U ime obitelji

Dr. sc. Grubišić: Kolika će vam biti mirovina ovisi o političarima kojima inače ništa ne vjerujete

Dr. sc. Grubišić: Kolika će vam biti mirovina ovisi o političarima kojima inače ništa ne vjerujete

“Kolika će vam biti mirovina ovisi o istim političarima kojima inače ništa ne vjerujete”, upozorio je dokazani ekonomski stručnjak, dr. sc. Andrej Grubišić, gostujući u podcastu “55 minuta kod Željke Markić”.

U vrlo zanimljivom razgovoru s dr. Željkom Markić govori o padu kvalitete života, ekonomskoj slobodi, nestabilnosti mirovinskih stupova, državi kao lošem gospodaru privatnog novca, eksploataciji Hrvata, slobodnom tržištu i krizi privatnog poduzetništva u Hrvatskoj.

“Za razboritu osobu pitanje mirovine je jedno od krucijalnih. Danas imate sustav kome ste brigu prepustili nekome koga ne poznajete i koji ne snosi nikakve posljedice ako to obećanje ne bude ispunjeno. Od prosječne plaće uplaćuje se u prvi i drugi mirovinski stup. Prvi mirovinski stup je zapravo jedna najraširenija legalna Ponzijeva shema. Nitko nas ne može prisiliti da ostanemo ovdje živjeti i uplaćivati u bilo kakav mirovinski stup. Ne odvajate za svoju imovinu, nego za tuđu. Imamo situaciju Ponzijeve sheme gdje ja prisilno uplaćujem za nekog drugog i očekujem da će netko drugi prisilno uplaćivati za mene. Taj sustav generira siromahe. To je stvar empirijskih pokazatelja. Koristeći taj sustav ne ćemo moći kreirati bogatije umirovljenike i po meni se taj sustav treba mijenjati. Drugi mirovinski stup je strašno izreguliran. Lavovski dio novca gotovo 70 posto uloženo je u državne obveznice i ponovno je vraćen državi. Hrvatska država ima relativno nizak kreditni rejting, pa ne možemo govoriti o bezrizičnom ulaganju. Problem je u nedostatku izbora kako ću ja štedjeti i investirati. Krši se pravo na raspolaganje privatnom imovinom. Nitko od nas nije toliko pametan da zna što je najbolje za sve. Zato treba zadržati slobodu izbora. Strašno smo zakinuti za slobodu izbora. Nitko ne troši tuđi novac tako racionalno kao svoj, posebno ne na dugi rok. Puno problema se u državi kreira kao posljedica dobrih namjera”, podsjeća.

“Državi smo u cijelosti prepustili upravljanje mirovinama, obrazovni sustav i zdravstveni sustav. Svake godine izdvajanja su za to sve veća. Imamo depopulaciju, pa se pitam, imamo li za povećana izdvajanja – bolje zdravstvo, obrazovanje i hoćemo li imati bolje mirovine? Nisam siguran. Odgovor je zapravo – ne. Za te tri jako bitne stvari ljudi bi trebali imati prilike sami odlučivati”, ističe dr. sc. Grubišić, a koja rješenja predlaže – pogledajte u razgovoru:

Dr. sc. Andrej Grubišić krajem rujna 2007. obranio je doktorsku disertaciju iz područja financija na Business School Lausanne u Švicarskoj. Magistrirao je na temu financija 2003. Godine na Webster University, St. Louis, SAD. Karijeru je započeo 2002. u SAD-u na poslovima financijskog analitičara u kompaniji Sodexho Inc. 2003. godine dolazi u Hrvatski Telekom na poziciju asistenta u uredu člana Uprave za financije gdje je zadužen za poslove riznice i korporativnih financija, nakon čega prelazi u odjel strategije gdje upravlja procesom strateškog planiranja za sve članice T-HT grupe. 2007. godine postaje član uprave društva za upravljanje investicijskim fondovima Platinum Invest čiji je suvlasnik do kraja 2008. kad prodaje svoj udjel i prelazi na mjesto direktora korporativnih financija unutar Erste Grupe zadužen za hrvatsko tržište s fokusom na projekte spajanja i preuzimanja, dokapitalizacije i financijska restrukturiranja. Početkom 2010. osniva tvrtku za poslovno i financijsko savjetovanje – Grubišić & Partneri. Dugogodišnji je profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta na predmetima ˝Poslovne financije˝ i ˝Financijski menadžment˝.

Želite se pretplatiti (besplatno) na kanal?

Ako želite pratiti podcast “55 minuta kod Željke Markić” i dobivati obavijesti o novim objavama možete se pretplatiti na kanal.

Koraci za aktiviranje (besplatne) pretplate:

  1. Prijavite se na YouTube na računalu.
  2. Otvorite videozapis na kanalu na koji se želite pretplatiti.
  3. Ispod playera videozapisa kliknite Pretplati me(Subscribe)

Kad se pretplatite na kanal, svi novi videozapisi koje taj kanal objavi prikazat će se u vašem feedu Pretplate i dobivat ćete obavijesti kad kanal na koji ste pretplaćeni objavi novi sadržaj.

Svaka pretplata na kanalu na Youtubeu je automatski besplatna.

>(VIDEO) Pogledajte premijeru podcasta Željke Markić i predbilježite se za nove emisije

Na feedu pretplata koji je dostupan na mobilnim uređajima i računalima prikazuju se svi videozapisi nedavno preneseni na kanale na koje ste pretplaćeni.

Ako želite dobivati sve obavijesti s kanala na koji ste pretplaćeni, dodirnite zvonce za obavijest

Zvonce će se tada promijeniti u zvonce koje zvonii tako pokazati da ste odabrali sve obavijesti.

Izvor: narod.hr