U ime obitelji

Dragić: Ne govori se da mjera roditelj odgojitelj čini samo 4 posto godišnjeg proračuna Zagreba

Dragić: Ne govori se da mjera roditelj odgojitelj čini samo 4 posto godišnjeg proračuna Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ukinuo je mjeru roditelj odgojitelj. Jesu li uštede toliko potrebne Gradu morale ići baš preko leđa onih najslabijih? Je li iznevjereno još jedno predizborno obećanje?

Ljiljana Dragić, organizatorica građanske inicijative “Djeca su budućnost”, kaže kako su se roditelji-odgojitelji naslušali uvreda na svoj račun.

– Svakakavi komentari, da se kotimo, da živimo na račun poreznih obveznika, da smo neradnici, ističe Dragić za HRT.

Politička analitičarka Ankica Mamić smatra kako je ponižavati žene koje su odlučile biti majke i odgajateljice duboki znak netolerancije prema jednoj manjini.

– Ako gledate ove udruge civilnog društva koje inače zagovaraju prava manjina ovdje se te žene ponižavalo do krajnjih granica. To me je duboko zasmetalo kao majku, i baku i ženu i kao čovjeka, ističe Mamić.

Tomislav Tomašević u 6 mjeseci na vlasti među prvim potezima ukida mjeru koju je njegov prethodnik Milan Bandić s ponosom uveo još 2016. Kako bi se povećao natalitet, roditelji s troje i više djece dobili su status roditelja odgojitelja i malo više od 4 tisuće kuna mjesečno.

Ljiljana Dragić ističe kako će se brojne obitelji naći u problemu.

– Imamo konkretno majku koja je onkološki bolesnik i ima osmero djece, imamo oca koji ima trojčeke i koji se odrekao porodiljne naknade i sad će ostati s tri male bebe na 1000 kuna. Imamo dosta jednoroditeljskih obitelji i oko 15 posto žena koje su pobjegle od zlostavljača jer im je ova mjera pružila sigurna primanja, nabraja Dragić.

Prekršeno obećanje

Tomašević je u predizbornoj kampanji tvrdio da neće dirati u postojeća prava. Šest mjeseci poslije obećano, prekršeno.

– Govori se stalno o 500 milijuna kuna, a ne govori se da je to samo 4 posto godišnjeg proračuna Grada Zagreba. To oni u javnost stavljaju kao da to da će radi naše mjere Grad bankrotirati, što nije istina, naglašava Dragić.

– Ako se trebalo već posezati za uštedama, ja sam sigurna da u Gradu Zagrebu postoje stotine nekakvih ustanova, agencija, direktora, zamjenika direktora… Ja bih rekla da su iz Platforme Možemo pokazali da nisu spremni napraviti reviziju, snimku svih nepotrebnih funkcija, iako su oni bili baš ti koji su bivšeg gradonačelnika s punim pravom optuživali da nepotrebno zapošljava, kaže Ankica Mamić.

Očekivalo se da će nova vlast prije svega udariti po krupnim ribama, no prvi na udaru našli su im se oni najslabiji.

Ankica Mamić kaže kako je ljudima trebalo omogućiti nekakav tranzicijski period.

– Sjetite se i ovršenih i blokiranih, uvijek se ljudima koji su zapali u neku vrstu nevolje nastoji omogućiti neki period u kojem se oni mogu snaći na drugi način, pokušati naći posao, smjestiti tu djecu u vrtić, poručila je Mamić.

Gradonačelnik Tomašević tvrdi da u vrtićima ima dovoljno mjesta, a najavio je i gradnju novih.

– Potrebno je znati da je sada slobodno preko 500 mjesta u dječjim vrtićima. Planiramo izgraditi barem 4 nova vrtića sljedeće godine, a 2023. osam novih. U sljedeće dvije godine 12 novih vrtića, tvrdi Tomašević.

Nema dovoljno vrtića

Ljiljana Dragić kaže kako je samo za njihovu djecu potrebno 80 vrtića u svibnju iduće godine.

– Mi imamo oko 5,5 tisuća vrtićke djece, na današnji dan je slobodno 380 mjesta, u proračunu Grada Zagreba za sljedeću godinu predviđeno je otvaranje novih 180 mjesta. Sada nije bilo upisano oko 2 tisuće djece u vrtić i plus naših 5 tisuća. Ne znam, ja se samo nadam da će on preuzeti odgovornost za te postupke koje sada radi, kaže Dragić.

Ankica Mamić postavlja pitanje koliko vremena treba za napraviti te vrtiće i gdje su te odgojiteljice koje će raditi u njima.

– Mi imamo demografski problem, mi nemamo dovoljno ljudi za školovati za ta radna mjesta. Mi ćemo sada vidjeti tragične i porazne rezultate popisa stanovništva, ističe.

– Da li je bilo zlouporaba mjera sigurno je, i to je apsolutno legitimno provjeriti. U tom smislu bi svaka gradska vlast bi imala podršku roditelja koji su to odlučili iz drugih razloga napraviti. Taj novac koji je možda loše, opet kažem, loše napravljena mjera, pretjerana mjera, taj novac je tim ženama ipak davao osjećaj da one imaju nekakav stupanj slobode i sad im se taj stupanj slobode oduzima jer, prije svega, puno njih je već sad nezapošljivo, kazala je Mamić.

Što će se dogoditi s 5 i pol tisuća vrtićke djece nakon 30. travnja iduće godine? Koliko će se roditelja i gdje u tako kratkom vremenu uspjeti zaposliti? Na sva ta pitanja, Tomislav Tomašević javnosti nije dao odgovore.

Izvor: narod.hr/HRT