Dr. Markić: ‘Zašto vijest nije 2499 svećenika koji ne služe misu za narod u crkvama, već je vijest 1 koji je služi?’
13. travnja 2020.

“Sad kad smo razjasnili sve oko don Delaša i mise na kojoj je sudjelovalo 10 ljudi. – mene zanima hoće li se netko ispričati javnosti zato što su novinari bez dopuštenja ušli u crkvu i snimali. Hoće li se itko ispričati jer su novinari nasilno nastojali ući u crkvu -i kad su vrata crkve zatvorena. Zanima me hoće li ministar Božinović ispitati odgovornost novinara koji nisu nosili zaštitne maske i nisu držali socijalnu distancu od 2 metra – iako su u kontaktu s jako mnogo ljudi? Hoće li ih itko prozvati “zbog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti cijele zajednice”? Zanima me hoće li nam itko objasniti – zašto je jedan jedini svećenik od njih oko 2,500 u Hrvatskoj koji je služio misu za narod ( 10 vjernika) postao vijest dana, a nije vijest dana bilo 2,499 svećenika koji su na najveći kršćanski blagdan, Uskrs, služili misu bez naroda u svojim crkvama? Ili objašnjenje nije niti potrebno. Jer ovaj nepošten i neprofesionalan obrazac izvješćivanja o svećenicima, vjernicima i Katoličkoj Crkvi – odlično poznajemo?”, komentirala je na svom Facebook profilu služenje mise u župnoj crkvi u splitskom predgrađu Sirobuja predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić.

Objavu dr. Markić prenosimo u cijelosti:

“Hoće li se itko ispričati u ime novinara – zbog neovlaštenog snimanja u crkvi i nepridržavanja socijalne distance?

Don Delaš župnik sv. Leopolda Mandića u Splitu nije smio na Uskrs služiti misu za narod. Ne zato što to kaže Dalmatinski portal ili N1 televizija. Niti bilo koji drugi medij koji najčešće objavljuje samo negativne stvari o svećenicima, redovnicima, Katoličkoj Crkvi i katolicima. Već zato što je tako obećao na dan svog ređenja.

Na dan svog ređenja, don Delaš je pristupio svom biskupu, kleknuo pred njim i stavio svoje sklopljene ruke u biskupove ruke. Na biskupovo pitanje “Obećavaš li meni i mojim nasljednicima poštovanje i poslušnost?” don Delaš je odgovorio:”Obećavam”.

A poslušnost je potrebna u situacijama kad se s nečim ne slažemo: Kad se slažemo – nije niti potrebno biti poslušan.

Jako je dobro da su se župljani koji su došli na misu nosili maske i pridražavali se razmaka od 2 metra.

Za svaku je osudu vikanje na novinare ili naguravanje sa novinarima na vratima crkve.

Istovremeno, razumijem župljane sv. Leopoloda Mandića koji su ustali u obranu svog župnika od medija koji dobre svećenike najčešće prikazuju u negativnom svjetlu – a svi kažu da je don Delaš požrtvovan, pobožan i skroman svećenik. Ali, to kakav je don Delaš svećenik i dalje ne opravdava njegove postupke – prema novinarima ili prema biskupu.

Jako je dobro da se Splitsko-makarska nadbiskupija javnosti ispričala u ime don Delaša.

A sad kad smo razjasnili sve oko don Delaša i mise na kojoj je sudjelovalo 10 ljudi. – mene zanima hoće li se netko ispričati javnosti zato što su novinari bez dopuštenja ušli u crkvu i snmali. Hoće li se itko ispričati jer su novinari nasilno nastojali ući u ckrvu -i kad su vrata crkve zatvorena.

Zanima me hoće li ministar Božinović ispitati odgovornost novinara koji nisu nosili zaštitne maske i nisu držali socijalnu distancu od 2 metra – iako su u kontaktu s jako mnogo ljudi?
Hoće li ih itko prozvati “zbog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti cijele zajednice”?

Zanima me hoće li nam itko objasniti – zašto je jedan jedini svećenik od njih oko 2,500 u Hrvatskoj koji je služio misu za narod ( 10 vjernika) postao vijest dana, a nije vijest dana bilo 2,499 svećenika koji su na najveći kršćanski blagdan, Uskrs, služili misu bez naroda u svojim crkvama?

Ili . objašnjenje nije niti potrebno. Jer ovaj nepošten i neprofesionalan obrazac izvješćivanja o svećenicima, vjernicima i Katoličkoj Crkvi – odlično poznajemo?”

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža