Dr. Željka Markić: Žalit ćemo se na presudu – stojim iza prosudbe da je Mima Simić nevjerodostojna
18. siječnja 2018.

Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Sandra Kantolić nepravomoćnom je presudom proglasila dr. Željku Markić krivom te je dosudila novčanu kaznu od 60 dnevnih iznosa u visini dnevnog iznosa od 100 kuna, 6000 kuna. No s obzirom na to da dr. Željka Markić prije današnjeg dana nije kažnjavana, sud joj je izrekao uvjetnu osudu na godinu dana.

Riječ je o tužbi koju je protiv dr. Željke Markić podignula Mima Simić, književnica i LGBT aktivistica, zbog intervjua koji je Željka Markić dala Jutarnjem listu u veljači 2016. godine.

Evo što je o presudi rekla dr. Željka Markić: “Žalit ćemo se na presudu. Sve činjenice koje sam iznijela su točne, a iza moje prosudbe da je Mima Simić nevjerodostojna i dalje stojim. U razgovoru za Jutarnji list koji je vođen prije dvije godine u vrijeme medijske i svake druge harange, prosvjeda na Trgu sv. Marka, protiv ministra Hasanbegovića. Sudu smo predočili materijalne dokaze o svim činjenicama koje sam iznijela o gospođi Simić: da je tri godine za redom bila birana u sedmeročlano Povjerenstvo za neprofitne medije Ministarstva kulture, da je njezina partnerica, gospođa Marta Šušak bila suradnica portala Vox feminae i da je taj isti portal tri godine za redom dobivao sredstva Ministarstva kulture. Očekujem da će drugostupanjska sud potvrditi da iz svih ovih točnih činjenica koje sam iznijela o Mimi Simić imam slobodu i pravo iznijeti svoj sud da gđa. Simić u svojim nastupima protiv g. Hasanbegovića nije vjerodostojna”.

Evo što je točno Željka Markić odgovorila na pitanje Jurice Körblera: “Podržali ste ministra Hasanbegovića u smjeni Povjerenstva za neprofitne medije. Koji su bili razlozi za to i kako ocjenjujete rad neprofitnih medija?”

“Povjerenstvo za neprofitne medije osnovano je 2013. godine i udruga U ime obitelji je svake godine dostavljala aktualnome ministru i medijima dokaze o zloupotrebi proračunskog novca za financiranje udruga bliskih vlasti. Dovoljno govori činjenica da je u ove tri godine 88 posto ukupnih sredstava, oko 1,3 milijuna eura, podijeljeno na 12 posto portala odnosno udruga. Naveli smo brojne primjere sukoba interesa, primjerice Mima Simić, LGBT aktivistica, tri je godine zaredom bila birana u Povjerenstvo te je to isto povjerenstvo dodjeljivalo sredstva portalu Vox Feminae kojemu je njezina partnerica bila stručna suradnica. I onda ne čudi što je gospođa Simić svirala gitaru i pjevala na Markovu trgu protiv ministra Hasanbegovića. Šteta što nije podigla glas i kao članica Povjerenstva tri godine zaredom ustala protiv nepravilnosti i privilegiranosti određenih udruga i medija. Da je to učinila, danas bi bila vjerodostojna. Na žalost, u ovim okolnostima harangu protiv ministra Hasanbegovića mogu jedino čitati kao pokušaj zadržavanja nezakonitih privilegija.”

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža