Ivan Munjin: Tri preferencijska glasa bez cenzusa donose ogromne promjene, Kuščević 2016. uopće ne bi ušao u Sabor po ovome modelu
9. lipnja 2018.

Ministar Kuščević izjavio je danas za Jutarnji list da promjena izbornog sustava nije tema kojom se bavi Vlada, ali “neka se uvedu tri preferencijska glasa jer to ionako neće imati veći utjecaj na rezultate izbora.”

> Ministar Kuščević tvrdi: “I da uvedemo tri preferencijalna glasa to neće imati veći utjecaj na rezultate izbora”

Međutim, Kuščević prvi ne bi ušao na prošlim parlamentarnim izborima u Sabor da uz jedan preferencijski glas ne postoji i cenzus od 10 posto.

Narod odlučuje referendumom traži tri preferencijska glasa bez praga od 10 posto.

Naime, sadašnji samo jedan preferencijski glas koji birači mogu koristiti dodatno je ograničen cenzusom od 10 posto. To znači da kandidat s najviše glasova birača ako nije ostvario 10 posto glasova cijele liste (svih 14 kandidata) nema prednost pred kandidatima koji su stavljeni na viša mjesta liste, a dobili su od birača manje glasova.

Kuščević ne bi ušao u Sabor niti uz ovaj jedan jedini preferencijski glas da mu to nije omogućio upravo cenzus od 10 posto.

Na izborima 2016. Kuščević je u X. izbornoj jedinici na listi HDZ/HDS dobio 2822 glasa. Cijela lista dobila je 95486 glasova i time osvojila 7 mandata, što znači da su kandidati s prvih 7 mjesta otišli u Sabor. Kuščević je ušao u Sabor zato što ga je predsjednik stranke na listi stavio na 5. mjesto. Četiri kandidata s te liste dobilo je više glasova od Kuščevića – Blaženko Boban (4499 glasova, ukupno 9. na listi), Mato Franković (3059 glasova, 8. na listi), Ante Babić (2938 glasova, 11. na listi) i Marija Vučković (2912 glasova, 10. na listi) – ali oni nisu ušli u Sabor upravo zbog cenzusa od 10 posto.

Naime, prema trenutnom izbornom sustavu, ako birač koristiti jedan preferencijski glas, njegov preferencijski glas vrijedi jedino ako je kandidat prikupio 10 % od ukupnih glasova liste. Tada se kandidat pomiče na listi prema broju svojih glasova. Primjerice, Milan Kujundžić je bio 14. na toj listi HDZ-a u X. izbornoj jedinici, ali je prikupio 14008 glasova, čime je prešao prag od 10 posto (10% od 95486 = 9548) i skočio na 2. mjesto.

Da nije bilo cenzusa od 10 posto, preferncijalni glasovi koje su prikupili Boban, Franković, Babić i Vučković bi vrijedili i oni bi se pomakli na viša mjesta na listi i ušli u Sabor, a Kuščević bi po broju glasova pao na 8. mjesto i ne bi ušao u Sabor.

Dakle, kad bi se implementirao prijedlog GI Narod odlučuje – tri preferencijska glasa bez cenzusa – poredak na listi bi se određivao isključivo po broju osvojenih glasova.

Osim toga, tri preferencijska glasa bez cenzusa bi praktično onemogućila predizborne koalicije. Male stranke, poput HNS-a (koja trenutno ima 1,9 posto potpore birača) se više ne bi mogle “šlepati” u Sabor na listama velikih stranaka jer im to ne bi bila garancija za ulazak – za ulazak u Sabor vrijedile bi samo preferencije birača, odnosno broj osvojenih glasova.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža