U ime obitelji

Izvješće o slobodi vjeroispovijesti: Španjolska lijeva vlada doprinosi progonu kršćana

Izvješće o slobodi vjeroispovijesti: Španjolska lijeva vlada doprinosi progonu kršćana

Napadi na slobodu vjeroispovijesti porasli su za 37 posto u Španjolskoj u odnosu na 2019. ističe organizacija Promatrač za vjerske slobode i savjest (OLRC) u najnovijem izvješću za 2020. godinu. Ovaj porast napada dogodio se unatoč iznimno restriktivnom “zatvaranju” koji je nametnut u Španjolskoj, a koji je zabranio ljudima da napuštaju svoje domove i putuju zemljom, piše RMX news.

Zahvaljujući tužbi koju je konzervativna stranka Vox uputila Ustavnom sudu, “zatvaranje” (lockdown) ocijenjeno je neustavnom i nezakonitom radnjom koju je poduzela vlada. Međutim, mnogi koji prakticiraju svoju vjeru, osobito katolici, patili su tijekom zatvaranja.

Vlada iskoristila pandemiju za napad na prava vjernika

“Sloboda vjeroispovijesti je temeljno pravo. Čini se, međutim, da su neki političari iskoristili pandemiju da bi ograničili to pravo.” – komentirala je Izvješće ravnateljica OLRC Maria Garcia.

Poljski Promatrač izvijestio je da su kršćani najugroženiji od svih vjerskih zajednica u Španjolskoj: 174 su slučaja u 2020. (što je 66% svih napada) od kojih je 158 bilo protiv katolika, 6 protiv evangelika i 10 protiv ostalih kršćana. Također je bilo 12 napada na muslimane i 6 na Židove.

Izvješće također utvrđuje da se 48 posto napada ticalo svih vjera budući da je svaka od njih bila pogođena agresivnim sekularističkim mjerama koje su težile eliminaciji religije iz javnog života.

Najviše napada na kršćane u Kataloniji, regiji s najviše muslimanskog stanovništva

Napadi su definirani kao stvarni fizički napadi na ljude, bogomolje i slučajeve ismijavanja, ali uključuju i marginalizaciju religije u javnoj sferi, također i onu koja se događa kroz vladinu politiku.

Ako gledamo pojedinačne regije u Španjolskoj, najviše slučajeva nasilja prema kršćanima dogodilo se u Kataloniji (35 slučajeva), slijedi Madrid (26) i Andaluzija (23). Važno je istaknuti da je Katalonija Španjolska regija s najvećom muslimanskom dijasporom.

Izvješće otkriva da je španjolska vlada doprinijela napadima na slobodu religije. To je u skladu s dugogodišnjim kritikama u vezi s trenutnim političkim smjerom kojim je krenula socijalističko-komunistička španjolska vlada.

Ravnateljica OLRC-a Maria Garcia naglašava da su stranke koje vladaju Španjolskom one koje su potaknule najveći broj napada. Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) izazvala je 43 takva slučajaPodemos 23, a Izquierda Unida 17.

“Radikalni sekularizam koji je postao program tih stranaka vodi u konstantne napade na slobodu vjeroispovijesti u prostorima za okupljanja i domovima za njegu. Korištenjem nedenominacijskog karaktera države zapisanog u ustavu pokušava se marginalizirati religija u javnom prostoru ”, rekla je.

Iako je EU zadužena da štiti od napada na temeljna ljudska prava, napadi na slobodu vjeroispovijesti u Španjolskoj dobili su vrlo malo pažnje iz Bruxellesa, ističe OLRC.

Izvor: narod.hr/rmx.news