(FOTO) Luka Mlinarić (GI Narod odlučuje): ‘Ukoliko USUD ne bude jamac zaštite demokratskih prava treba se upitati kakva je ovo država’
22. siječnja 2019.

Ustavni sud odbacio je tužbe inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, proglasivši se nenadležnim.

>USUD se proglasio nenadležnim za tužbu GI Narod odlučuje: Sudac Šumanović ima drugačije mišljenje

Podsjetimo, inicijativa Narod odlučuje zatražila je ocjenu ustavnosti Vladine odluke o provjeri potpisa, dok je Istina o Istanbulskoj tražila poništenje postupak provjere potpisa za referendum. No Ustavni sud je jučer utvrdio kako je sve obavljeno u skladu sa pravima demokratske procedure.

>Dr. sc. Mato Palić o rješenju USUD-a o tužbi GI Narod odlučuje: ‘Iz nekih vanpravnih razloga se Ustav i propisi tumače i primjenjuju selektivno’

>(FOTO) Kako je Plenkovićeva Vlada 2018. ignorirala volju građana i ukrala referendum Narod odlučuje

U inicijativama tvrde kako se sud uopće nije bavio nepravilnostima u postupku nadzora potpisa, nego se sakrio iza rupa u zakonu. Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je novi zakon, a danas bi se prvi puta trebala sastati i radna skupina koja će ga potpisati. Nejasno je hoće li novi zakon olakšati raspisivanje referenduma ili otežati.

Gosti HRT-ove emisije U mreži prvog bili su predsjednica vijeća GONG-a Aleksandra Kuratko Pani, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić te koordinator inicijative Narod odlučuje Luka Mlinarić. Gosti su raspravljali o spomenutim problemima prikupljanja i provjere potpisa te ocjeni suda.

Mlinarić je najavio da će Građanska inicijativa Narod odlučuje nastaviti s “daljnjim koracima kako bi se poštivala volja birača”.

Također, podsjeća da je 10% više birača od broja koji je propisan za prikupljanje potpisa dalo svoj potpis. Oko 400 000 potpisa za prvo i drugo referendumsko pitanje odbačeno je po potpuno proizvoljnim kriterijima.

>(VIDEO) Luka Mlinarić (GI Narod odlučuje): ‘Imamo dokaze koji potvrđuju da su se potpisi potpuno neopravdano odbacili’

“Na sve te nedomokratske metode upozoren je i Ustavni sud koji se proglasio nenadležnim za odlučivanje o dostavljenim zahtjevnim. No, Ustavni sud će se morati očitovati o tome”, smatra Mlinarić te dodaje da “sukladno ustavnom zakonu, jedino Ustavni sud odlučuje jesu li ili nisu zadovoljene norme za raspisivanje referenduma. Hrvatski sabor može odbaciti izvješće vlade i raspisati referendum ili prihvatiti izvješće i obratiti se Ustavnom sudu koji mora donijeti odluku.”

Nekić: Procedura je ispravno provedena

Državni tajnik u Ministarstvu uprave Nekić izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim ishodom, jer “smatra da je to potvrda Vladi, Ministarstvu uprave i Saboru da ispravno proveli proceduru”.

Navodi rješenje USUD sa 17. stranice na kojem je jasno napisano da “postupanje Vlade ne predstavlja grubo kršenje pravila demokratske procedure.” U slučaju sumnje Hrvatski sabor može zatražiti ocjenu Ustavnog suda.

> Vlada prihvatila izvješće o Kuščevićevom igrokazu od uvida u potpise GI Narod odlučuje

>Ministar Kuščević prevario građane koji su potpisali za referendum GI Narod odlučuje, a evo što sada govori

Po njemu će priča s referendumskim inicijativama završiti kad “Hrvatski sabor donese odluku, no ne očekuje iznenađenja u saboru, jer ističe da je procedura jasna.

 

Kuratko Pani: Ustavni sud legitimira netransparentan postupak provjere prikupljenih potpisa

Predsjednica vijeća GONG-a Kuratko Pani naglasila je da je “GONG odbio sudjelovati u Kuščevićevom igrokazu provjeravanja nevažećih potpisa. Odluka Ustavnog suda očekivana je i rezultat je nebrige državnih institucija i političkih stranaka u regulaciji referenduma i izbornih procesa.”

Odluka USUDA-a je problematična jer “legitimira netransparentan postupak provjere prikupljenih potpisa i pokazuje manjkavost Zakona o referendumu, jer nema jasnih pravila i kriterija.”

GONG je odbio sudjelovanje zato što je uvid zapravo “promatranje kako organizatori provjeravaju, bez mogućnosti ispravka. GONG-u se činilo da se takvim pristupom ograničava transparentnost.”

Naglašava da je potrebno ozbiljno pristupiti problem transparentnosti i vjerodostojnosti.

Mlinarić: Na ovaj način izvršna vlast može opstruirati svaki referendum

Prijedlog da Državno izborno povjerenstvo kao nepolitično tijelo obavi provjeru potpisa, odbačeno je od strane ministra Kuščevića, podsjeća Mlinarić.

“Provjera potpisa je bila netransparentna, jer inicijativa nije mogla imati niti svog promatrača prilikom provjere. A ministar Kuščević je sa svojim povjerenstvom osmislio proizvoljne kriterije i organizirao izložbu nevažećih potpisa.”

“Ukoliko se ovakva praksa nastavi, svaki referendum izvršna vlast može opstruirati. Ukoliko USUD ne bude jamac zaštite demokratskih prava treba se upitati kakva je ovo država.”

Razočaran je postupkom USUD-a te “Šeparovića koji kao njegov predsjednik umjesto da brani građane koji su potpisali, ide protiv građana, a za vlast.”

>Iako GI Narod odlučuje ima 10 posto više potpisa od potrebnih 10 posto, predsjednik Ustavnog suda pravda odluku: ‘Ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma’

Nekić: Inicijative su imale priliku

Tvrdi da su” inicijative imale priliku pogledati potpis. Narod odlučuje se nije ni prijavio.”

Navodi da su takva pravila, jer se moraju čuvati osobni podaci po usvojenoj direktivi.

>Nakon kompromitacije provjere potpisa GI Narod odlučuje u APIS-u, Kuščević najavljuje: ‘Predložit ćemo da DIP bude zadužen za provjeru potpisa’

Mlinarić: Kuščevićevi suradnici iznose laži

Mlinarić je replicirao na Nekićevu izjavio te utvrdio da “suradnici ministra Kuščevića iznose laži.”

Pokazao je dokaz da su se prijavili sa 20 predstavnika i došli su na uvid, no ionako zbog proizvoljnih kriterija “potpis koji je valjan, ministarstvo ne bi uvažilo.”

Prvi sastanak radne skupine

Nekić  navodi da će “radnu skupinu činit Jasna Omejec, predstavnici MUP-a, udruge gradova, županija kako bi nadopunili pravne praznine u Zakonu o referendumu.”

Smatra da će skupina Zakon kvalitetno napraviti, a glavni cilj je “sve nejasnoće razriješiti i propisati točnu proceduru te tko će verificirati potpise.”

Pani: O izmjenama zakona – treba olakšati referendumske inicijative

GONG ima iznimno iskustvo koji su voljni staviti na raspolaganje, no neće sudjelovati u radnoj skupini, ejr ministarstvo isključuje udruge.

Naglašava da radna grupa treba obratiti pažnju na “propisivanje pitanja koja se ne mogu obuhvatiti – ljudska prava, proračun, smanjivanje broja potrebnih potpisa, produljenje roka i mjesta za prikupljanje te definirati kriterije provjere potpisa.”

Mlinarić: Najave ministra Kuščevića pokazuju da će onemogućiti raspisivanje referenduma

“Radna skupina pokazuje otklon od naroda i birača: isključuje udruge i građanske inicijative koje su se s terena suočili s poteškoćama i mogu dati savjete.”

Najave ministra Kuščevića o novom zakonu pokazuju da će biti lošiji po građane i biti će “najgori u Europi. Stroge odredbe i onemogućiti da se referendum uopće raspiše. Prijedlog potpisivanja u državnim ili lokalnim institucijama, otežati će prikupljanje potpisa.”

Naveo je slučaj kada je SDP imao isti prijedlog o prikupljanju potpisa u tijelima državne i lokalne uprave,aktualni predsjednik Sabora Gordan Jandroković je 2014. tvrdio da “HDZ to neće podržati, time se opstruiraju inicijative i otežavaju građanska prava na neposrednu demokraciju. Sada kada je HDZ na vlasti, ne odgovara im volja građana i neposredno odlučivanje.”

Nekić: Formiranje radne skupine je jasan – ministar donosi odluku

“Odlukom ministra formira se radna skupina i ministar predlaže ljude za koje je ocijenio da će na kvalitetan način pripremiti materijal. Građanske inicijative ne mogu odlučivati tko će biti u radnoj skupini.”

Nekić naglašava da će prijedlog ići u javnu raspravu i moći će se dati primjedba.

Također spremaju se i izmjene izbornog zakona za lokalnu i područnu upravu i samoupravu.

Pani: Uključivanje USUD-a čim prije

“Na signal referendumskim inicijativa o kršenju prava, Ustavni sud treba odmah reagirati. Parcijalno donošenje odluka, necjelovit je pristup, treba korjenito izmijeniti sustav i otvoriti širu raspravu.”

Mlinarić: Ministar Kuščević će otežati proces

Koordinator inicijative Narod Oldučuje navodi da je “ministar već predložio u svojim izjava smjer u kojem će novi zakon ići. Dao je svoje mišljenje gdje bi se potpisi trebali prikupljati te kako građani putem neposredne demokracije ne bi trebali odlučivati o važnim pitanjima.”

Građani koji se na volonterskoj bazi okupljaju, izjednačavaju se s političkim strankama koje imaju financijsku zaleđinu i podršku.

“Donacije referendumskih inicijativa biti će gotovo nemoguće, sklapat će se ugovori, što će otežati prikupljanje inicijative.”, smatra Mlinarić.

Nekić mu je replicirao te za kraj izjavio: “Ugovor o donaciji je potreban da se zna tko točno financira inicijativu.”

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje:

 

Izvor: narod.hr/hrt

Foto: Snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža