U ime obitelji

Jokićeva ‘GOOD Inicijativa’, koja je prosvjedovala protiv Vlade, poziva Plenkovića da novoj ministrici obrazovanja ‘odriješi ruke’

Jokićeva ‘GOOD Inicijativa’, koja je prosvjedovala protiv Vlade, poziva Plenkovića da novoj ministrici obrazovanja ‘odriješi ruke’

GOOD Inicijativa pozvala je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da novoj ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak “odriješi ruke” kako bi sukladno Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije “mogla voditi i dovesti do željenih promjena u odgojno-obrazovnoj reformi, koju su opetovano tražili deseci tisuća građana”.

GOOD inicijativa traži razrješenje ministra Barišića i Dijane Vican, a U ime obitelji im je ‘marginalna skupina koja utječe na kurikulnu reformu’

Inicijativa je u svom priopćenju ocijenila kako je Plenković potvrdio opravdanost sumnji da Divjak neće imati odriješene ruke.

“Odgovornost premijera je da vodi Vladu koja poštuje zakone i provodi strategije donesene u Hrvatskom saboru, pa tako i Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, čiju provedbu treba vratiti na pravi kurs. Premijer time poručuje kako Divjak, unatoč kompetencijama i referencama, neće moći upravljati odgojno-obrazovnom reformom po principima transparentnosti i neovisnosti”, ističe GOOD u priopćenju.

GOOD inicijativa, koju financira Soros, lobira za nastavak kurikulne reforme s istim timom i planom

Stoga se u udruzi pitaju prijeti li obrazovanju ponavljanja nedemokratskih i netransparentnih procedura i tako stvorenih tijela, koje su cjelovitu kurikularnu reformu stavile “u službu jedne isključive ideologije”.

Očekuju uspješnu i na rezultatima baziranu provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, povećanje proračuna za obrazovanje na 6 posto BDP-a do 2020. godine i uspostavu okvira za demokratizaciju sustava odgoja i obrazovanja. Očekuju i provedbu Cjelovite kurikularne reforme u kojoj su STEM (science, technology, engineering i mathematics), građanski odgoj i obrazovanje jednako važna područja odgoja i obrazovanja.

‘GOOD inicijativa’ Borisa Jokića lobira za Kurikularnu reformu Borisa Jokića

“S pravom bi se očekivalo i ponovno formiranje Ekspertne radne skupine koja razvija demokratsku školu i čiji članovi kompetencijama odgovaraju visoko postavljenim izbornim kriterijima, a pritom surađuju s nastavnicama, učiteljima i drugima iz struke. Očekivala bi se i smjena onih koji su se, poput Dijane Vican, pokazali neprofesionalnima voditi transparentne procese utemeljene na stručnosti”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, članice GOOD inicijative su: RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno društvo i Udruga roditelja Korak po korak.

Oni su ujedno i službeni oganizatori Facebook inicijative “Hrvatska može bolje” koja je u nekoliko navrata organizirala prosvjede protiv tadašnje vlade.

Udruge kojima je SDP dijelio milijarde – organiziraju prosvjed protiv vlade

Podsjećamo, organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativi pokrenule su i javnu kampanju za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog (pre)odgoja i obrazovanja u škole pod nazivom “Naučimo biti veliki”.

Kampanja čiji je cilj informirati o tom ‘građanskom preodgoju’ i potaknuti uključivanje svih aktera (učitelja i nastavnika, učenika i roditelja) u javnu raspravu, kako bi u škole sustavno bio uveden kvalitetan kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja. Drugim riječima, planiraju koristiti obrazovni sustav, kojeg financiraju svi građani RH, kako bi ga zlouporabili i iskoristili u svoje svrhe: kako bi mladi usvojili njihove stavove i vrijednosti, dok ih financira mreža fondacija Otvoreno društvo Georga Sorosa, o čemu više možete pročitati: Zašto Sorosevo Otvoreno društvo financira kampanju za građanski preodgoj?

Izvor: hina/em

Foto: fah