Kekin tvrdi da transseksualizam kao takav ne postoji; je li pročitala MKB 10?!
16. ožujka 2023.

“Kolegici Markić, koja vodi udrugu i koja je završila medicinu, poručujem da pročita ponovno knjige jer transseksualizam isto kao takav ne postoji“, kazala je ovih dana saborska zastupnica Ivana Kekin, inače psihijatrica, tijekom napada na portal Narod.hr i udrugu U ime obitelji zbog 3.450 eura koje je portal Narod.hr dobio od Vijeća za elektroničke medije za projekt o “epidemiji transeksualizma u Hrvatskoj”. Kekin se u ovom ideološkom ratu koristi krivom municijom jer tvrdi da transseksualizam ne postoji, a upravo se taj pojam nalazi u u desetoj verziji Međunarodne klasifikaciji bolesti (MKB10) koja se primjenjuje u Hrvatskoj.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) dodijelilo je portalu Narod.hr koji izdaje udruga U ime obitelji, 11 tisuća eura iz Fonda za pluralizam za dva projekta. Od toga otpada 3.450 eura za objavu članaka na temu “eksplozija transseksualizma u Hrvatskoj”.

Upravo je to izazvalo hajku lijevih medija, a potom i Ivane Kekin te Možemo i SDP-a na jedan portal te udrugu civilnog društva.

Tako je Kekin odmah zatražila reviziju odluke uz naglasak da “transseksualizam ne postoji”. Međutim, trenutačna Međunarodna klasifikacija pokazuje da Kekin nije u pravu.

>Napad Telegrama na Narod.hr zbog 3.450 eura za teme o transrodnosti; pogledajte koliko su drugi dobili
>Nova klasifikacija: Seksualne devijacije više nisu poremećaji, nego stanja; donosimo vam analizu

Kekin: Transseksualizam kao takav ne postoji

“A kolegici Markić, koja vodi udrugu i koja je završila medicinu, poručujem da pročita ponovno knjige jer transseksualizam isto kao takav ne postoji“, kazala je Kekin prošlog tjedna na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Transseksualizam – poremećaj spolnog identiteta

Kekin bi kao psihijatrica trebala znati trenutačnu podjelu prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB) koju izdaje Svjetska zdravstvena organizacija. Iako je u svijetu aktualna najnovija verzija MKB 11, u Hrvatskoj je na snazi službeno i dalje deseta verzija (MKB 10) prema kojoj transseksualizam (F64.0) spada u poremećaje spolnog identiteta (F64).

Osim transseksualizma za koji Kekin tvrdi da ne postoji, u tu grupu spadaju i transvestizam (F64.1) i poremećaj spolnog identiteta u djetinjstvu (F64.2). To je na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbora za obitelj, mlade i sport o porastu djece i mladih s rodnom disforijom potvrdila i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

>Dr. Markić, dr. Vukušić i odvjetnik Novosel o napadu Kekin i Možemo na Narod.hr

transseksualizam
Foto: snimka zaslona

Ako VEM ne revidira svoju odluku i ako je ne povuče, Kekin je zaprijetila da će oni “kroz svoje parlamentarne mehanizme pozvati cijelu Agenciju na odgovornost”.

Na udaru Telegrama

Ne smeta samo Kekin dodjela novca udruzi U ime obitelji. Tome se javno čudi i portal Telegram.hr u tekstu “Ovako se dijeli javni novac: Vijeće za elektroničke medije dalo 10.845 eura udruzi ‘U ime obitelji’ za poticanje ravnopravnosti spolova”. Autor teksta Andrej Dimitrijević tek pri kraju navodi da se za projekte u kategoriji “Neprofitni pružatelji elektroničkih publikacija” dodjeljuje 451 257 eura, ali ne navodi da je U ime obitelji dobila tek 2,4 posto tih sredstava.

>Dr. Vukušić o Kekin: ‘Smeta joj Narod.hr jer objektivno izvješćuje o njenim prijateljima u Zambiji?’

Usporedbe radi, udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, koji izdaje portal Vox Feminae, za projekt “Rodna prizma za ravnopravnije društvo” dobila je 10 250 eura, dok je Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije Lupiga, izdavač ljevičarskog portala Lupiga, tražila je u ovoj kategoriji 95.000 kuna te taj iznos i dobila u eurima 12 6089 eura.

Markić: Možemo cenzurira ono što im nije po volji

Na napade Kekin reagirala je i prozvana izvršna direktorica udruge U ime obitelji, Željka Markić. Kazala je da Možemo i oni koji su s njima povezani cenzuriraju medije koji pišu o važnim temama, a koje njima nisu po volji. Napomenula je da očekuje da se isti kriteriji primijene na sve udruge, na sve portale i na sve medije u Hrvatskoj.

>Prof. dr. sc. Kušević u raspravi o ‘transrodnosti’: ‘Udruge u javnom govoru trebaju iznositi točne medicinske podatke’

Podsjetila je da svi britanski mediji već mjesecima pišu o zatvaranju najpoznatije i najveće klinike za rodnu disforiju Tavistock zbog načina na koji su postavljali dijagnoze transrodnosti u maloljetnika. ”Isto tako prije nekoliko tjedana škotska je premijerka morala dati ostavku uglavnom zbog zakona o promjeni spola koji je donijela njezina stranka koji je omogućio dvostrukom silovatelju da se izjasni kao žena i koji je zbog toga završio u ženskom zatvoru”, kazala je.

Vukušić: Broj slučajeva transseksualizma obrađen na KBC-u Zagreb porastao za šest puta

Dr. Herman Vukušić osvrnuo se na zajedničku tematsku sjednicu na temu trenda porasta transrodne djece u Hrvatskoj koju je ljevica napustila jer, kažu, nisu bili pozvani stručnjaci.

>Dr. Vukušić: Htjeli su progurati promjenu spola za djecu ispod 14 godina
>I Financial Times se raspisao o ‘insajderskoj priči o kolapsu Tavistockove rodne službe za djecu’

”Bili su pozvani najveći stručnjaci u Hrvatskoj, među inima i jedini hrvatski stručnjak koji ima europski certifikat da se bavi tim stvarima, ali kako je sam rekao, morao je napustiti Listu stručnjaka zbog pritiska nevladinih udruga koje se bave trans pravima”, kazao je Vukušić.

Dodao je Kekin pokazuje elementarno neznanje iz medicine.

”Kada kaže da ne postoje dijagnoze transseksualizma u Hrvatskoj… U Hrvatskoj je još uvijek na snazi Međunarodna klasifikacija bolesti koja kaže da se transseksualizam vodi pod dijagnozom F64. Mi smo u siječnju na KBC-u Zagreb imali pet ili šest slučajeva s tom dijagnozom, a u razdoblju od 2015. do 2022. broj slučajeva obrađen na KBC-u Zagreb pod tom je dijagnozom porastao za šest puta. Kekin manipulira selektivnim davanjem informacija koje zbunjuju javnost o jednom jako bitnom javnozdravstvenom pitanju”, istaknuo je Vukušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža