Konsenzus u Europskom parlamentu o međunarodnim posvajanjima djece
17. ožujka 2023.

U srijedu navečer na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na dnevnom redu bila je rasprava o međunarodnim posvojenjima. Među zastupnicima je postignut konsenzus o pitanju potrebe da se stane na kraj ilegalnim posvojenjima i trgovini djecom te da se uspostavi jasnija pravna regulacija međunarodnih posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije.

Tema je bila posebno aktualna s obzirom na trenutačni slučaj hrvatskih državljana kojima se sudi u Zambiji zbog sumnje na trgovinu djece.

Povjerenica Komisije za ravnopravnost Helena Dalli u uvodu raspravi rekla je kako Europska unija trenutačno nema zakone koje reguliraju međunarodna posvajanja te da je to područje regulirano Haaškom konvencijom iz 1993. godine.

Sve članice EU-a potpisnice su te konvencije koja osigurava da se „međunarodna posvojenja odvijaju u najboljem interesu djeteta i s poštivanjem njihovih temeljnih prava”, kazala je.

U raspravi su sudjelovali i hrvatski zastupnici. Kao što smo već prenijeli, Tomislav Sokol (EPP/HDZ) založio se da se, u svrhu zaštite djece i prevencije trgovine djecom, u potpunosti zabrane posvojenja iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije o zaštiti djece iz 1993.

> Sokol u EP o aferi Zambija: 105 država potpisalo je Hašku konvenciju. Zašto se posvaja upravo iz države koja nije?
> Čeka se prvo ročište na Visokom sudu u Zambiji; podsjetimo se što se događalo u ovoj aferi

Mislav Kolakušić istaknuo je također problem surogat majčinstva i posvajanja „vlada korupcija i djeca se otimaju od roditelja za par dolara” trgovina djecom.

„Svjedočimo brutalnim kampanjama uskrate prava nastavka života nerođene djece i promoviranja industrije proizvodnje i trgovine djecom. Živimo u doba koje nije normalno”, rekao je.

Karlo Ressler (EPP/HDZ) poručio je da “imamo odgovornost u potpunosti i do posljednjeg detalja učiniti proces posvojenja djeteta iz druge države transparentnim i pravno besprijekornim”.

Ressler je rekao da u procesu posvajanja ne smije biti financijske motivacije, da se djeca pritom ne smiju tretirati kao objekt te da to ne smije biti kulturološki ili ideološki eksperiment.

> Hrabar: Važno je da RH ispita činjenice o optužbama za ilegalna međudržavna posvojenja

Mate Mijić: Kako naša ljevica komentira konsenzus svih zastupnika u EP-u o ovom pitanju?

Na svom Facebook profilu jučerašnju raspravu u EP-u komentirao je Mate Mijić.

“Jučerašnja rasprava o prekograničnim posvojenjima na plenarnoj sjednici EP-a jasno je pokazala konsenzus o ovom pitanju. Socijalisti i zeleni govorili su isto što i konzervativci i pučani.
Nas su u Hrvatskoj uvjeravali da je ovo ideološko pitanje i da desnica izvodi neki ideološki napad, ali čini se da ljevica u Europskom parlamentu ne misli tako.
Kako sad to objasniti? Fašisti preuzeli Europu?!” – pitao je Mijić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža