U ime obitelji

Kraj rodne ideologije u Mađarskoj: Orbanova Vlada predložila zakon kojim bi uveo pojam “spol pri rođenju”

Kraj rodne ideologije u Mađarskoj: Orbanova Vlada predložila zakon kojim bi uveo pojam “spol pri rođenju”

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana predstavila je nacrt zakona kojim bi se zaustavilo zakonsko prepoznavanje spola takozvanih “transrodnih” osoba.

Naime, prema nacrtu zakona, u mađarski pravni sustav uveo bi se pojam “spol pri rođenju” u Zakonu o civilnom registru – s definicijom “biološki spol određen primarnim spolnim karakteristikama i kromosomima”.

“Spol pri rođenju” zamijenio bi tada “rod” u civilnom registru, a prijedlogom zakona zabranjeno bi bilo mijenjanje ovog unosa. Ova bi promjena utjecala na službene dokumente poput osobnih kartica, vozačkih dozvola i putovnica.

Inače, rodna teorija koju zastupa progresivna ljevica, je često utemeljena samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, te tvrdi kako postoje više od dva spola odnosno roda, te da on ovisi o osjećajima pojedinca.

Europska komisija poručila je da će možda trebati poduzeti “daljnje” korake protiv Mađarske. Glasnogovornik Komisije rekao je da se provodi “mapiranje” u svim državama članicama kako bi utvrdilo jesu li zakoni usvojeni tijekom krize u skladu s EU i međunarodnim propisima. Dodao je i da “Postoji posebna zabrinutost zbog slučaja Mađarske i mogu vam reći da nećemo oklijevati da poduzmemo daljnje mjere ako se to smatra potrebnim”.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je ustvrdila da je “posebno zabrinuta zbog situacije u Mađarskoj”, dodavši: “Poduzet ćemo potrebne radnje kao što smo već radili u prošlosti”.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas otišao je najdalje u prijetnjama spomenuvši mogućnost financijskih sankcija protiv Mađarske kao načina za osiguranje poštovanja takozvanih osnovnih prava, dok je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kazao da odbacuje “svako autoritarno ograničenje poput onog koje se dogodilo u Mađarskoj”, prenosi theparliamentmagazine.eu.

Podsjetimo, uz podršku dvije trećine parlamenta, Orban je povećao svoje ovlasti u jeku pandemije koronavirusa te je između ostaloga predviđena kazna od pet godina zatvora za širenje lažnih vijesti, odnosno dezinformacija te mogućnost zatvorske kazne u trajanju od osam godina za one koji krše karantenu.

Izvor: narod.hr/theparliamentmagazine.eu

Photo: EPA/TAMAS KOVACS HUNGARY OUT