Hrvatska Hodom svake godine podsjeća na osnovno ljudsko pravo – na život!
4. veljače 2024.

Danas obilježavamo Dan života čiji je cilj naglasiti vrijednost i potaknuti na zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Pravo na život zajamčeno je i Općom deklaracijom o pravima čovjeka. O nepovredivosti ljudskoga života u enciklici Evangelium Vitae (hrv. Evanđelje života) pisao je i papa Ivan Pavao II. A o važnosti zaštite svakog ljudskog života svake godine nas podsjeća Hod za život koji se u svibnju i lipnju održava diljem Hrvatske.

Pravo na život zajamčeno je Općom deklaracijom o pravima čovjeka. Deklaracija je prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava, a proglasila ju je Opća skupština Ujedinjenih naroda 10. prosinca 1948. godine.

>‘Društvo bez očeva’: Hrvatski biskupi poslali poruku koju svaki otac treba pročitati

U deklaraciji se ističe da se “sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva.” U članku 3. ove Deklaracije da “svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost”.

>Prekrasni stihovi Velimira Raspudića na Hodu za život: Pusti me da živim i zovem te mama…

Evangelium vitae

O važnosti ljudskog života, ali značenju smrti progovorio je još 1995. papa Ivan Pavao II. u enciklici Evangelium vitae. Enciklika obrađuje teme kao što su pobačaj, smrtna kazna, eksperimentiranje s ljudskim embrijima, eutanazija, samoubojstvo i zakonodavstva vezana uz ta pitanja – teme koje su i danas važne i aktualne.

>25. ožujka 1995. enciklika Evangelium Vitae – dokument Crkve za 21. stoljeće

Pravo na život jedna je od ključnih tema. Enciklika govori da je život nevina čovjeka nepovrediv u skladu sa Svetim Pismom, Predajom Crkve i Učiteljstvom, te da je to moralna istina. Enciklika naglašava da je izravno i namjerno ubojstvo nevinog ljudskog bića uvijek teško nemoralno djelo. Također ističe da život počinje od začeća te da nije vlasništvo ni oca ni majke, nego je to život novog ljudskog bića. Zabranjuje se svaki čin koji dovodi do uništavanja ljudskog embrija. Papa ujedno poziva i političare da ako već ne mogu opozvati zakone o odobravanju pobačaja, neka rade na prijedlozima kojima bi se umanjili negativni učinci pobačaja na području kulture i morala. Pokusi nad ljudskim embrijima su apsolutno neprihvatljivi, ako dovode do smrti embrija, bez obzira na to što mogu ići u korist drugih ljudi.

>Već osmu godinu Hrvatska hoda za život: Pogledajte najljepše kadrove iz 12 gradova s ovogodišnjeg Hoda za život

Papa je u Enciklici predložio je uvrštavanja Dana života u crkvenu godinu. Tako je Hrvatska biskupska konferencija 1996. za obilježavanje Dana života odredila je prvu nedjelju u veljači.

Hod za život

A o pravu na život svakog ljudskog bića, od začeća do prirodne smrti, svake nas godine podsjeća Hod za život, obitelj i Hrvatsku koji organizira udruga U ime obitelji.

Hod za život miroljubivi je hod građana u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Cilj je skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava. Hodom za život se zalaže se za društvenu, zakonsku i svaku drugu zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

>Helena Mostarkić Gobbo: Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Iskreno, ne znam što od navedenoga mrzitelji teže podnose

Koliko je ovo pitanje važno pokazuje činjenica da se svake godine sve više ljudi i gradova uključuje u organizaciju Hoda za život. Prošle godine je tako Hod održan u čak 12 hrvatskih gradova. Za život se hodalo u Slavonskom Brodu, Imotskom, Osijeku, Zadru, Vinkovcima, Zagrebu, Varaždinu, Kninu, Metkoviću, Rijeci, Sisku i Splitu. Hodove su obilježili snažna svjedočanstva, ali i pjesma, ples i radost.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža