Dr. Željka Markić za Aktual: Jedino je narodnim referendumom moguće osigurati promjene već na sljedećim izborima
4. rujna 2014.

Članica Organizacijskoga odbora građanske inicijative “U ime obitelji” u razgovoru za tjednik Aktual govorila je o inicijativi “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

Je li na vašu inicijativu vršen bilo kakav pritisak, od strane političkih stranaka ili bilo koga drugoga, da se spriječi pokretanje referenduma o izbornim promjenama?

Pokretanje građanskog referenduma kojim bi mi, birači, izjašnjavajući se od 21. 9. do 5. 10. osigurali da već na sljedećim izborima biramo saborske zastupnike imenom i prezimenom odgovorne nama, biračima, a ne vodstvima stranaka aktualna vlast nastoji otežati najavama o promjeni referendumskog zakona. Iako se takav zakon, ako i bude izglasan, ne bi primjenjivao na referendumsku inicijativu pokrenutu prije njegova eventualnog izglasavanja, to stvara zabunu među ljudima. A stvaranje zabune i obeshrabrivanje građana glavni je model funkcioniranja aktualne vlasti. Nastoje obeshrabriti i zakočiti svaki oblik organiziranja građana izvan prorežimskih udruga. Nastoje spriječiti djelovanje stvarnog, autentičnog, a ne umjetno stvorenog civilnog društva.

U kojoj vam se mjeri javljaju članovi HDZ-a, SDP-a i drugih stranaka, neovisno o volji svojih predsjednika koji su protiv preferencijalnog glasanja?

Da, građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ javljaju se mnogi građani, pa onda i  članovi svih stranaka, što kroz društvene mreže, što izravno, dajući podršku našoj inicijativi za demokratizaciju izbornog sustava. Rekla bih da većina Hrvata razumije  kako je referendum jedini način da mi, birači, budemo sigurni da ćemo  već na sljedećim parlamentarnim izborima – u 12. mjesecu sljedeće godine, moći glasati imenom i prezimenom za ljude koji nas predstavljaju u najvišem zastupničkom tijelu Hrvatske. I da doprinesemo da nas u Saboru predstavljaju sposobni, a ne podobni zastupnici. Gledajte – sposobnost, poštenje i neovisnost saborskih zastupnika zadnja je linija obrane od nesposobne vlade koja ne zastupa interese birača. Čak je i SDP-u blizak Žarko Puhovski priznao kako Hrvatska nikad nije imala nesposobniju,a time onda, usuđujem se zaključiti i korumpiraniju vladu. Ponovni pad BDP-a, samo je brojčano potvrdio ono što svi mi, obični ljudi, vidimo. Ali, saborski zastupnici koji imaju ovlast izglasati nepovjerenje premijeru i Vladi to ne čine. Dakle, sadašnji zastupnici znaju da ova Vlada ne radi dobro svoj posao, ali je ne traže ostavku. Iako, na zahtjev većine saborskih zastupnika, Vlada bi morala dati ostavku. To ne čini niti predsjednik Republike. I zastupnici i predsjednik više se brinu o tome da se ne zamjere svojoj stranci koju, pretpostavljam, doživljavaju kao izvor svojih nezasluženih povlastica, nego o općem dobru svih Hrvata. Evo, to mi želimo promijeniti ovim referendumom. Da u sljedećem sazivu imamo u Saboru ljude koji će odbiti potvrditi ministre koji očito nemaju kvalifikacije za važne poslove koje trebaju obavljati za sve nas ili opozvati vladu, iz koje god da su stranke, ako se pokaže da je to u interesu svih nas i naše zajedničke dobrobiti.

Hoće li vaša inicijativa i ovaj put imati podršku Katoličke crkve odnosno hoće li štandovi za prikupljanje potpisa biti na istim mjestima, a u pojedinim slučajevima to je bilo i u blizini sakralnih objekata, kao i u vrijeme prikupljanja potpisa za referendum o braku?

Pozvali smo sve vjerske zajednice, političke stranke, sve udruge i pojedince koji žele dobro Hrvatskoj i koji se žele uključiti da nas podrže i priključe se Inicijativi. Građani će se moći izjasniti na više od 2000 lokacija u cijeloj Hrvatskoj – trgovi, parkovi, okretišta tramvaja, sportski centri, veliki centri za kupovinu, katoličke crkve  – mjesta su gdje se okuplja ili prolazi velik broj ljudi, Volonteri odlično poznaju mjesta u kojima žive i znaju vrlo dobro odrediti gdje će najvećem broju svojih sugrađana moći omogućiti da, ako to žele, podrže raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona.

Kako komentirate pokušaj zabrane prikupljanja potpisa na javnim mjestima, a posebno u blizini crkava, što je inicirao Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav?

Prijedlog g. Grbina, odnosno aktualne vlasti, da se građani potpisuju unutar radnog vremena u tijelima državne uprave pokušaj je zastrašivanja i sprječavanja izjašnjavanja birača. Narodni referendum je po svojoj naravi izraz nezadovoljstva birača načinom na kojoj aktualna vlast nešto radi ili ne radi. Inače, zašto bi ga građani organizirali? Već sada Hrvatska ima jedan od najrigoroznijih zakona o referendumu – za svako mjesto izjašnjavanja mora se ishoditi suglasnost gradsko-komunalnog ureda i obavijestiti nadležnu policijsku upravu, dok je u većini demokratskih zemalja potrebno skupiti potpise na kojoj god lokaciji se želi. Iako je gospodin Grbin poznat po besmislicama koje već duže od godinu dana izjavljuje o Ustavu, funkcioniranju Sabora, ovlastima zastupnika, mislim da je ovaj prijedlog, da se naši sugrađani, vjernici raznih vjeroispovijesti, ne smiju izjašnjavati pred crkvama u koje dolaze na misu ili molitvu, ako su valjano prijaljena, dao GONG. Zašto se oni koji idu u crkvu ne bi mogli izjasniti pred svojom crkvom ili džamijom, oni koji idu na nogometnu utakmicu, ispred stadiona, oni koji idu na tržnicu, na tržnici? Bojim se da ovakvi GONG-ovi prijedlozi, kao i njihov prijedlog od prije 6 mjeseci da se Ustavom de facto onemogući referendumsko izjašnjavanje birača – potvrđuju da GONG na žalost funkcionira kao interesna grupa vezana na aktualnu vlast.

Što se tiče, unaprjeđenja Zakona o referendumu – da, trebalo bi ga poboljšati slijedeći najbolje primjere europskog zakonodavstva koji potiču i olakšavaju izjašnjavanje građana. Pritom je potrebno produžiti rok za izjašnjavanje građana i olakšati građanima izjašnjavanje. Nepravedno je i to što hrvatski državljani izvan mjesta prebivališta nemaju mogućnost izjasniti se o potrebi raspisivanja referenduma, a ulaze u ukupan broj birača. Također, potrebno je urediti i popis birača kako bismo napokon saznali koliko točno ima birača u Republici Hrvatskoj i koliko je potpisa, odnosno zahtjeva za raspisivanje referenduma potrebno prikupiti. Evo, mi još nismo doznali od ministra Bauka koliki je to konačni broj potpisa koji trebamo dostaviti za raspisivanje ovog referenduma o demokratizaciji izbornog zakona.

Biste li odustali od referenduma ukoliko Sabor u hitnoj proceduri promijeni izborni zakon i uvede tražene promjene?

Koliko za sada vidimo – jedino je narodnim referendumom moguće osigurati promjene već na sljedećim izborima. GONG, predsjednik Josipović i drugi koji su počeli predlagati promjene izbornog sustava odmah nakon što je „U ime obitelji“ najavila referendum – traže promjene koje bi postale važeće tek za 5 godina, tako da, koliko vidimo u ovom trenutku, njihovi prijedlozi nisu u funkciji ostvarivanja promjene izbornog zakonodavstva, već u funkciji odgađanja i otežavanja promjena koje se boje da ćemo mi provesti. Rado bih da me demantiraju i podupru referendumsko izjašnjavanje birača koje je inicirala „U ime obitelji“.  Što se tiče troškova referenduma – važno je znati da više od 80 posto novaca koji se potroši na referendum u stvari ide na plaćanje honorara ljudi koji taj dan rade na biralištima. Dakle, referendumski trošak predstavlja jednu od boljih investicija ove vlade. A želi li se uštedjeti i na tome – referendum se može organizirati u isto vrijeme kad su i predsjednički izbori.

Zbog čega tražite promjenu ustava po ovom pitanju kad stručnjaci upozoravaju da su izborne promjene stvar Izbornog zakona, a ne Ustava te se time nepotrebno zadire u Ustav?

Stručnjaci koji su radili na referendumskom pitanju za inicijativu „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ ne misle tako. Evo zašto: izborna pravila na temelju kojih se odvijaju izbori u Republici Hrvatskoj regulirana su s više zakona (npr. Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Zakon o izbornim jedinicama itd.) – tako da bi se za demokratizaciju samoga izbornog sustava trebalo mijenjati više zakona. Ako se u Ustav unesu određena načela, kao što to predlaže građanska inicijativa „U ime obitelji“, i što je slučaj u 12 ili 13 zemalja Europske Unije, tada se s najvišim pravnim aktom Hrvatske, Ustavom, moraju uskladiti svi zakoni. Ako birači na referendumu nalože aktualnoj vlasti da promijeni izborni sustav i omogući da se zastupnike bira imenom i prezimenom, vlada i Sabor morat će to provesti.

Ukoliko prikupite dovoljno potpisa, hoćete li i na koji način inzistirati da se referendum provede još ove godine kako bi se nova pravila mogla primijeniti već na sljedećim parlamentarnim izborima? Jer, koliko je poznato, izborna pravila ne smiju se mijenjati godinu dana prije izbora odnosno u godini izbora pa ako referendum ne bude proveden u vrlo kratkom roku, građani neće imati koristi od novih pravila, barem ne na sljedećim izborima.

Odredba o zabrani promjene izbornog zakona u godini izbora ne odnosi se na Ustav, već na zakone. Smisao te odredbe je da spriječi da oni koji su na vlasti izborni zakon mijenjaju tak da njima pogoduje. Ove promjene tražimo mi, birači i one će vrijediti za sve stranke jednako. Načelo preferencijalnog glasanja bez cenzusa je primjenjivo odmah bez dodatnih izmjena zakona. Pravo na dopisno glasovanje svim hrvatskim državljanima je odmah primjenljivo. Ostala načela kao što je smanjenje izbornog praga na 3 posto i povećanje broja zastupnika koji se biraju u izbornim jedinicama s 14 na minimalno 20 zahtijeva promjenu drugih vezanih zakona i to moraju učiniti saborski zastupnici. Ako birači na referendumu prihvate naš prijedlog, u Ustavu će se, s već spomenutim načelima, ugraditi i obaveza da u slučaju izbjegavanja i odugovlačenja od strane predstavnika javne vlasti, već na prvim sljedećim izborima Republika Hrvatska bude jedna izborna jedinica, a izborni prag će biti 2%. Ovakva odredba predstavlja osiguranje da će se najvažnija načela iz našeg prijedloga primijeniti uz suradnju ili bez suradnje saborskih zastupnika.

Mnogi vas optužuju da vam je glavni cilj zapravo smanjiti izborni prag kako bi stranke poput Hrasta imale šanse ući u Sabor. Možete li to komentirati?

Mi pokrećemo referendum čiji je cilj iz korijena promijeniti politički sustav Hrvatske i osigurati da imamo sposobnije i kompetentnije saborske zastupnike i vladu.  Želimo oko te ideje ujediniti sve hrvatske birače. Pozvali smo sve stranke, udruge, vjerske zajednice da nam se pridruže u demokratizaciji Hrvatske. Zar vi zaista vjerujete kako je prikriveni cilj  takvog projekta omogućiti nekoj konkretnoj stranci koja ne prelazi izborni prag da ga u sljedećem pokušaju prijeđe?  Mislim da to ne vjeruju čak ni oni koji uporno lansiraju ovaj spin samo kako bi spriječili da političare koji vladaju hrvatskim narodom zamijene političari koji će hrvatskom narodu služiti.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža