U ime obitelji

HDZ je u izbornom programu 2016. obećavao uvođenje e-glasovanja: Danas postoje svi preduvjeti za njegovo uvođenje

HDZ je u izbornom programu 2016. obećavao uvođenje e-glasovanja: Danas postoje svi preduvjeti za njegovo uvođenje

Hrvatska demokratska zajednica na čelu s predsjednikom stranke i premijerom Andrejem Plenkovićem uoči skorašnjih parlamentarnih izbora nastavio je s tvrdnjama da je elektroničko glasovanje nemoguće uvesti. HDZ je isto tvrdio 2018. godine – iako je u izbornom programu za parlamentarne izbore 2016. godine koji je i danas dostupan na web stranici stranke obećavao biračima kako će uvesti e-glasovanje.

Ne samo da je HDZ u dvije verzije programa govorio da će ga uvesti nego su vodeći se logikom napisanoga, preduvjeti za uvođenje e-glasovanja već ostvareni.

Na 68. stranici cjelovitog izbornog programa HDZ navodi: “Uvođenjem i korištenjem e-identiteta za svakog građana i korištenjem e-potpisa stvorit ćemo preduvjete za elektroničko e-glasovanje, kao i za svaki drugi oblik interakcije građana i poduzetnika s državom. Korištenje interakcije bez papira čini svaku interakciju bržom i fleksibilnijom za svakoga koji sudjeluje u procesu”.

Ista tvrdnja spominje se u skraćenoj verziji programa na 21. stranici: “Uvest ćemo brzi širokopojasni pristup internetu, promovirati digitalnu pismenost i vještine među građanima, digitalizirati javnu upravu, provesti centralizaciju upravljanja svih informacijskih sustava i njihovo međusobno povezivanje, optimizirati resurse stvarajući državni računalni oblak, dok ćemo uvođenjem e-identiteta za svakog građana i korištenjem e-potpisa stvoriti
preduvjete za e-glasovanje, kao i za svaki drugi oblik interakcije s državom.”

Preduvjet za e-glasovanje po HDZ-ovom programu – već uvedeni e-identitet i e-potpis

Iz navedenih dijelova programa koji se tiču elektronskog glasovanja razvidno kako je vrh HDZ-a znao što trebaju učiniti prije nego li e-glasovanje postane moguće.

1. Elektronički identitet

Prvi preduvjet bio je elektronički identitet o kojim se Plenković još 2018. godine hvalio: “Imamo i elektroničku osobnu iskaznicu s identifikacijskim i potpisnim certifikatom, što je preduvjet za razvoj digitalne uprave i digitalnoga društva. Već sada trećina naših građana, odnosno više od 1,5 milijuna, posjeduje elektroničku osobnu iskaznicu. Sustavu e-Građani možete pristupati iz svog doma bilo da imate elektroničku osobnu iskaznicu, token jedne od banaka ili akademski elektronički identitet”.

Dodatno, Plenković je prilikom posjeta potpredsjednika Europske komisije kazao Bitno je da razvojem modernih tehnologija implementiramo ono što je ključno za usluge hrvatskim građanima. Ključnu ulogu u tom pogledu ima jedinstveni identifikator koji, za razliku od brojnih članica Europske unije, Hrvatska već ima u obliku dobro nam poznatoga OIB-a”.

Inače, elektronički identitet u sustavu školstva implementiran je i dostupan besplatno.

2. Elektronički potpis

Drugi preduvjet je uvođenje elektroničkog potpisa kojega primjerice koristi FINA. E-potpis je zamjena za tradicionalno potpisivanje dokumenata i ugovora, koristi se u svrhu zaštite integriteta dokumenta i osigurava sigurnost, povjerenje i tajnost dokumenata i datoteka.