Dr. Natalija Kanački: U ime obitelji opet promatra izbore, očekujemo da nam HRT osigura prostor za izvješćivanje građana
22. kolovoza 2016.

Povodom parlamentarnih izbora koji se održavaju za nešto više 3 tjedna, razgovarali smo sa dr. Natalijom Kanački, članicom upravnog odbora udruge U ime obitelji i glavnom koordinatoricom za promatranje izbora. U ime obitelji je imala svoje promatrače na referenudmu o braku, predsjedničkim i prošlogodišnjim parlamentarnim izborima sa više od 845 treniranih volontera čije su povratne informacije o nepravilnostima i iskustvima na dan izbora uvršetene u javno izvjeće udruge.

Planira li U ime obitelji imati svoje promatrače na parlamentarnim izborima u rujnu?

Udruga U ime obitelji pokazala se tijekom nekoliko posljednjih izbora i referenduma kao jedina relevantna snaga za nepristrano i organizirano promatranje glasovanja među udrugama civilnog društva. I na ovim izborima imati ćemo svoje promatrače u Hrvatskoj i inozemstvu te ćemo pratiti izlaznost birača.

Zašto je promatranje izbora važno?

Promatranje doprinosi jačanju institucija demokracije te utječe na povjerenje građana u ispravnost provođenja propisanih procedura i rezultata izbora. Također, jača povjerenje građana da će resursi za izbore biti pravilno iskorišteni te se smanjuju moguće nepravilnosti ili ponavljanje izbora.

Naša udruga izuzetnu pažnju polaže na edukaciju i informiranost promatrača, što je jedan od ključnih čimbenika za osiguravanje demokratskog ozračja sa što manje nepravilnosti tijekom izbora.

Kako će se provoditi promatranje?

Udruga U ime obitelji organizirati će promatranje izbora na svim razinama provođenja, od biračkih odbora do Državnog izbornog povjerenstva, što daje dodatanlegitimitet provedenim izborima i referendumima na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Promatranje je izuzetno važno za jačanje biračkih prava posebnih kategorija birača – manjina, birača izvan RH, bolesnih, birača u domovima umirovljenika i sl.

Na prošlim smo parlamentarnim izborima imali 845 promatrača te se profilirali kao vodeća udruga koja svojim volonterskim radom i entuzijazmom doprinosi razvoju civilnog društva.

Na ovim izborima, uz stranačke očekujemo samo promatrače U ime obitelji te ponekog međunarodnog promatrača. Nadamo se i odazivu naših volontera u inozemstvu, jer smo na proteklim izborima imali naše predstavnike u diplomatskim predstavništvima od BiH, Njemačke, Kanade pa sve do Argentine!

Kako prema posljednjim procjenama demografa u Hrvatskoj ima više od 400.000 viška ‘birača duhova’ tj. fiktivno prijavljenih stanovnika posebnu pažnju ćemo obratiti na mogućnost manipulacijom tog gorućeg problema.

GONG koji je u prošlosti percipiran kao ‘glavna udruga za promatranje izbora’, na prošlim izborima nije imao niti jednog promatrača na biračkim mjestima, jer njihov rad nije volonterski nego je financiran iz državnog proračuna ili nekih vanjskih financijera. Volonterskim uključivanjem udruge U ime obitelji u promatranje tijeka izbora, njihov je značaj u tom području posve anuliran.

Zanimljivo je da su mediji tijekom prošlih parlamentarnih izbora nastavljali favorizirati GONG, uključujući HRT, iako iako nisu imali promatrače na terenu te stoga nisu mogli dati informacije iz prve ruke te su se isto tako u nizu situacija pokazali povezanima sa vladom i strankom Zorana Milanovića kočeći procese demokratizacije i uključivanja građana u sve razine društva u Hrvatskoj.

Očekujemo od medija da ovaj puta korektno izvještavaju o promatranju s birališta i uključivanju u izvještavanje U ime obitelji, kao civilnu udrugu koja je posljednjih nekoliko godina učinila najviše u Hrvatskoj upravo za uključivanje građana u civilno društvo izborivši se za prvi narodni referendum.

Podsjećam da je U ime obitelji prikupila više od 385 000 potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava te da je vlada Zorana Milanovića morala uvesti barem jedan preferencijalni glas na parlamentarnim izborima prošle godine, iako su zadržali 10% cenzus, što znači da birači svojim, preferencijalnim glasom pomiču kandidata na listi samo onda kad on prikupi 10% glasova cijele liste. U ime obitelji je u promjeni izbornog sustava tražila 3 preferencijalna glasa bez 10% ograničenja te pravo da hrvatski državljani izvan Hrvatske glasuju dopisnim ili elektronskim putem.

Što želite poručiti građanima?

Udruga „U ime obitelji“ želi osigurati što veću transparentnost izbornog procesa te veće povjerenje građana u demokratske procese i institucije te pravilno odvijanje izbora, bez manipulacija i krađa. Sam izborni sustav koji Hrvatska ima zadnjih 15 godina pogoduje HDZ-u i SDP-u i suprotan je interesu svih nas – a to je da se svi sposobni i zainteresirani mogu uključiti u politički život Hrvatske, a da birači što izravnije odlučuju o onima koji ih predstavljaju. Tako da zastupnici budu prvenstveno odgovorni biračima, građanima, a tek onda svojim šefovima stranaka.

Naglašavam da smo za uspješnost izbora odgovorni i mi, građani, svojim izlaskom na birališta. Stoga pozivam sve naše građane u Hrvatskoj i inozemstvu da izađu na izbore 11. rujna 2016. te daju svoj glas stranci, nezavisnoj listi ili kandidatu koji zastupa njihove vrijednosti. Potičemo sve građane da iskoriste barem taj jedan, preferencijalni glas te zaokruže osobu za koju drže da će najbolje u Saboru predstavljati njih i njihovu izbornu jedinicu.

Posebno pozivam sve koji se žele uključiti u promatranje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i inozemstvu zajedno s nama da se jave na link OVDJE do 31.kolovoza 2016.

Promatranje izbora dio je naše borbe za pravedniji izborni sustav koji bi uključivao preferencijalno glasovanje za 3 kandidata, zabranu predizbornih koalicija, smanjenje izbornog praga te mogućnost elektronskog i/ili dopisnog glasovanja za Hrvate koji nemaju prebivalište u RH.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža