Hajka: Skandalozni Bild napao Neuera zbog pjevanja pjesme Marka Perkovića Thompsona
13. srpnja 2020.

Kako se i moglo očekivati nije dugo trebalo čekati reakciju njemačkih medija, prvenstveno Bilda, koji je mjesecima progonio Niku Kovača dok je bio trener Bayerna, sve dok ovaj nije smijenjen, na činjenicu da je jedan od najboljih njemačkih golmana svih vremena, Manuel Neuer, zapjevao pjesmu popularnog hrvatskog glazbenika Marka Perkovića Thompsona ”Lijepa li si”.

Naime, Neuer već godinama ljetuje u Dalmaciji, a subotu navečer oko 20:30 sati u baru na plaži, na otoku Šipanu,  zajedno sa svojim trenerom vratara Tonijem Tapalovićem (39) i ostalim gostima otpjevao je Thompsonov kultni hit ”Lijepa li si”. Činjenica da je jedan slavni golman, kao što je Neuer, koji se je s Njemačkom okitio naslovom svjetskog prvaka 2014. u Brazilu, kada je bio proglašen i najboljim vratarom turnira, pjevao Thompsonovu pjesmu izazvala je oprečne reakcije u ovom dijelu Europe.  Reagirao je, kako smo već spomenuli, neinformirani ili možda čak zlonamjerni Bild.

Naime, Bild postavlja najprije tezu kako Neuer zapravo ne razumije hrvatski jezik te da vjerojatno nije znao što pjeva. Sve su proglasili skandalom i konstatirali kako je njihov golman pjevao pjesmu ”skandaloznog desničarskog ekstremiste koji veliča fašizam”. Dakle, Bild zapravo ponavlja konstrukcije koje na račun Thompsona već godinama dolaze iz fašističke Srbije, kojoj je godinama na čelu bivši učenik ratnog zločinca, Vojislava Šešelja, Aleksandar Vučić. Nažalost, takve dezinformacije o Thompsonu ne dolaze prema Njemačkoj samo iz Srbije već dobrim dijelom i iz Hrvatske.

Dakako, spomenuli su kako pjesma ”Lijepa li si” veliča ljepote Hrvatske, ali i spominje Herceg Bosnu, koju je, kako pišu, Hrvatska htjela tijekom rata u BiH pripojiti. Sve su to teze koje su do Bilda, ali i nekih drugih njemačkih medija, na ovaj ili onaj način, ovim ili onim kanalima zapravo došle iz Hrvatske, a s obzirom na rezultate nedavnih izbora u kojima je ekstremna ljevica ušla u Hrvatski sabor, jasno je kako Bild nije imao problema s ”informatorima”. Godinama zapravo iz Hrvatske prema van idu dezinformacije ne samo kad je u pitanju Thompson već i kad je u pitanju karakter Domovinskog rata te karakter sukoba u BiH gdje se Hrvatsku prikazuje kao agresora, što i sada čine neki mediji u Njemačkoj, i ne samo Bild, iako je Hrvatska među prvima priznala Bosnu i Hercegovinu te je Herceg Bosna bila slobodni teritorij na početku velikosrpske agresije na BiH. Da ne idemo sve do Oluje i činjenice da je zapravo Hrvatska vojska deblokirala Bihać i spasila ga od ratnog zločinca Ratka Mladića i njegovih koljača.

Njemački mediji spominju i ratni put Marka Perkovića Thompsona te tvrde kako je nadimak dobio po ”pušci Thompson” koju je ”nosio za vrijeme rata u Hrvatskoj”, oni, dakako ne spominju velikosrpsku agresiju nego ”rat u Hrvatskoj” te ”rat na Balkanu.”

Njemački mediji Thompsona optužuju za veličanje fašizma i pjevanje pjesme ‘Jasenovac i Gradiška Stara’, prenoseći neke komentare korisnika s Twittera, navode kako ”takva pjesma slavi ubijanje Židova i Srba u koncentracijskim logorima”. Dakle, njemački mediji, i korisnici Twittera koji komentiraju na takav način ispod, ne znaju kako spomenuta pjesma NIKAD nije bila dio službenog Thompsonovog repertoara. Navode kako je ‘‘Thompsonu zabranjen ulaz u Nizozemsku i Švicarsku…”

”Iza te pjesme ne stoji samo izjava ljubavi prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, već i pjevač koji ima otvoreno fašistički stav”, navode mediji koji dolaze iz zemlje koja je izmislila nacizam.

S obzirom na sve, a o čemu će gotovo sigurno u satima, pa i danima, koji dolaze biti još govora, može se slobodno reći kako se preko kapetana Bayerna Manuela Neuera vodi nova hajka protiv Thompsona.

Koliko je to zapravo Neuera ”pogodilo” pokazuje i činjenica da je pjevao i još neke hrvatske domoljubne pjesme.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža