U ime obitelji

Dr. Željka Markić: ‘Za najviše sam znanstvene i etičke standarde – ali da vrijede za sve, ne samo za one koji nisu nekome po volji’

Dr. Željka Markić: ‘Za najviše sam znanstvene i etičke standarde – ali da vrijede za sve, ne samo za one koji nisu nekome po volji’

“Ja sam za to da su svi jednaki u odnosu na znanstvene kriterije – bez obzira jesu li “lijevo” ili “desno”. Jer, svima nam je stvarno dosta svih ovih – jednakijih”, napisala je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, na svom Facebook profilu.

Facebook objavu prenosimo u cijelosti:

“Većina onih koji napadaju ministra Barišića to ne čine zato što im je važno da su u Hrvatskoj znanstveni radovi, magistariji ili doktorati napisani prema najvišim standardima – već zato što ga žele maknuti sa pozicije ministra. Da im je po volji kao ministar, bili bi im po volji i njegovi znanstveni radovi. Čast iznimkama.

Ja sam za najviše znanstvene i etičke standarde. Ali da vrijede za sve, ne samo za one koji nisu nekome po volji.

Zalažem se da se svi standardi koje se sada izvlači kao oružje protiv ministra Barišića – istovremeno primijene, osim na njega i na još, za početak, stotinjak znanstvenika. Recimo, na sve ministre kulture, znanosti i vanjskih poslova u zadnjih 15 godina RH,pa na nositelje najviših funkcija u državi – predsjednike države, predsjednike Sabora i Vlade i, recimo, neke dekane i neke, nasumično izabrane profesore – neka po 15 njih odabere HNS, SDP, Most i HDZ – iz redova “onih drugih”. Preporučam da se krene od starijih profesora prema mlađima i da se u prvoj skupini profesora i dekana usredotoči na društvene znanosti.

Pa ćemo onda, nakon analize samo 100 znanstvenika, doktora znanosti, docenata, profesora – moći lakše i pravednije odrediti gdje točno stoji i ministar Barišić unutar znanstvene zajednice u Hrvatskoj i lakše procijeniti kakvu štetu može izazvati u tom sustavu. Usput ćemo doznati i tko sve može ili ne može u budućnosti postati ministar.

Jer, stvarno, ako gospoda Đikić, Silobrčić i dr. istim mjerama ne izmjere i, npr., ministra Jovanovića – moglo bi ispasti da u pozadini svega stoji politička borba za nametanje ideologije kroz obrazovni sustav – a ne zalaganje za prevažnu znanost.

Da ja mogu birati – predložila bih da se krene od prof. Vesne Pusić. Za nju se već više od desetljeća na društvenim mrežama navodi kako joj doktorat “znanstveno” hvali samoupravni socijalizam. Bilo bi dobro doznati je li to istina.

Ja sam za to da su svi jednaki u odnosu na znanstvene kriterije – bez obzira jesu li “lijevo” ili “desno”.Jer, svima nam je stvarno dosta svih ovih – jednakijih”, napisala je.

Podsjetimo, i znanstveni časopis Nature pisao je o ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, te je ovaj ‘slučaj’ nazvao ‘plagijatorskim skandalom’, a za ministra Barišića piše da odbija odstupiti, iako je Odbor smatra da je kopirao rad drugoga znanstvenika.

Navode kako ” je Barišić ustrajao u tome da nije učinio ništa krivo, čak i nakon što su ga na ostavku pozvali ugledni znanstvenici iz zemlje i svijeta”.

“Znanstvenici u Hrvatskoj ističu da taj predmet postavlja pitanja akademske čestitosti na vrhu istraživačkog sustava”, piše Nature i dodaje da je ministar rekao kako za ostavku nema potrebe jer je greška bila samo – “tipografska greška”.

“Definitivno bi trebao dati ostavku”, kaže za časopis Saša Zelenika, inženjer na Sveučilištu u Rijeci, koji je od 2012. do 2014. bio pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Zelenika ističe da je plagiranje rašireno na hrvatskim sveučilištima te navodi primjer plagijata aktualnog potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića na Policijskoj akademiji te da je protiv Odbora pokrenuta ustavna tužba kojoj je cilj oslabiti instituciju koja treba poduprijeti znanstveni integritet u Hrvatskoj.

Spominju i kako je znanstvenik Ivan Đikić apelirao u otvorenom pismu premijeru da smijeni ministra, govoreći da se nije ponio odgovorno, a kao takav ne može voditi niti Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Pišu i o otvorenom pismu oko 100 znanstvenika, uključujući i neke od Barišićevih kolege sa Sveučilišta u Splitu, koji podržavaju ministra, te dodaje izjavu premijera Plenkovića da ostaje uz svoga ministra, ali to ne vide očito kao ništa previše važno.

Podrška Barišiću

Na pitanje o ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću i mogućem raspuštanju Odbora za etiku uzvratio je kako neće ulaziti u ingerencije Sabora, koji odlučuje o takvim tijelima. Znam kolegu Barišića, znam kako ispunjava svoje zadaće kao ministar, u potpunosti sam svjestan koliko je važno ono čime se bavi za hrvatsku budućnost, našu djecu, rekao je.

“Proučio sam članak o kojem je riječ, pažljivo pročitao sve fusnote i niti iz jednog elementa nisam mogao niti naslutiti da je njegova intencija bila da uzme nečije ideje kao svoje. Kad to čitate jasno vam je da nešto nedostaje, pogotovo što u svim drugim fusnotama u članku postoje izvori. Činjenica da je ministar praktično isti članak objavio nakon toga i u španjolskom časopisu s referencom na autora o kojem je riječ dovoljno govori da nije imao namjeru uzeti tuđe misli”, pojašnjavao je Plenković i ponovio da stoji i stajat će iza ministra Barišića.

Đikić ne prestaje s optužbama: “Barišić kopirao i s Wikipedije”

Podsjetimo, znanstvenik Ivan Đikić ne odustaje od zahtjeva da ministar obrazovanja, znanosti i sporta Pavo Barišić podnese ostavku zbog plagiranja svog znanstvenog rada. Zbog toga je sada poslao detaljno priopćenje zašto ministar treba odstupiti.

Naveo je kako je plagirao tekst Stephena Schlesingera, kopirao s Wikipedije, koristio ideje iz knjige Carla Boggsa i još mnogo toga.

Donosimo popis više od sto pripadnika akademske zajednice koji traže zaštitu Barišića od medijskog linča i mobbinga

Zaštitu moralnog i profesionalnog integriteta i ugleda prof. dr. Pave Barišića otvorenim su pismom od predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade zatražila 104 pripadnika hrvatske akademske zajednice, koji ističu da se temeljem laži i nedokazanih optužbi vodi difamirajuća kampanja protiv ministra znanosti i obrazovanja kako bi ga se spriječilo u provedbi reformi u njegovu resornom području.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr