Dr. Željka Markić: ‘Neradna nedjelja za trgovce je pitanje društvene pravednosti, a ne vjersko pitanje’
26. travnja 2020.

Od sutra, prema odluci Stožera, nedjeljom i blagdanima neće biti dozvoljen rad trgovinama osim kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama. Udruga U ime obitelji godinama poziva poslodavce velikih trgovačkih lanaca, kao i poslodavce svih nenužnih djelatnosti u Hrvatskoj, da omoguće svojim zaposlenicima da nedjelje i blagdane mogu provesti sa svojim obiteljima, a ne na radnom mjestu.

Zašto je to važno i pitanje društvene pravednosti, pojasnila je na svom FB dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

“Neradna nedjelja za trgovce je pitanje društvene pravednosti, a ne vjersko pitanje.

1. Radnici u trgovini, njih oko 180 000, uglavnom žena, imaju radni tjedan od 6 dana -od ponedjeljka do subote.
2. Najveći dio zaposlenih u trgovini za rad nedjeljom ne prima nikakvu ili prima minimalnu naknadu te ne mogu birati želi li ili ne želi raditi i taj, 7 dan u tjednu.
3. Trgovci i trgovkinje spadaju među građane RH sa najnižim primanjima.
4. Prema istraživanju koje je prošle godine proveo Savez za neradnu nedjelju 80% hrvatskih građana podržava neradnu nedjelju.
5. Sve veći dio poslodavaca podupire neradnu nedjelju. Na primjer, prošle je godine trgovački lanac KTC uveo neradnu nedjelju i neradne blagdane za svoje zaposlenike.

Odluka Stožera da trgovine ne rade nedjeljom je prilika da se u ovim uvijetima korona krize pronađe najbolji model za osiguravanja društvene pravednosti.

Potrebno je posložiti zakonsku regulativu koja će osigurati pravo radnnika u trgovini, ali i svih drugih, da budu slobodni barem jedan dan u tjednu i to u vrijeme kad su svi drugi članovi njihove obitelji il prijatelji doma ili – ako rade – da su za to pošteno plaćeni i da imaju pravo koristiti zamjenski, sloboodan dan.

U ime obitelji je dala zakonski prijedlog u 3. mj. 2017. kojim se radnicima u trgovini osigurava da biraju žele li raditi nedjeljom i da, ako rade nedjeljom, moraju za to primati 50% veću dnevnicu. Savez za nedjelju iznio je prijedlog uvođenja neradne nedjelje za sve. Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska – imaju razne modele neradne nedjelje.Sigurno je da Hrvatska može naći model koji će trgovcima osigurati da jedan dan u tjednu budu sa svojom obitelji, bez šteta za gospodarstvo.

SDP je zakonom zabranio rad nedjeljom 2003, a HDZ ga je zabranio 2008 – a oba puta je zabranu srušio Ustavni sud.

Nevjerojatno je da se u 2021. SDP i HDZ nastavljaju politički prepucavati oko neradne nedjelje – umjesto da se postigne nacionalno suglasje te se osiguraju pošteni uvijeti nerada/rada za trgovce i sve ostale.

A još je nevjerojatnije što se neki deklarativni branitelji radničkih prava protive neradnoj nedjelji – zato što će neki od radnika koji će imati slobodnu nedjelju – svoje slobodno vrijeme iskoristiti i za odlazak na misu”, objavila je dr. Markić.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža