitanje bi li uduga UIO jednako reagirala i da taj novac ne ide iz državne blagajne, odvjetnik Planinić je rekao da to nije isto: “Ako financirate da vas vrijeđaju, to je, blago rečeno, malo nakaradno. Nedopustivo je da se državnim novcem financira vrijeđanje onih koji taj novac i daju. Nije isto kada vas netko vrijeđa financirajući se svojim vlastitim novcem i kada ga vi plaćate da bi vas vrijeđao.”

“Očekujemo reakciju od Vlade, saborskih Odbora i Državne revizije. Neka pogledaju našu analizu, usporede naslovnice drugih tjednika manjinskih naroda s Novostima, pa neka vide i kriterije samog Savjeta, i doći će do zaključka do kojega smo i mi došli. Nema druge, to je vrlo transparentno. Uostalom, mi smo objavili naše izvješće, dostupno je svima, a sada neka oni koji tvrde suprotno to i argumentiraju. Lako je etiketirati i optuživati za fašizam; razgovarajmo o sadržaju. Je li to ispravno ili nije? Je li normalno da čovjek sjedi na tri mjesta i zavrti krug financiranja? Meni nije”, rekao je Planinić.

Zlouporaba proračunskog novca: Pročitajte izvješće o Novostima koje je U ime obitelji poslala Plenkoviću, Petrovu, saborskom odboru…

“Potreban je bolju sustav nadzora”, nastavio je. “Radi se o 32 milijuna kuna. Financirali smo 52 izdanja prošle godine, u 8 tisuća primjeraka, da bi nas na ovaj način napadali i vrijeđali. Tu se uopće ne radi o nekoj nacionalnoj manjini, nego o financiranju i sukobu interesa”, zaključio je Planinić. “Usto se postavlja i pitanje jesmo li financiranjem srpskih Novosti pomogli boljoj povezanosti nacionalnih manjina ili odnosu nacionalne manjine i većinskog naroda? Što smo time postigli?”

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža