U ime obitelji

‘In a Heartbeat’ – Kako crtić s gay likovima utječe na djecu?

‘In a Heartbeat’ – Kako crtić s gay likovima utječe na djecu?

Annimirani kratki film “In a Heartbeat” o ‘ljubavi dvojice dječaka’ pregledalo je na YouTubeu 25 milijuna ljudi, a naravno da su među gledateljima bila i djeca osnovnih škola diljem svijeta, pa čak i manja. Iako se posljednjih godina bilježi uspon LGBT likova u filmovima i TV serijama, osobito u SAD-u, ‘gay crtići’ još su rijetkost, piše vecernji.hr.

No, o čemu se zapravo radi?

Što o crtiću kažu hrvatski stručnjaci na području dječje psihologije?

„Crtić “In a Heartbeat” može biti za djecu od negdje 10, 11, 12 godina, u dobi kad se razvija homoseksualni identitet i osjećaj kod neke djece da su drugačija. Seksualna privlačnost prema istom spolu ili indiferentnost prema suprotnom u principu se javlja negdje u dobi od 10, 11, 12 godina, premda ne kod svih u istoj dobi, te crtić može pomoći djeci koja imaju homoseksualnu sklonost da bolje razumiju sebe. Neka se djeca u toj dobi, iako osvijeste privlačnost prema istom spolu, pokušavaju staviti u očekivane uloge, pa tek u 20-ima priznaju sebi i okolini svoju homoseksualnu orijentaciju. Animirani film dobro je pogođen jer su u njemu prikazani svi glavni elementi, da je homoseksualna ljubav isto ljubav kao i svaka druga i da se privlačnosti teško oduprijeti, ali i da se zbog ljubavi prema istom spolu može doživjeti neodobravanje okoline, ali i naći osobu koja se osjeća isto kao i ti“, tvrdi dr. sc. Gordanu Kuterovac Jagodić, profesorica psihologije s katedre za razvojnu psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

„Ne može taj crtić djelovati na djecu stimulirajuće u bilo kojem smjeru, homoseksualnom i heteroseksualnom. Poruka tog filma je da srce ne pita, da je ljubav ljubav i svako se dijete može poistovjetiti s tom porukom“, kaže prof. dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

A što kažu strani stručnjaci…? 

S druge strane, poznati međunarodni stručnjaci kao Dr. Richard Fitzgibbons, ekspert za bračnu i dječju psihologiju tvrdi za LifesiteNews da je „crtani film psihološki vrlo štetan za djecu – nimalo ne pomaže djeci sa poremećajem socijalne anksioznosti“, što je po cijenjenom stručnjaku u suštini problem crvenokosog dječaka u crtanom filmu.

Prema Dr. Fitzgibbonsu i ChildHealing.com stranici „Social Anxiety Disorder (poremećaj socijalne anksioznosti) je najčešći od svih poremećaja anksioznosti. Studija iz 2011. na 10.000 američkih adolescenata otkrila je da su poremećaji socijalne anksioznosti najčešći poremećaji kod mladih koji se javljaju u približno trećini adolescenata. ”

Najvažnije slijedi: “Istraživanja su pokazala da se rizik samoubojstva mladih smanjuje usporavanjem samoidentificiranja kao homoseksualca. Jedna studija pokazala je da rizik samoubojstva među mladima s potencijalnom istospolnom privlačnošću smanjuje 20 posto svake godine, odgodom definiranja  sebe kao homoseksualca“.

Danas svijet koji je jako pod utjecajem LGBT promidžbe potkopava bliske veze između muškaraca adolescenata, izazivajući im pitanja njihove romantične i seksualne orijentacije. Upravo je to ono što ovaj ‘gay crtić’ postavlja.

 

Izvor: narod.hr/vecernji.hr