GOOD Školica: Put kojim GOOD inicijativa i Dugine obitelji guraju LGBTIQ u škole
28. svibnja 2024.

OOD inicijativa i Dugine obitelji putem GOOD Školice guraju LGBTIQ u škole. I to im nije prvi put, već su i ranije održali sličnu radionicu, a LGBTIQ temama bavili su se i u videima kojima promoviraju “rodnu ravnopravnost” i “ravnopravnost osoba različitih seksualnih orijentacija”. A to je financiralo Otvoreno društvo Georgea Sorosa.

>GONG i GOOD inicijativa opet ‘istraživanjem’ guraju građanski odgoj: Evo tko stoji iza njih

GOOD inicijativa i Dugine obitelji nastavljaju s GOOD školicom i to radionicom ”Izazovi u stvaranju inkluzivnog okruženja u školama: pristup LGBTIQ temama”. Radionica će se održati u srijedu, 29. svibnja s početkom u 15:00 sati na platformi ZOOM.

Kako navode “fokusiraju se na temu koja zahtijeva posebnu pažnju i osjetljivost – izazovi stvaranja inkluzivnog okruženja u školama kada pristupamo LGBTIQ temama.”

“U sklopu ove sesije, pružit ćemo vam savjete i strategije za suočavanje s izazovnim situacijama u kojima se možemo ponekad naći, kako odgovoriti na najčešće komentare i predrasude o LGBTIQ+ osobama, te kako stvarati inkluzivno okruženje za sve učenike, čak i one koji se čine nesuradljivi za razgovor o LGBTIQ+ temama“, ističu i dodaju kako će edukaciju voditi predstavnica udruge Dugine obitelji.

>Udruge kojima je SDP dijelio milijarde – organiziraju prosvjed protiv vlade

Prošle godine održali su radionicu na temu ”LGBTIQ+ teme u nastavi: primjeri praktičnih vježbi”.

Što je GOOD inicijativa?

Organizacije civilnog društva koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima od 2008. godine okupljene su u Inicijativu koja se zalaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav (GOOD Inicijativa), navode na svojim stranicama.

Zatim nabrajaju koje udruge sudjeluju. Mi izdvajamo neke, a sve ih možete pogledati OVDJE: Centar za građanske inicijative Poreč (poznat po Nataši Vajagić koja učestalo prijavljuje Narod.hr HND-u), Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Dugine obitelji, GONG, Lezbijska organizacija Rijeka LORI, Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Roda – Roditelji u akciji, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Zagreb Pride, Ženska soba – Centar za seksualna prava…

>GOOD inicijativa, koju financira Soros, lobira za nastavak kurikulne reforme s istim timom i planom

O ‘ravnopravnosti’ uz novac Sorosevog Otvorenog društva

GOOD inicijativa inače se bavi LGBTIQ temama. Tako su 2018. godine objavili video pod naslovom “Ravnopravnost osoba različitih seksualnih orijentacija”.

Izradu tog, a i nekih drugih videa, poput ovog o rodnoj ravnopravnosti podržala je Mreža zaklada Otvoreno društvo “Open Society Initiatives for Europe” Georgea Sorosa.

Teme oko izbora

Osim o LGBT temama, GOOD inicijativa organizira i ‘školicu’ na temu izbora za Europski parlament i to kako potaknuti mlade. Održat će i konferenciju “Građanski odgoj i obrazovanje u superizbornoj godini” 03. 06. 2024. od 08:45 do 15 sati u Centru mladih Ribnjak. Konferenciju organiziraju Forum za slobodu odgoja, Gong i Centar za mirovne studije, članice koordinacije GOOD inicijative.

Što se može naći u njihovim publikacijama?

Što se tiče materijala i publikacija GOOD inicijative za škole, zanimljivo je kako je jedan od autora oko građanskog odgoja i obrazovanja Nikica Torbica. On je poznat kao jedan od autora povučenog udžbenika “Zašto je povijest važna? 4”, uz Miljenka Hajdarovića i Vedrana Ristića.

Među materijalima se može naći publikacija o LGBT temama, a zanimljivo je kako je među autorima i GONG (uglavnom vezano na izbore). Dragan Zelić, bivši izvršni direktor GONG-a koji je prešao na plaćeno radno mjesto u SDP, također je jedan od autora.

>Izvršni direktor GONG-a prešao je na plaćeno radno mjesto u SDP, a DIP ih smatra nepristranom udrugom za promatranje izbora

2017. organizirali prosvjed

Ova inicijativa organizirala je 2017. godine prosvjed “Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma: godinu dana kasnije”, kada je zahtijevala razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican i ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za kurikulnu reformu.

>GOOD inicijativa traži razrješenje ministra Barišića i Dijane Vican, a U ime obitelji im je ‘marginalna skupina koja utječe na kurikulnu reformu’

GONG i GOOD inicijativa 2015. “istraživanje” povezali s udrugom UiO

„Poražavajući rezultati istraživanja: Tri četvrtine hrvatskih tinejdžera drži da NDH nije bila fašistička, a pola da su homoseksualci bolesni” – to je bio naslov Jutarnjeg lista 2015. kada je plasirano ondašnje “istraživanje” političke pismenosti među maturantima.

Tada je Dragan Bagić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, jedan od voditelja istraživanja, odmah rezultate povezao s U ime obitelji. “Oni reflektiraju naš javni prostor i nedavna događanja, poput referenduma za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene”, ustvrdio je tada.,

>Zašto Sorosevo Otvoreno društvo financira kampanju za građanski preodgoj?

Prema autorima, tri četvrtine učenika završnih razreda srednjih škola ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, polovica se u potpunosti slaže s tvrdnjom da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolesti te da bi homoseksualcima trebalo zabraniti javne istupe jer na taj način loše utječu na mlade, a njih 40 posto žestoko se zalaže da se zaustavi svaki pokušaj sudskog progona hrvatskih branitelja za zločine počinjene u Domovinskom ratu.

“Istraživanje” je pokušalo povezati neoustaštvo, homofobiju i ratne zločine tijekom Domovinskog rata; stavove u suprotnosti s njihovima proglasiti političkom nepismenošću srednjoškolaca te uvesti predmet građanskog odgoja koji bi učenicima “usadio navodno građanske vrijednosti”.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža