U ime obitelji

Komunistička Kina usvaja politiku troje djece nadajući se preokretu demografskog pada

Komunistička Kina usvaja politiku troje djece nadajući se preokretu demografskog pada

Najviše kinesko zakonodavno tijelo donijelo je u cilju poticanja rađanja djece zakon prema kojem par može imati do troje djece, javlja Breitbart.

> Komunisti u Kini žele povećati ‘proizvodnju ljudskih bića’ novom demografskom politikom

Najavljen još u svibnju, ovaj velik politički zaokret ozakonjen je sada izmjenom i dopunom Zakona o populaciji i planiranju obitelji, s ciljem povećanja nataliteta, budući da je Kina suočena sa brzim starenjem stanovništva, prema pisanju novina South China Morning Post.

Prema popisu stanovništva 2020. godine stopa fertiliteta u Kini pala je na 1,3 djece po ženi, što je značajno ispod stope od 2,1 koja je potrebna za održavanje stabilne populacije.

Prema popisu, više od 264 milijuna ljudi ima 60 ili više godina, što čini gotovo 19% stanovništva.

Donesene izmjene i dopune zakona uključuju i druge mjere poput dodatnih potpora za roditeljski dopust te otvaranja novih ustanova za njegu starijih osoba na javnim lokacijama i u blizini radnih mjesta, izvijestila je novinska agencija Xinhua.

Ostale mjere koje se tiču financija, poreza, osiguranja, obrazovanja, stambenog pitanja i zapošljavanja kao potpora obiteljima koje imaju djecu bit će također uvedene novim zakonom.

Prema dopunjenom zakonu, lokalne vlasti potaknute su na uvođenje dodatnog plaćenog dopusta za roditelje s djecom mlađom od 3 godine, dodaje se u izvješću South China Morning Posta.

Ipak, politika troje djece vjerojatno neće biti dobro prihvaćena od žena u radnom odnosu, rekla je Jieyu Liu, zamjenica ravnatelja Škole orijentalnih i afričkih studija Sveučilišta u Londonu, u komentaru objavljenom od strane neprofitne medijske mreže The Conversation.

Brojne žene su na društvenim mrežama komentirale kako će novi zakon nepravedno utjecati na njihovo zaposlenje i obiteljski život budući da žene snose odgovornost za brigu o djeci, rekla je Liu u članku, dodajući da očekuje da će samo mali broj mjera potpore doista djelovati.

Kineska politika jednog djeteta bila je na snazi gotovo četiri desetljeća te prema procjenama spriječila rođenje 40 milijuna djece do njezinog ukidanja u listopadu 2015. godine. Kineska komunistička partija zamijenila ju je politikom koja dopušta roditeljima da imaju i drugo dijete.

Demograf i viši suradnik u Centru za Kinu i globalizaciju u Pekingu Huang Wenzheng rekao je za South China Morning Post da je ova promjena politike došla prekasno.

“Izmjene zakona će pomoći … međutim, njezini će učinci biti previše ograničeni da bi preokrenuli trend pada fertiliteta”, rekao je Wenzheng. “Umjesto da radi male korake naprijed, vlada bi trebala potpuno ukinuti kontrolu stanovništva.”

Prijevod s engleskog jezika:
Domagoj Beg

Izvor: narod.hr/Breitbart