Europski parlament izglasao Izvješće Tarabella kojim se potiče pobačaj
11. ožujka 2015.

Europski parlament je u utorak s 441 glasom za, 205 glasova protiv i 52 glasa suzdržana usvojio Izvješće zastupnika stranke europskih socijalista Marca Tarabelle pod nazivom: “Napredak u području jednakosti žena i muškaraca u EU-u u 2013.”

Svake godine Odbor za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta priprema izvješće o stanju ravopravnosti spolova u prethodnoj godini na području cijele Europske unije i predlaže određene mjere za ostvarenje njihove veće ravnopravnosti. Ove se godine kao jedna od mjera za povećanje ravnopravnosti spolova predlaže “ostvarenje lakšeg pristupa kontracepciji i abortusu” u kontekstu “kontrole žena nad svojim seksualnim i reproduktivnim zdravljem”. “Slijedom toga”, navodi se u usvojenom Izvješću, “(Europski parlament) podupire mjere i djelovanja usmjerene na poboljšanje pristupa žena uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja (uključujući i pobačaj, op.) te na veću obaviještenost žena o svojim pravima i dostupnim uslugama.”

Ovakva formulacija, kojom Europski parlament potiče ozakonjenje ili pristup pobačaju u državama članicama EU, protivna je načelu funkcioniranja Europske unije – supsidijarnosti, prema kojemu svaka država članica ima pravo samostalno i suvereno odrediti se prema pitanju pobačaja. Ovakvo kršenje načela supsidijarnosti izazvala je reakciju više od 168.000 građana Europske unije koji su putem internetske peticije tražili od zastupnika Europskog parlamenta da ili odbace sporni članak 45. ili, ukoliko bude usvojen, da odbace cijelo Izvješće, kao što se to dogodilo točno prije godinu dana (11. 3. 2014.) kada su zastupnici odbacili “Izvješće o jednakosti žena i muškaraca u Europskoj uniji – 2012.”, izvjestiteljice Zuber, također zbog pokušaja nametanja pobačaja i kršenja supsidijarnosti. Ovaj je put situacija bila drugačija.

Prema podacima internetske stranice Vote Watch Europe, većina je zastupnika socijalista (183 za, 2 glasa suzdržana), ujedinjene ljevice (43 glasa za, 4 suzdržana), zelenih (47 za, 1 protiv) i liberala (52 za, 6 protiv, 7 suzdržanih) uglavnom glasalo u skladu sa politikom svoje europske stranke, tj. diglo je ruku za Izvješće Tarabella kojim se potiče pobačaj u državama članicama i krši supsidijarnost. Nezavisni zastupnici su glasali protiv (44), kao i većina zastupnika konzervativaca (55 protiv, 5 za, 1 suzdržan). Od zastupnika Europske pučke stranke, njih 97 je glasalo je protiv Izvješća, dok ih je 16 bilo suzdržano, a 94 je glasalo za, čime su oni zastupnici EPP-a koji su bili protiv Izvješća bili protiv službenog stava EPP-a, koji se podudarao sa stavom socijalista, ujedinjene ljevice, liberala i zelenih – da Izvješće Tarabella u konačnici treba prihvatiti.

Od Hrvatskih zastupnika, za Izvješće su glasali Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (HNS) i Davor Škrlec (OraH). Protiv su glasali zastupnici Andrej Plenković (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Marijana Petir (HSS), Dubravka Šuica (HDZ), Ruža Tomašić (HKS) i Davor Ivo Stier (HDZ). Tonino Picula (SPD) nije prisustvovao glasovanju.

 

Izvor: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža