Klementina Šuljug odgovara na Vaša pitanja: Kako i kada dijete odviknuti od pelena?
7. lipnja 2017.

Iako je spremnost djeteta za odvikavanje od pelena individualna i svako dijete drugačije reagira, dobna granica je negdje oko druge godine. Proces odvikavanja bi trebao započeti dolaskom toplijih dana. Najbolje bi bilo kad bi izabrali vrijeme kad možete biti s djetetom kod kuće (za vrijeme godišnjeg odmora, slobodnih dana…). Kada se odlučite za odvikavanje morate biti dosljedni. Jednom skinute pelene se više ne vraćaju. Dijete uči prema modelu. Model ponašanja su roditelji, braća i sestre, te osobe koje se o njemu brinu. Od najranije dobi dijete treba koristiti kupaonicu i treba ga poticati da ondje postane samostalno što je ranije moguće (pranje zubi, ruku), te usvoji higijenske navike. Nužda se obavlja u kupaonici. Puno je lakše naviknuti dijete da obavlja nuždu u školjku nego na noćnu posudu. Ono doživljava noćnu posudu kao igračku. Nabavite dječje sjedalo za školjku i postolje koje će mu služiti za penjanje. Možete skupa s djetetom odabrati sjedalo za wc s motivom koje ce djetetu privući pozornost. Skinite djetetu pelenu i dajte mu da samo obuče gaćice (uz minimalnu pomoć). Objasnite kako i zašto koristimo školjku. Dijete će razumjeti što mu govorite ako to i pokazujete vlastitim primjerom. Nakon obavljene nužde potaknite ga da pusti vodu i opere ruke. Djeca vole vodu pa će im to biti dodatni poticaj za korištenje nužnika.

Od odvikavanja ne treba raditi spektakl. To je proces u kojem dijete treba vašu potporu i pomoć. Nemojte ga previše hvaliti i ushićeno reagirati svaki put kad obavi nuždu. Dijete će biti zadovoljno jer je uspjelo i bez vašeg naglašavanja uspješnosti. To je fiziološka potreba koja ne treba nagrade. U prvim danima će više biti neuspjelih pokušaja. Kad se pomokri na pod ili neko drugo mjesto dajte mu papirnati ubrus i skupa obrišite mjesto nezgode. Neka samo skine mokre gaćice (ono mora shvatiti posljedicu nekorištenja dogovorenog mjesta za obavljanje nužde), ode uzeti suhe i samo se obući (unaprijed upoznajte dijete s mjestom gdje će stajati suho rublje, a da mu bude nadohvat ruke). Nemojte ga kritizirati kad se dogodi neuspjeh. Djetetu je dovoljan pokazatelj mokre gaćice i mokar pod. Svaki put mu nježno ponovite: „ Svakom se može dogoditi. Piškimo u školjku, tamo gdje imas svoju penjalicu“. I odvedite ga svaki put i pokažite. Bez previše objašnjavanja.

S noćnim odvikavanjem ide malo teže, samo je potrebno strpljenja. Dobar izbor su upijajuće jednokratne prostirke koje ćete staviti na djetetov krevet. Tako ćete zaštiti krevet, a dijete će osjetiti ako se pomokrilo i alarmirati vas. U blizini držite čistu pidžamu i rezervni pokrivač ako se ukaže potreba. Nikako ne koristite pelenu jer dijete na takav način zbunjujete. Nemojte dijete buditi noću jer mu tako remetite san. Ono će se samo probuditi kad osjeti potrebu i kad se ustali dnevna kontrola sfinktera. Tijekom procesa odvikavanja potrudite se da dijete boravi što više u vlastitom domu. Ukoliko izlazite, ponesite dovoljno rezervne odjeće i neka izlazak traje, po mogućnosti, što kraće. Neka to budu mjesta koja imaju u blizini nužnik.

Ukoliko se dijete normalno razvija, nema nekih organskih ili neuroloških poremećaja, uz puno ljubavi, nježnosti i strpljivosti pelene će brzo pasti u zaborav.

Vaša pitanja šaljite na pitanjazaklementinusuljug@narod.hr

* Klementina Šuljug je odgojiteljica s međunarodnom MEPI diplomom i 15 godina rada u Montessori vrtiću, a stručno se usavršavala po Montessori metodi za djecu s poteškoćama. Iza nje je dugogodišnji rad s djecom s poteškoćama. Ima međunarodnu diplomu za vjerski odgoj djece predškolske dobi po načelima Montessori pedagogije te je završila doškolovanje za župne suradnike i katehezu djece na KBF-u u Đakovu.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža