Doktorirala je 2012.g., na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na kojem je prethodno stekla i znanstveni magisterij (2002.) Od 2004. do 2011. g. bila je članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko – dalmatinske županije, te članica Radnih skupina Vlade RH za izradu Nacrta prijedloga 3. i 4. Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova (2006 – 2010 / 2011 – 2015.) Stalna je kolumnistica specijaliziranog analitičkog portala Geopolitika.news. Od 2005. do 2013.g., uređivala je i vodila emisiju Euroatlantski barometar na HRT Radio Splitu. Od 2009.g. do 2013. godine uređivala je i vodila TV emisiju Cenzura na regionalnoj televiziji TV Jadran, te je od 2013-2017. bila urednica emisije Osvrt.

Na početku je kazala da su integracija hrvatskog prostora i hrvatska samostalnost uvelike ovisila o diplomatskim i vojnim aktivnostima Sjedinjenih Američkih Država, ali da je današnji prostor bivše Jugoslavije previše atomiziran zahvaljujući geopolitičkoj viziji SAD-a, koja se nastavila širiti prema prostoru Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Dr. sc. Polović je istaknula da živimo u vremenu post-covid istine te da zapravo postoji jako puno otvorenih pitanja glede pandemije koronavirusa. Navela je pitanje podrijetla virusa i činjenicu da je Svjetska zdravstvena organizacija pokušala dati odgovore, ali to nije uspjela do kraja. Postoji vjerovanje da se virus prenio sa životinje na čovjeka, no isto tako postoje teorije koje se odnose na laboratorijski prijenos bio on namjeran ili slučajan.

Biološko oružje danas je u uporabi, ali je van kontrole javnog nadzora iako postoje međunarodne konvencije koje se osvrću na to, kaže dr. sc. Polović. “To je jako važno da bi se moglo govoriti o učinkovitim terapijama i načinima da se cijela priča zaustavi.”

>Glasnović: Nakon svega što je moja obitelj proživjela u komunizmu ne odustajem, borim se i dalje za Hrvatsku

“Drugo pitanje je uloga i utjecaj “superheroja” ili “supermilijardera” odnosno filantropa poput Gatesa ili Rockfeller fondacije na Svjetsku zdravstvenu organizaciju. “Ono što je problem je stvaranje novih društvenih normi u okviru privatnih fondacija i u okviru neformalnih skupova, Svjetskog ekonomskog foruma, G20 i drugih.

Trump je prvi koji je govorio o wuhanskom odnosno kineskom virusu, a ta teorija nikada nije odbačena prvenstveno zato jer je rekao da posjeduje dokaze odnosno informacije američkih sigurnosnih službi, ali da ih nije ovlašten iznijeti”, kazala je.

Mislim da postoje vrlo snažne ekonomske, financijske veze između privatnih korporacija. Ako se sjetimo, većina korporacija zapravo i dalje djeluje u Kini, iako je Trump inzistirao na njihovom povratku u SAD. Američke korporacije i Kineska partija su na neki način čvrsto isprepletene i to nam daje novu dimenziju u međunarodnoj sigurnosti i možda svijeta i budućnosti.

Dr. sc. Polović je dodala kako imamo složeni odnos između SAD-a, Rusije i Kine jer SAD Rusiju vidi kao prvog neprijatelj, dok je Kina u pozadini, iako bi po analitici trebala biti najveći protivnik. Drugi je odnos Njemačke i Rusije oko Sjevernog toka, odnosno povezanost Rusije i zapadne Europe. “Kada bi se to dogodilo onda bi Europa zaista mogla djelovati kao jedan stabilan geopolitički akter.”

“Polako ulazimo u jedan novi politički sustav koji se neće puno razlikovati od kineskog”

Prošle smo godine vidjeli da EU nije imala zajednički odgovor, a kompletna oprema od maski do respiratora je stizala iz Kine, govori Polović te dodaje da je Europa bar trebala vratiti dio proizvodnje natrag, ali da se to nije dogodilo.

“Živimo u svijetu u kojem su se korporacije jednostavno pokazale kao moćnije od država i polako ulazimo u jedan novi politički sustav koji se neće puno razlikovati od kineskog. Na ekonomskoj razini i ne postoji razlika – i SAD, i Kina i Rusija prihvaćaju neoliberalni ekonomski sustav, međutim razlike su u ideološkom pristupu.

Zapad je razradio ideološki pristup kroz ideologiju globalizma, odnosno širenje ljudskih prava, demokracije, slobodnog tržišta itd., međutim u zadnje vrijeme mu jako loše”, ističe dr. sc. Polović. Navodi da o problemima poput migracija i teorizma treba voditi računa.

Dr. sc. Polović je otkrila i da po prvi puta piše preporuke svojim studentima za doktorat u Kini, što se prije nije događalo te da se sada neki novi život i mogućnosti rađaju na istoku. Dodaje da u Kini ne postoji otpor prema diktaturi.

“Kada im postaviš kamere na ulicama njima je to fenomenalno, oni se osjećaju sigurnima ako im vlada kaže da se ponašaju na određeni način. S druge strane na zapadu koji je doživio liberalna prave i slobode, vidimo da nam se nameću određena nova etika, društvene norme, nova pravila tijekom pandemije bez argumentacije i mislim da je to velika greška.

Dr. sc. Polović je govorila i o prelasku na online nastavu te je kazala kako je slušala predavanje o tome kako se mislilo da će biti riječ o hibridnom modelu, međutim pretvoreni smo u “online avatare”. “Ulazimo zapravo u jednu sferu tehnokomunizma, sferu dominacije umjetne inteligencije, novog političkog sustava ili tog “velikog reseta” koji će donijeti mutirano društvo, odnosno mutirani politički poredak s kojim ćemo se trebati nositi.

Želite se pretplatiti (besplatno) na kanal?

Ako želite pratiti podcast “55 minuta kod Željke Markić” i dobivati obavijesti o novim objavama možete se pretplatiti na kanal.

Koraci za aktiviranje (besplatne) pretplate:

  1. Prijavite se na YouTube na računalu.
  2. Otvorite videozapis na kanalu na koji se želite pretplatiti.
  3. Ispod playera videozapisa kliknite Pretplati me(Subscribe)