Jokićeva ‘GOOD Inicijativa’, koja je prosvjedovala protiv Vlade, poziva Plenkovića da novoj ministrici obrazovanja ‘odriješi ruke’
19. lipnja 2017.

GOOD Inicijativa pozvala je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da novoj ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak “odriješi ruke” kako bi sukladno Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije “mogla voditi i dovesti do željenih promjena u odgojno-obrazovnoj reformi, koju su opetovano tražili deseci tisuća građana”.

GOOD inicijativa traži razrješenje ministra Barišića i Dijane Vican, a U ime obitelji im je ‘marginalna skupina koja utječe na kurikulnu reformu’

Inicijativa je u svom priopćenju ocijenila kako je Plenković potvrdio opravdanost sumnji da Divjak neće imati odriješene ruke.

“Odgovornost premijera je da vodi Vladu koja poštuje zakone i provodi strategije donesene u Hrvatskom saboru, pa tako i Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, čiju provedbu treba vratiti na pravi kurs. Premijer time poručuje kako Divjak, unatoč kompetencijama i referencama, neće moći upravljati odgojno-obrazovnom reformom po principima transparentnosti i neovisnosti”, ističe GOOD u priopćenju.

GOOD inicijativa, koju financira Soros, lobira za nastavak kurikulne reforme s istim timom i planom

Stoga se u udruzi pitaju prijeti li obrazovanju ponavljanja nedemokratskih i netransparentnih procedura i tako stvorenih tijela, koje su cjelovitu kurikularnu reformu stavile “u službu jedne isključive ideologije”.

Očekuju uspješnu i na rezultatima baziranu provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, povećanje proračuna za obrazovanje na 6 posto BDP-a do 2020. godine i uspostavu okvira za demokratizaciju sustava odgoja i obrazovanja. Očekuju i provedbu Cjelovite kurikularne reforme u kojoj su STEM (science, technology, engineering i mathematics), građanski odgoj i obrazovanje jednako važna područja odgoja i obrazovanja.

‘GOOD inicijativa’ Borisa Jokića lobira za Kurikularnu reformu Borisa Jokića

“S pravom bi se očekivalo i ponovno formiranje Ekspertne radne skupine koja razvija demokratsku školu i čiji članovi kompetencijama odgovaraju visoko postavljenim izbornim kriterijima, a pritom surađuju s nastavnicama, učiteljima i drugima iz struke. Očekivala bi se i smjena onih koji su se, poput Dijane Vican, pokazali neprofesionalnima voditi transparentne procese utemeljene na stručnosti”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, članice GOOD inicijative su: RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno društvo i Udruga roditelja Korak po korak.

Oni su ujedno i službeni oganizatori Facebook inicijative “Hrvatska može bolje” koja je u nekoliko navrata organizirala prosvjede protiv tadašnje vlade.

Udruge kojima je SDP dijelio milijarde – organiziraju prosvjed protiv vlade

Podsjećamo, organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativi pokrenule su i javnu kampanju za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog (pre)odgoja i obrazovanja u škole pod nazivom “Naučimo biti veliki”.

Kampanja čiji je cilj informirati o tom ‘građanskom preodgoju’ i potaknuti uključivanje svih aktera (učitelja i nastavnika, učenika i roditelja) u javnu raspravu, kako bi u škole sustavno bio uveden kvalitetan kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja. Drugim riječima, planiraju koristiti obrazovni sustav, kojeg financiraju svi građani RH, kako bi ga zlouporabili i iskoristili u svoje svrhe: kako bi mladi usvojili njihove stavove i vrijednosti, dok ih financira mreža fondacija Otvoreno društvo Georga Sorosa, o čemu više možete pročitati: Zašto Sorosevo Otvoreno društvo financira kampanju za građanski preodgoj?

Izvor: hina/em

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža