U ime obitelji

GI Narod odlučuje: Biračima u Slavoniji, Hrvatskoj i inozemstvu otežan izlazak na izbore 5.7.

GI Narod odlučuje: Biračima u Slavoniji, Hrvatskoj i inozemstvu otežan izlazak na izbore 5.7.

Građanska inicijativa Narod odlučuje istaknula je na konferenciji za medije ispred Državnog izbornog povjerenstva da se zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom očekuje smanjenje izlaznosti, otežano ostvarivanje biračkog prava te nesnalaženje biračkih odbora u novonastaloj situaciji.

„Odluka Vlade o raspisivanju parlamentarnih izbora u vremenu novog vala koronavirusa otežat će jednom dijelu birača da glasaju na izborima za Hrvatski sabor, što je njihovo Ustavom zajamčeno pravo“, istaknula je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje. „Trenutno je u samoizolaciji najmanje 2300 ljudi, od čega je oko 1500 u Osječko-baranjsko županiji. Prema dostupnim informacijama, oni neće moći sudjelovati na izborima na odgovarajući način. Smatramo da je zbog otežanog biračkog prava starijih osoba, osoba sa zdravstvenim rizikom i hrvatskih građana izvan RH u pitanju legitimitet ovih izbora“, istaknula je.

Otežano korištenje prava glasa za velik broj hrvatskih državljana posljedica je upornog odbijanja Vlade Andreja Plenkovića da se u Hrvatskoj uvede dopisno glasovanje, koje je EU standard, kao i elektroničko glasovanje, koje je aktualni premijer obećao kao dio svog predizbornog programa 2016., a nije ispunio te je spriječio referendum o promjeni izbornog sustava koji je zatražilo više od 405.000 građana. „Hrvatska ima sve preduvjete za uvođenje elektroničkog, a posebno dopisnog glasovanja koje ima 19 od 27 država članica EU, ali za njihovo uvođenje nema političke volje ni HDZ-a ni SDP-a, čak ni u vremenu pandemije“, komentirala je Kanački.

Prema iskustvu promatranja izbora, birački odbori i u normalnim uvjetima često nemaju kapaciteta doći u domove svih osoba koje su ih pozvale. Nema informacija da će birački odbori imati dodatan broj članova u izbornim jedinicama gdje je puno osoba u samoizolaciji i da će za to biti educirani. Nadalje, glasovanje će dodatno otežati obaveza da birač na biračko mjesto donese zaštitnu masku i kemijsku olovku. „Pitanje je hoće li građani imati informaciju da se moraju unaprijed prijaviti da im dođu članovi biračkih odbora ako su u samoizolaciji, odnosno da trebaju na biračko mjesto donijeti zaštitnu masku i kemijsku olovku“, istaknula je Kanački.

Hrvatskim građanima je zbog pandemije onemogućeno glasovanje u Alžiru, Brazilu, Čileu, Indoneziji i Južnoafričkoj Republici. Od 2000. godine je trend da sve manji broj hrvatski birača u inozemstvu pristupa glasovanju zbog izrazito otežanih uvjeta glasovanja, koje je od 2010. moguće samo u veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima RH, zbog čega svega 4-5% birača u inozemstvu pristupa glasovanju. Pretpostavljamo da je broj birača bez prebivališta u RH puno veći od objavljenog –  više od 400.000, te čak i do 1 milijun kada bi se u Registar birača uvelo sve punoljetne građane bez prebivališta u RH.

„Ustav RH propisuje da svaki građanin ima biračko pravo i da to pravo mora biti jednako: da ga mora moći na jednaki način ostvariti, no na ovim izborima je jednakost biračkog prava stavljena u drugi plan“, rekao je odvjetnik Karlo Novosel. „Pozivamo birače da iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore, a Ustavni sud da se očituje o nepravilnostima u ostvarivanju biračkog prava na ovim izborima.“

Izvor: narod.hr