Hasanbegović i Esih podnijeli amandman na proračun: Traže smanjenje iznosa za civilno društvo, evo kome bi preusmjerili novac!
12. prosinca 2016.

Saborski zastupnici Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih zajedno su podnijeli amandman na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu. Amandmanom traže smanjenje sredstava iz programskog područja razvoja civilnih udruga za iznos od gotovo 13 milijuna kuna, tj. 12.920.133 kune.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva – udruge za razvoj zajednice u 2016. godini dobile su 25.233.654 kuna, a u prijedlogu proračuna za 2017. godinu taj iznos je povećan za 66%, na 41.886.523 kuna. Hasanbegović i Esih predlažu smanjenje za 11.886.523 kuna, što znači da bi se, ako se njihov amandman usvoji, iznos za civilne udruge smanjuje na 30.000.000 kuna.

Tijekom 2016. godine iz proračuna je na sufinanciranje EU projekata organizacijama civilnog društva otišlo 1.913.903 kuna. U prijedlogu proračuna za 2017. godinu taj iznos je povećan za 65,8%, na 3.173.359 kuna. Hasanbegović i Esih traže smanjenje od 900.533 kuna, što znači da bi iznos koji bi civilne udruge dobile, ako se amandman usvoji, bio 2.272.826 kuna.

Sredstva bi preusmjerili za aktivnosti iz programskog područja socijalna i humanitarna djelatnost. Povećali bi sredstva Udrugama branitelja, organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu, Hrvatskom zavodu za javno zdrvstvo, Hrvatskom Crvenom križu…

Prema amandmanu najviše povećanja sredstava u odnosu na Prijedlog proračuna za 2017. namijenjeno bi bilo za provedbu mjera obiteljske i populacijske politike (povećanje za 30.8%), za Zakladu Hrvatska za djecu (28.8%), za prevenciju nasilja nad djecom i mladima (28.8 %), za Hrvatski crveni križ (28.8%) i za razvoj volonterstva (28.1%).

Esih i Hasanbegović u obrazloženju amandmana tvrde kako je razvidno da je svrhovitije, racionalnije i transparentnije sredstva od prihoda od igara na sreću preraspodijeliti na aktivnosti resornih ministarstava, izravno usmjerenih na potporu i promicanje razvoja civilnog društva iz područja socijalne, zdravstvene i humanitarne zaštite, poglavito zaštite djece, mladih i drugih ranjivih društvenih skupina.

Iznosi na dio proračuna na koji su Hasanbegović i Esih podnijeli amandman uređuju se prijedlogom Uredbe Vlade:

Članak 1.

Ovom Uredbom određuju se kriteriji za utvrđivanje korisnika i način raspodjele dijela prihoda od igara na sreću u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2017. godinu za financiranje programa organizacija koje djeluju u područjima propisanima člankom 8. stavkom 1. Zakona o igrama na sreću (u daljnjem tekstu: Zakon).

Za komentar smo upitali Ivana Munjina, člana Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

“Pozdravljamo amadman kojim će se sredstva iz Državnog proračuna, namijenjena Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, preraspodijeliti na resorna ministarstava, tj. na njihove aktivnosti za razvoj civilnog društva iz područja zaštite ranjivih skupina i socijalne, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i na provedbe mjera obiteljske i populacijske politike. Nacionalna zaklada se nije pokazala kao dobar upravitelj financijskih sredstava. Za 2016. godinu je imala plan dodijeliti više od polovice svojeg proračuna, oko 27 milijuna kuna, privilegiranom krugu oko 200 udruga (oko 0.8 posto od ukupnog broja aktivnih udruga u Hrvatskoj) – različitim udrugama koje se bave demokratizacijom, “centrima”, mrežama udruga i platformama, a da nisu poznati rezultati izdvajanja tolikih sredstava, tj. nije poznato za koje konkretne aktivnosti su utrošena dodijeljena sredstva i koje je koristi zajednica imala od financiranja tih udruga”, rekao nam je Munjin.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža