U ime obitelji

Ivan Munjin: Odbijeni Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije bio bi samo alat za nametanje ideologije, nadamo se novom profesionalnijem Planu

Ivan Munjin: Odbijeni Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije bio bi samo alat za nametanje ideologije, nadamo se novom profesionalnijem Planu

Tjednik Novosti, Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava digli su prije nekoliko dana hajku oko prijedloga nacrta Nacionalnog plana borbe protiv diskriminacije.

Kako pišu Novosti, na sastanku radne skupine za izradu Nacrta Nacionalnog plana borbe protiv diskriminacije ‘pružen je snažan otpor Vladinom prijedlogu toga dokumenta koji je skrojen po mjeri klerikalne desnice’. Osvrću se na potpredsjednika Vlade, Davora Ivu Stiera jer je rečeno da je za ‘pročišćavanje dokumenta’ zaslužno ministarstvo kojim on upravlja.

Međutim, ministar vanjskih poslova Dvor Ivo Stier komentirao je za N1 donošenje Nacionalnog plana borbe protiv diskriminacije.

“Nadležna institucija za to je Ured Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Činjenca je da se dugo radilo na toj strategiji. Za neke predviđene aktivnosti rokovi su probijeni pa se mora ažurirati. Očekujemo da će to Ured učiniti u roku i da će biti po najvišim standardima što se tiče ljudskih prava. Sam tekst je u pripremi. Nisam ga još pogledao. To će doći na Vladu kad bude u Uredu finaliziran”, rekao je Stier.

Podsjetimo, prošli Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije, bio je odbačen zahvaljujući zalaganju udruge U ime obitelji. Nacionalni plan je trebao biti donesen još 2014. godine, jer je onaj iz prethodnog ciklusa (2008.-2013.) prestao vrijediti. Ured za ljudska prava je novi plan (2014.-2019.) radio dvije i pol godine, za što je potrošio 119.655 eura iz europskih fondova, no taj je plan bio izrazito ideološki jednostran.

> Uspjeh UiO: Najavljena je izrada novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije

Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji navodi da su mjere prošlog Nacionalnog plana bile ideološke i neprofesionalno sastavljene, neke ni ne spadaju u domenu suzbijanja diskriminacije, te se nada da neće biti usvojene u novom Planu ukoliko će Radna skupina raditi profesionalno.

“Prethodni, odbijeni Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije bio je alat za širenje i nametanje ideologije u hrvatskom društvu, a ne za suzbijanje svakog oblika diskriminacije, za što se udruga U ime obitelji zalaže”, rekao je Munjin podsjećajući na skupine koje su diskriminirane, a nisu bile navedene u prijašnjem Nacionalnom planu. To su obitelji s više djece, žene koje su diskiminirane na radnom mjestu jer žele biti i majke, radnici koji moraju raditi nedjeljom, a za to su još manjkavo plaćeni, itd.

Centar za mirovne studije je bio u prošloj radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za što je potrošeno oko 111 000 eura iz europskog projekta, a plan je bio loš, imao je preopćenite i nejasne mjere (podložne zloporabi i različitim interpretacijama), manjkave (neke skupine – poput trudnica, zaposlenih majki, vjernika, brojnih obitelji – tim planom uopće nisu bile obuhvaćene), ideološke (pojedine su točke ideologizirane u skladu s udrugama Platforme 112, u područjima poput uvođenja građanskog odgoja, provođenja i nadzora provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanja dostupnosti kontracepcije i pobačaja, što ne spada u domenu plana za suzbijanje diskriminacije), opasne – jer predstavljaju opasnost za građanske slobode i ljudska prava.

Podsjetimo, za predstavnike u novoj Radnoj skupini za izradu Nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije odabrani su sljedeći kandidati:

IVAN ZVONIMIR ČIČAK, kandidat udruge Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava
DON MARKUŠIĆ, kandidat udruge Transparency International
IVANA ETEROVIĆ, kandidatkinja udruge Hrvatski pravni centar
FILIP MARKANOVIĆ, kandidat udruge HUM-Hrvatska udruga mladih
JASNA PETROVIĆ, kandidatkinja udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske

> Tko je sve u Radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije?

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr