Dr. sc. Milardović: Da je ekipa koja je sad na vlasti bila na vlasti 91., projekt RH bi trajao 15 min
5. svibnja 2021.

Gost podcasta “55 minuta kod Željke Markić” bio je politolog, sociolog i profesor političkih znanosti, dr. sc. Anđelko Milardović. Povod za razgovor bile su dvije njegove nove knjige.

> Nova knjiga Anđelka Milardovića: Simulacija demokracije

O demokraciji u Hrvatskoj

Na početku je dr. sc. Milardović rekao da se “ugodno osjeća u prostoru koji podsjeća na prostor grupe u ilegali”. “Javljamo se iz ilegale, u doba liberalne demokracije koja cvjeta u Republici Hrvatskoj” – našalio se.

“Postoji ‘kasta’ koja može govoriti u javnim medijima, a mi smo ‘podkasta’ koja više ne može govoriti u javnim medijima, pogotovo državnim.” – rekao je Milardović.

“Mi živimo u vrijeme procvata liberalne demokracije čiji je protagonist Andrej Plenković i njegovi asistenti i zbog tog procvata jedan dio ljudi ne može više javno govoriti jer je naprosto nepoželjan u javnim medijima” – nastavio je u ironičnom tonu Milardović.

“Smatram da je riječ o nekom tipu regresije u odnosu na koncept liberalne demokracije” – rekao je.

Na pitanje može li to “vraćanje natrag” ići toliko daleko da ide prema totalitarnom sustavu, odgovorio je:

“Može i to. Ali to vraćanje ovisi i o ponašanju javnosti, odnosno građana, o tome dokle će oni trpjeti taj tip regresije. U nedavnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju rekao sam da se radi o regresiji i kakistokraciji, a to je najgori oblik vladavine, odnosno to je vladavina “najgorih””.

O novoj knjizi

U emisiji je bilo govora o Milardovićevoj knjizi “Simulacija demokracije”.

“Moja političko-filozofska pozicija je pluralizam kao ontološka koncepcija koja podrazumijeva uvažavanje različitih političkih identiteta i aktera u društvu, koji ne bi trebali biti zapriječeni. Jer ako mi imamo mišljenje koje je različito od onoga što zastupa trenutna vlast i onda nas tretiraju ‘podkastom’, a mi to nismo jer imamo intelektualnih sposobnosti koju oni nemaju, i tjeraju nas da se javljamo ovako, iz ilegale, iz prostora od 15 četvornih metara… zar to nije zabrinjavajuće?” – pitao je Milardović i dodao:

“Zalažem se da svaki član ove društvene zajednice ima slobodu – slobodu mišljenja, slobodu udruživanja, komentiranja itd., da i najgori govor ne može biti predmetom zabrana i ignoriranja. Nekad su, u rigidnom totalitarizmu za to postojale zabrane, hapšenja, a sad je tu suptilnija metoda – nema hapšenja, a sada vas jednostavno nema, na ekranu piše ‘delete’… Sad koristim izraze na engleskom kao što ih koristi ova ‘briselska kasta’ da bi u komunikaciji s građanima bili pametniji, da bi pokazali da su superiorniji od ove ‘male ništavne raje’ koju trebaju samo kad su izbori. Kad su izbori oni kažu: ‘To je festival demokracije’, a ja dodajem: festival ‘simulirane demokracije’.”

O ‘simuliranoj demokraciji’

Upitan da pojasni što je “simulirana demokracija”, kazao je:

“Najjednostavnija definicija ‘simulacije’ jest – oponašanje onoga čega nemamo.”

U emisiji se također govorilo o neorganiziranom i kaotičnom ponašanju vlasti u aktualnoj koronakrizi, a dr. Markić upitala je svog gosta i da prokomentira aktualnu “zabranu iznošenja bilo kakvih razumnih pitanja vezanih za znanost, medicinu, posljedice cijepljenja, nošenje maski…”

“Ako smo se 90-ih godina (a to je sad već tema druge knjige, “Dokumenti o državnosti i političkom sustavu RH 1990.-2020.”), ako smo se dogovorili u Božićnom ustavu da je demokracija ustavna formula, u čemu je onda problem? Ja bih pustio sve govore jer prihvaćam pluralizam kao ontološku koncepciju. Treba pustiti sve aktere u društvu da misle i da govore” – odgovorio je Milardović.

“Da se ova aktualna ekipa na vlasti našla 1991., projekt RH bi trajao 15 minuta i završio bi kao veliki krvavi pir. To je procjena u odnosu na sposobnost.” – rekao je pred kraj emisije dr. sc. Milardović.

“Vratimo se na to doba. Ne bih ulazio u genezu raspada Jugoslavije, tu je kompetentan drug Dejan Jović i ekipa s “talibanskih dogmatskih regionskih” nauka, nego ću govoriti o jednom aspektu stvaranja države u procesu tranzicije u pluralno društvo. U tom procesu nas je pratilo neko znanje, ‘virtum’ – vještina, sposobnost te stare garde koji su vodili taj projekt, tj. koji su tada vodili RH, ali pratila nas je i ‘fortuna’. Gledajući s aspekta novovjekovne političke filozofije Nicola Machiavellija, uzeo sam pojmove ‘virtum ‘ i ‘fortuna’. Fortuna nas je pratila u više navrata – prvi put kod pokušaja atentata na predsjednika, raketiranja Banskih dvora 1991. Da je atentat uspio, od projekta RH ne bi bilo ništa. Već je bila stvorena alternativna civilna vlada.” – istaknuo je i dodao:

“Moja knjiga ima 12 dodataka, ima preko 1000 stranica i za to sam morao različite stvari pročitati.”

“Hrvati imaju negativan odnos spram Rusa, no, da nije bilo njih i ove ‘stare garde’ koja je intervenirala u Moskvu, Zagreb bi bio na meti i u opasnosti da bude razoren, a da ne govorimo o ovim pričama o SAO-ima, planu Z4… I takvih odlomaka ima više. Spasio nas je omjer vještine vladajućih i sreće.”

“Mi o onima koji su tada vladali možemo imati različita mišljenja, o procesu raspada Jugoslavije također možemo imati različita mišljenja, ali da se nešto moglo održati – ono bi se održalo. Kao što individualni životi nisu vječni, tako nisu vječne ni države, nisu vječna carstva, imperiji. Povijest civilizacija i politička povijest pokazuje (a za to postoje i dokazi u formi dokumenata) kako su nastajale države i kako su nestale. Samo na primjeru 20. st. – vidimo kako je nestala Austro-Ugarska, Otomansko Carstvo, Rusko Carstvo, Romanovi… itd. Moje tumačenje je sljedeće: Da je neki entitet mogao preživjeti, preživio bi. Govorim o Jugoslaviji.” – zaključio je dr. sc. Milardović.

Na kraju emisije poručio je:

“Moja poruka gledateljima je: ‘Onog trenutka kad se prestanete bojati, bit ćete slobodni, a sloboda nema cijenu’”.

Prof.dr. Anđelko Milardović politologiju je studirao u Ljubljani i u Zagrebu. Diplomirao je 1981. na Fakultetu političkih nauka Zagrebu, gdje je 1986. i magistrirao iz područja filozofske antropologije. Doktorirao je 1987. na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu iz područja sociologije politike. Redoviti je profesor političkih znanosti u trajnom zvanju i znanstveni savjetnik. Kolegije Uvod u politologiju, Sociologija politike, Povijest političkih ideja, Suvremene političke ideje i ideologije, Sociologija kulture, Sociologija informacijskog društva i cyber-kulture i Politički marketing predavao je na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištu u Dubrovniku, Sveučilištu Sjever, Sveučilištu J. J. Strossmayera i na Visokoj školi Algebra. Godine 1987. bio na studijskim boravku u Göttingenu, 1991. u Bonnu, 1994. u Beču i iste godine u Heidelbergu na Institut für Politiwissenschaft kod profesora Klausa von Beymea.

Voditelj je međunarodnog znanstvenog projekta Globalizacija migracija, antiimigrantske stranke i ksenofobija u EU. Utemeljio je nakladničku kuću Pan liber gdje je uredio više od sedamdeset naslova iz politologije, Centar za politološka istraživanja, Institut za europske i globalizacijske studije znanstvenog portala Demos Migrant. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim znanstvenim konferencijama. Područja njegova znanstvenog interesa su politička teorija i filozofija, sociologija politike, kulture i migracija. Od 2007. sustavno se bavi istraživanjem različitih dimenzija globalizacije. Autor je mnoštva članaka u časopisima i više od dvadeset knjiga iz politologije i društvenih znanosti. Zaposlen je u Institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu.

Gostovanje dr. sc. Milardovića u 55 minuta kod Željke Markić pogledajte u cijelosti na YouTube kanalu.

Želite se pretplatiti (besplatno) na kanal?

Ako želite pratiti podcast “55 minuta kod Željke Markić” i dobivati obavijesti o novim objavama možete se pretplatiti na kanal.

Koraci za aktiviranje (besplatne) pretplate:

  1. Prijavite se na YouTube na računalu.
  2. Otvorite videozapis na kanalu na koji se želite pretplatiti.
  3. Ispod playera videozapisa kliknite Pretplati me(Subscribe)

Kad se pretplatite na kanal, svi novi videozapisi koje taj kanal objavi prikazat će se u vašem feedu Pretplate i dobivat ćete obavijesti kad kanal na koji ste pretplaćeni objavi novi sadržaj.

Svaka pretplata na kanalu na Youtubeu je automatski besplatna.

>(VIDEO) Pogledajte premijeru podcasta Željke Markić i predbilježite se za nove emisije

Na feedu pretplata koji je dostupan na mobilnim uređajima i računalima prikazuju se svi videozapisi nedavno preneseni na kanale na koje ste pretplaćeni.

Ako želite dobivati sve obavijesti s kanala na koji ste pretplaćeni, dodirnite zvonce za obavijest

Zvonce će se tada promijeniti u zvonce koje zvonii tako pokazati da ste odabrali sve obavijesti.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža