U ime obitelji

GI ‘U djeci je budućnost’ predaje podnesak Visokom upravnom sudu: Traže zaštitu zakonom zajamčenih prava roditelja odgojitelja

GI ‘U djeci je budućnost’ predaje podnesak Visokom upravnom sudu: Traže zaštitu zakonom zajamčenih prava roditelja odgojitelja

U ponedjeljak će u 12.00 sati ispred Visokog upravnog suda dio roditelja odgojitelja koji okuplja GI “U djeci je budućnost” zajedno s Ivicom Lovrićem predati skupni podnesak Visokom upravnom sudu tražeći da isti po službenoj dužnosti pokrene ocjenu zakonitosti izmjena Mjera roditelj odgojitelj, koju je ukinuo zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

> UiO: Ministar Malenica dužan je zaštititi građane od samovolje zagrebačkog šerifa Tomaševića

> Stručnjak za upravno pravo: Tomašević nije smio ukinuti naknade roditeljima odgojiteljima

U petak će podnesak predati i roditelji odgojitelji organizirani kroz Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja, ali također i udruga U ime obitelji sljedeći tjedan.

Ministar Malenica ne koristi svoje zakonske ovlasti

Podsjetimo, u subotu je U ime obitelji održala konferenciju za medije ispred Ministarstva pravosuđa i uprave na kojoj je sudjelovala i predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i GI „U djeci je budućnost“.

Pozvali su ministra Ivana Malenicu da provede nadzor zakonitosti Odluke od 9. prosinca u Gradu Zagrebu, za što ima zakonsku mogućnost i obavezu, a ne da pilatovski prebacuje lopticu na sljedeće ministarstvo kojim HDZ upravlja. Naglasili su da ministar Malenica ne koristi svoje zakonske ovlasti i obavezu da Ministarstvo pravosuđa i uprave osigura da jedinice lokalne samouprave provode zakone RH.

“Imamo u gradskoj skupštini HDZ koji se bori protiv ukidanja ove mjere i istovremeno ovdje je ministar iz HDZ-a koji ping ponga lopticu nekom dalje. Pa ja to ne razumijem”, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji.

“Roditelji odgojitelji preko udruge ili samostalno tijekom sljedećeg tjedna podnose zahtjeve Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti Odluke koju je Tomaševićeva Skupština donijela 9. prosinca 2021. o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za više od 5800 roditelja odgojitelja koji se brinu o više od 21.000 djece, od toga oko 6000 vrtićke dobi. Dakle, kao građani mi se borimo protiv protuzakonitog djelovanja jedinice lokalne samouprave. Ali, s punim pravom očekujemo da Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzme korake u zaštititi zakonskih prava građana Hrvatske. Ministarstvo pravosuđa i uprave ima na to zakonsko pravo i obavezu“, upozorila je dr. Markić.

“Kojim se to važnijim poslom bavi ministar Malenica i stotine zaposlenika Ministarstva pravosuđa i uprave da nemaju vremena provesti nadzor u Gradu Zagrebu i spriječiti samovolju zagrebačkog šerifa Tomaševića?“, upitala je dr. Markić.

Izostalo očitovanje državnih tijela

Najavili su i da će ići prema Ustavnom sudu, a veliko nezadovoljstvo izrazili su i što od Ministarstva pravosuđa i uprave, a niti od drugih državnih tijela nisu dobili očitovanje na spornu odluku.

“Činjenica je da je od dana donošenja te odluke proteklo mjesec dana bez ikakve reakcije državnih tijela u čijoj je nadležnosti postupanje i kontrola jedinica lokalne samouprave“, rekao je odvjetnik Karlo Novosel iz udruge “U ime obitelji”.

Istaknuo je kako je udruga “U ime obitelji” inicirala Ministarstvo pravosuđa i uprave da poduzme radnje koje je po zakonu dužno poduzeti, no ono je predmet proslijedilo na daljnje postupanje Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te time otklonilo postupanje.

Koordinatorica Građanske inicijative „U djeci je budućnost“ Dunja Jeleč najavila je da će u ponedjeljak u podne na Visoki upravni sud podnijeti skupni podnesak za ocjenu zakonitosti te odluke Grada Zagreba. Podsjetila je da je to bila demografska mjera i da je preko 50 posto roditelja odgojitelja koji su ušli u mjeru s troje djece dobilo minimalno još jedno dijete. Istaknula je da je ta mjera u pet godina postigla iznimno veliki uspjeh.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko rekla je da će u petak predati zahtjev na Visoki upravni sud s ciljem procjene zakonitosti i poništenja odluke koja je 9. prosinca 2021. izglasana u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

“S obzirom da se radi o štetnoj odluci za korisnike mjere, poručujemo da ne prihvaćamo nove uvjete aktualne gradske vlasti i ne želimo sudjelovati na sastancima s obzirom da oni i dalje, novim uvjetima, nanose štetu korisnicima”, rekla je. Sve korisnike mjere roditelj odgojitelj pozvala je da ne prihvaćaju nove uvjete, posebno da ne prihvaćaju zaposlenje jer bi, tvrdi, izgubili pravo na koje bi imali ako sud prihvati njihov zahtjev da se poništi aktualna odluka.

Izvor: narod.hr