Krešimir Planinić: Građani traže promjene, drugačije izbore i predstavnike
7. listopada 2014.

“Više od 350.000 potpisa je prikupljeno. Konačni podaci bit će objavljeni za nekoliko dana. Vjerujemo da smo iznad 374.000 prikupljenih potpisa, a to znači da građani traže promjene, drugačije izbore i predstavnike”, rekao je u “U mreži Prvog” voditelj pravnog tima građanske inicijative U ime obitelji, Krešimir Planinić.

Planinić je istaknuo kako Ustavni sud nikad nije određivao koliko je to 10 posto te dodao kako je Vladimir Šeks na prošlom referendumu pojašnjavao da 10 posto znači od broja birača u Hrvatskoj.

“Potpisi se prikupljaju u Hrvatskoj, ne mogu se prikupljati izvan zemlje. Očito se brojkama varira kako komu odgovara, očito ne postoji politička volja i očito se želi onemogućiti referendume. Već je ovaj broj od 374.000 iznimno visok: u Švicarskoj je, npr., potrebno za raspisivanje referenduma prikupiti 50.000 potpisa, i to u mjesec dana”, odgovorio je Planinić te dodao kako se sada dodatno predlaže, očigledno predstavnici vlasti želeći onemogućiti referendum, da se isto to napravi za skupljanje u općinama, na lokalnim razinama.

Pojasnio je kako želi da postupak prebrojavanja postupaka bude što prije gotov kako bi se jednostavno moglo uštedjeti – održavanjem referenduma skupa s predsjedničkim izborima.

Planinić je kazao kako su pravila ista te glase 10 posto birača u Republici Hrvatskoj.”Žalosno je da predstavnici javne vlasti do sada nisu izrekli tu brojku i do sada nisu rekli jasno da je to riječ o 3 milijuna, tj. 378.374 jer je riječ o tome koliko ima birača u Republici Hrvatskoj”, rekao je.

“Prijedlozi o izmjeni izbornog sustava postoje, no u odnosu na naš prijedlog neprihvatljivo je spominjanje našeg prijedloga kao nečeg nesadržajnog. Naša ponuđena pravila su primjenjiva odmah od stupanja referendumske odluke na snagu, tj. od donošenje odluke na referendumu”, istaknuo je Planinić.

Na pitanje što ako Sabor utvrdi da nema dovoljno potpisa, voditelj pravnog tima Inicijative “U ime obitelji” odgovorio je da će se otvoriti brojna pitanja.
“Svaka zemlja u kojoj se takvo što dogodi, propadanje tolikog broja glasova, trebala bi se zapitati što joj valja mijenjati”, zaključio je Planinić.

Emisiju poslušajte u cijelosti.

Više pročitajte na portalu:  Narod.hr

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža