Izvješće UiO: Pogledajte kako se sve krše prava katolika u Hrvatskoj
2. listopada 2023.

27. rujna 2023. godine u Hrvatskom saboru održan je okrugli stol koji su organizirali udruga U ime obitelji i saborski zastupnik Stephen Nikola Bartulica. Na okruglom stolu predstavili su “Izvješća o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2021. i 2022. godini”.

Okrugli stol moderirao je zastupnik Stephen Nikola Bartulica, a sudjelovali su dr. Željka Markić, „U ime obitelji“; Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista; dr. sc. Jakov Žižić, Hrvatsko katoličko sveučilište; prof. dr. sc. Nenad Pokos, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

Što sadrži Izvješće?

Izvješće je izrađeno po uzoru na metodologiju kojom izvješća o stradanjima kršćana i katolika provode Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Zaklada Papinskog prava – Pomoć Crkvi u nevolji i organizacija Opservatory on intolerance and discrimination against Christians in Europe.

Ovo Izvješće jedino je takve vrste u Republici Hrvatskoj, a pripremljeno je po uzoru na izvješća niza međunarodnih udruženja koja bilježe povrede ljudskih prava, pa tako i prava na slobodu vjeroispovijesti.

Izvješće koje je predstavljeno sadrži niz informacija i primjera o napadima iz mržnje, diskriminaciji i blaćenju katolika i Katoličke Crkve na raznim područjima u našem društvu te devastiranja i oskvrnuća katoličkih crkava i objekata u vlasništvu Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Diskriminacija na svim područjima

Diskriminacija je jasno vidljiva na području medija i na drugim područjima. Putem medija šire se određene informacije o vjernicima i Katoličkoj Crkvi na način da su često shvaćane kao dezinformacije što stvara jednu pogrešnu i iskrivljenu sliku u društvu.

Katolička zajednica je najbrojnija i najnapadanija vjerska zajednica u Hrvatskoj, izložena je kontinuiranim hajkama i sustavnom blaćenju. Na ovaj način krše se i ljudska prava te pravo čovjeka na slobodno ispovijedanje svoje vjere. ”Pravo na slobodu vjeroispovijesti je osnovno ljudsko pravo”, rekla je dr. Željka Markić.

Jakov Blagojević je istakao da se diskriminacija u medijima odvija na više načina. Najprije stavljajući u fokus mišljenje nekih marginalnih teologa koji onda u medijima komentiraju sve događaje vezane za Crkvu, dok drugi nemaju pravo glasa. Potom fenomen stvaranja lažnog dojma o sukobima u Crkvi ili primjerice totalitarna propaganda protiv muškaraca koji mole krunicu na trgu.

Problem je katolik kao takav

Nadalje Crkva i pojedini vjernici suočavaju se i s kontinuiranim optužbama za korupciju i bogaćenje. Informacije koje prenose mediji o financiranju Crkve iz državnog proračuna i povratka otete imovine su netočne i neistinite, ističe Blagojević.

Napadi na Crkvu utemeljeni su na predrasudama, paušalnim ocjenama i nepoznavanju crkvene organizacije. U javnosti se manipulacijom nastojao stvoriti dojam da su pojedinci moguće korumpirani zato što su katolici, a ne zato što se ne pridržavaju nauka Katoličke Crkve.

Onaj koji brani nauk i moral Crkve nazvan ”klerofašistom”

Ako se neki svećenik usudi javno kritizirati neke društvene fenomene, od medija automatski dobiva etiketu nekog totalitarnog režima, najčešće fašizma (klerofašist). Crkvu se diskriminira i etiketira zbog podržavanja prava na život, a pravo na priziv savjesti naziva se ”atavizmom religije”. U tom smislu mnogo je i napada na priziv savjesti kod liječnika zbog čega su mnogi ginekolozi pod pritiskom.

Institucionalno nasilje oblik je diskriminacije katolika u kojem ih se posredstvom institucija nastoji isključiti iz društva, materijalno ili nematerijalno oštetiti ili im nanijeti kakvu drugu štetu. Dr. Markić povukla je paralelu i s montiranim suđenjem bl. Alojziju Stepincu te s brojnim katoličkim redovnicima koji su bez razloga ubijeni. Na okruglom stolu istaknuta je i činjenica kad bi se jedan takav progon dogodio nekoj drugoj manjinskoj skupini u društvu, cijela Hrvatska bi se digla na noge.

Rasprava

Nakon predstavljanja Izvješća održana je rasprava na kojoj su sudionici naglasili pojedine aspekte odnosa prema katolicima u hrvatskoj javnosti.

Dr. Željka Markić podsjetila je da je udruga U ime obitelji uputila pitanje Državnom zavodu za statistiku glede podataka o broju katolika u Hrvatskoj koji ne odgovaraju stvarnosti.

Profesor Nenad Pokos s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar podsjetio je kako se prema službenim podatcima ukupan broj stanovnika Hrvatske smanjio za 9,6 posto, a broj katolika za 17,3 posto, dok je neslužbeno broj katolika manji za 12,4 posto. ”To nije baš slično, je li broj katolika pao za 12 posto ili za više od 17?”, upitao se prof. Pokos.

Pravobraniteljica se vrlo površno bavi ovom temom

Dr. Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta istakao je da su se u anketnom pitanju pučke pravobraniteljice o percepciji građana o najdiskriminiranijim skupinama našli Romi, LGBT osobe, osobe s invaliditetom, žene i siromašne osobe. Međutim nigdje nije bilo riječi o katolicima i kršćanima.

Dr. Markić naglasila je da Ured pravobraniteljice ima godišnji proračun od oko dva milijuna eura, te da tim više začuđuje njezino površno bavljenje diskriminacijom katolika.

Stephen Bartulica istakao je da katolike prate od početka neugodnosti i neprihvaćanje. ”No mi smo tu da ukazujemo na svaku nepravdu, da se borimo za istinu, to ćemo ustrajno činiti i mislim da je ovo sve skupa bilo jako poticajno”, zaključio je Bartulica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža