Izglasano sporno izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova; pogledajte kako je tko glasao
21. lipnja 2024.

Sabor je u petak većinom glasova prihvatio Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu.

U izvješću, osim tema nasilja nad ženama unutar obitelji, nejednakih prava kad je u pitanju roditeljski dopust i drugih tema u čijem fokusu je isključivo žena, nije izostavljena ni tema društvene ”ugroženosti” LGBTIQ osoba.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić osvrnula se i na, kako ona navodi, otežanu dostupnost prekida trudnoće u Hrvatskoj. Nadalje ustvrdila je da molitelji ispred bolnica uznemiruju pacijentice. U izvješću predlaže čak i zakonske mjere protiv molitelja i molitve ispred bolnica koju naziva ”aktivističkim obrascem djelovanja”.

Za izvješće glasovalo 109 zastupnika, 19 protiv, dvije suzdržane

Izvješće je pravobraniteljica uputila u proceduru 17. svibnja, a Sabor je o njemu raspravljao 18. lipnja.

Za njega je na današnjoj sjednici glasovalo 109 zastupnika, 19 je bilo protiv a dvoje ih je bilo suzdržano.

>Analizirali smo izvješće pravobraniteljice: Od brisanja spolnih razlika do kažnjavanja molitelja ispred bolnica

Protiv su bili zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta te nezavisni zastupnici Josip Jurčević, Nino Raspudić i Marija Raspudić Selak. Suzdržane su bile Marijana Petir i Vesna Vučemilović.

Nasilje o kojemu govori pravobraniteljica u izvješću se odnosi i na fizičko i na psihičko nasilje, a u tom kontekstu spominje negativan utjecaj medija. Napominje kako upravo pojedini mediji potiču to nasilje, te stvaraju nepogodno ozračje za ove seksualne manjine.

Izvješće naglasak umjesto na ravnopravnost spolova stavlja na osobe koje se proizvoljno spolno svrstavaju

Kao primjere tekstova koji potiču na to nasilje navodi napise koji međutim nude samo kritički osvrt na navedene teme i ni na koji način ne sugeriraju nasilje. Primjerice navodi tekst aktualne novinarke i kolumnistice portala Narod.hr Helene Mostarkić Gobbo ”Draga, ne budi peder”, objavljen u Glasu Istre 2022. godine.

>DP neće podržati Izvješće pravobraniteljice: Njeni stavovi nisu u skladu s osnovnim biološkim postavkama

”Izvještajno razdoblje je obilježeno negativnim prikazivanjem tema LGBTIQ osoba u medijima koje seže od osporavanja prava i uopće potrebe za promicanjem ljudskih prava LGBTIQ osoba do širenja netrpeljivosti i stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja. Takav diskurs u javnom prostoru prema LGBTIQ osobama nameće i širi dojam o njihovom neprihvaćanju u vlastitom društvu te ih izolira i sputava u ostvarivanju njihovih temeljnih prava”, tvrdi pravobraniteljica u izvješću.

Suradnja pravobraniteljice s lezbijskom skupinom

U izvješću je Ljubičić istaknula svoju značajnu suradnju s lezbijskom udrugom LORI.

U izvješću se između ostaloga spominje kako su i dalje prisutni problemi različitog postupanja i tretmana vezano uz pružanje zdravstvenih usluga ”transrodnim” osobama na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. Također se navodi kako su zaprimljene pritužbe na tzv. neprimjereno, pristrano, a ponekad i huškačko medijsko izvještavanje pojedinih medija o ”transrodnim” osobama.

>(Ne)sportska tema ‘trans’ sportaša na domaćem terenu: Pravobraniteljica Ljubičić čeka mig izvana

U izvješću pravobraniteljice Ljubičić inzistira se na zakonskom okviru kad je u pitanju kažnjavanje onih za koje smatra da uznemiruju LGBTIQ osobe. U tom smislu navodi smjernice Europske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI). Kao jednu od smjernica navodi da treba ”uključiti spolnu orijentaciju i rodni identitet u sve članke Kaznenog zakona koji se bave govorom mržnje i zločinom iz mržnje”.

LGBTIQ teme i teme rodne ravnopravnosti zauzele su najvažniji prostor i u predmetu odgoja i obrazovanja u nastojanju, kako navode, ”iskorjenjivanja rodnih stereotipa” iz društva.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža