Jasminka Buljan Culej: Važno je individualno pristupiti odgoju i obrazovanju djece, uz uvažavanje posebnosti – ovisno o spolu
28. listopada 2016.

O posebnostima razvoja i individualnom pristupu odgoja djece te važnosti obitelji za njihov razvoj i razvoj zajednice u cijelosti porazgovarali smo s dr.sc. Jasminkom Buljan Culej koja dugi niz godina radi kao odgojno-obrazovni djelatnik. Osnutkom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja zapošljava se na mjestu načelnice Istraživačko-razvojnog odjela i tako već deset godina doprinosi razvoju metodologije izrade ispita znanja te unaprjeđuje psihometrijske analize ispitnih zadataka. Stručno se usavršavala na Harvardu u području kvalitete obrazovanja.

Narod.hr: Što je za vas obitelj?

Smatram da je obitelj ishodište cijelog života na zemlji i bez obitelji mi ne možemo imati budućnost kao biološka i ljudska rasa, jer obitelj pruža novi život, obitelj je podrška novom životu i iz obitelji djeca kreću u svijet s temeljnim vrijednostima. Teško da možemo zamisliti moderno društvo u kojem obitelj više ne postoji, jer onda je upitan i prvobitni razvoj djece, a i odnos među ljudima. Smatram da se upravo ti međuljudski odnosi i vrijednosti upravo dobivaju od roditelja.

Narod.hr: Koliko je važno individualno pristupiti odgoju djece?

Individualni je odgoj važan neovisno o spolu, jer individualan pristup omogućava svakom učeniku da postigne svoj maksimum, odnosno da razvije sve svoje talente i kapacitete, a tim više je onda važan u odnosu na spolne razlike, odnosno na posebnosti razvoja djevojčica i dječaka. Te posebnosti razvoja su dobro znane i znanstveno dokazane i kada prilagodimo naš pristup odgoja i obrazovanja posebno dječacima i posebno djevojčicama tada zapravo imamo sretne djevojčice i sretne dječake koji s veseljem odlaze na nastavu i postižu izvrsne rezultate.

Narod.hr: Koje su to posebnosti razvoja?

Nama su međunarodna istraživanja pokazala da su djevojčice u četvrtom razredu osnovne škole uspješnije u čitanju i razumijevanju pročitanog od dječaka što se nikako ne bi smjelo događati u našem obrazovnom sustavu, kao što je i dokazano da su dječaci uspješniji u matematici od djevojčica u toj dobi. To nikako ne smijemo dopustiti, odnosno moramo raditi na tome. Budući da to je vidljiva razlika po spolu, nužno je prilagoditi nastavu tako da dječaci budu uspješniji u čitanju s razumijevanjem, a djevojčice u matematici. To ne mora nužno biti u jednospolnim školama, to može biti i u mješovitim školama, jer svaki oblik školovanja ima svoje prednosti i nedostatke, tako da ne postoji savršeni pristup.

Narod.hr: Kako uskladiti poslovne obaveze s odgojem djeteta?

Teško je i mamama i tatama koji rade i doista je taj prostor koji nam ostaje da bismo bili s djecom nakon posla mali, jer djeca često imaju i izvannastavne aktivnosti u to vrijeme. Naše društvo je tako organizirano i mi se kao roditelji jednostavno mirimo s tom činjenicom. Kod nas još nije zaživjelo to da majke mogu raditi kraće od osam sati ili očevi koji se za to odluče, pa to vrijeme provesti kvalitetnije u obitelji. Dakle mi smo osuđeni na najmanje osam sati rada. Sretni smo kad imamo posao i kad imamo tih osam radnih sati, tako da je organizacija vremena vještina svake obiteljske zajednice ponaosob, no sigurno je da djeca više trebaju roditelje uz sebe.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža