Dr. Markić: U Hrvatskoj postoji društveni paradoks da je najveća vjerska zajednica najizloženija napadima
28. rujna 2023.

Nakon okruglog stola i predstavljanja “Izvješća o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2021. i 2022. godini” saborski zastupnik Stephen Nikola Bartulica održao je konferenciju za medije na kojoj su sudjelovali i drugi govornici. Dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, upozorila je na društveni paradoks da je najveća vjerska zajednica najizloženija napadima.

Bartulica: Na novinarima je velika odgovornost

Bartulica, koji je jedan od organizatora okruglog stola, kazao je da je jako važno da se ova tema otvori javnosti.

Osvrnuo se na američkog autora koji tvrdi da je antikatolicizam prihvatljiva predrasuda u zapadnim zemljama, a sada vidimo da se to prihvaćamo i u Hrvatskoj. Kazo je da će on i Domovinski pokret ustrajati i ukazivati na taj problem. Zahvalio dr. Željki Markić i udruzi U ime obitelji koji su pripremili ovo izvješće na preko 180 stranica.

„Ono što se događa i prihvaća u javnom prostoru je daleko od nekih visokih standarda koje svi želimo u ovoj našoj demokraciji“, kazao je.

Možda će vas zanimati

Izvješće o napadima na Katoličku Crkvu i vjernike: ‘Da je riječ o nekoj manjinskoj ili drugoj skupini cijela Hrvatska bi vrištala’

Okrugli stol održat će se u srijedu 27. rujna 2023. u 10 sati u Hrvatskom saboru (dvorana Josipa Šokčevića)

Novinarima je rekao da su i oni bili jedna od tema i da je na njima velika odgovornost.

Foto: fah

Dr. Markić: Ovo je društveni paradoks

Dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, kazala kako je prvo izvješće objavljeno za 2020. godinu. Istaknula je da udruga U ime obitelji smatra da je svaka konstruktivna kritika dobra, no da ona mora biti utemeljena na činjenicama.

„Ovo izvješće pokazuju da u Hrvatskoj postoji društveni paradoks da najveća vjerska zajednica je najizloženija napadima, hajkama, lažima i neistinama, širenjem netrpeljivosti na Crkvu i na vjernike koji djeluju u društvu“, istaknula je dr. Markić.

Foto: Narod.hr

Netočni podaci u međunarodnim krugovima

Prof. dr. sc. Nenad Pokos s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar upozorio je na grešku s popisom stanovništva iz 2021. i brojem katolika. Upozorio je da dvije godine od popisa još ne znamo točan broj katolika.

„Prema službenim podacima to je 79%. Međutim taj podatak je neprecizan jer oko 180 000 pripadnika katoličke crkve svrstano u ostale kršćane ili među ostale religije, svjetonazore itd. Po jednom neslužbenom podatku koji je izašao iz DZS-a udio katolika nije 79% nego 83, 6%. Ono što je još nepovoljno da je službeni podatak od 79% katolika u Hrvatskoj otišao u sve međunarodne statističke urede i kuće i svi koji se bave tom tematikom barataju s podatkom od 79% katolika, što bi u odnosu na popis iz 2011. iznosilo smanjenje za 7,3%“, objasnio je Pokos.

Foto: fah

Tko je ugnjetavan, a tko ugnjetava?

Kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić kazao je da je ovo što se prema Katoličkoj crkvi događa zadnjih godina prevršilo svaku mjeru.

>Tko je u ovoj državi građanin i zašto je ovaj naslov članka o ‘klečavcima’ na Jutarnjem listu jako opasan?

„Radi se o javnom silovanju i nasilju katoličkih vjernika i Crkvi. To ovo Izvješće dobro potvrđuje… Ono što mi je prvo palo na pamet je da, kad bismo riječ Crkva zamijenili nekom drugom, dobili bismo dramatični trenutak gdje bi cijela Hrvatska vrištala“, istaknuo je.

Naglasio je kako uistinu postoji nasilje i diskriminacija najveće vjerske zajednice. O razlozima zašto dolazi do diskriminacije vjernika, Pavičić ističe da se radi o neznanju, nema novinara koji se specijaliziraju, pa mnogi novinari ne znaju osnovne stvari o Crkvi.

Foto: fah

Politolog Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta upozorio je da prevladava politička paradigma prema kojoj je određeno tko može biti ugnjetavan i tko je taj koji ugnjetava, i tu su katolici u nepovoljnom položaju.

„Ideja koja prevladava je da je katolička crkva ta koja priječi individualna prava pojedinca i prava tih ‘ugnjetavanih skupina’. Samim katolici ne mogu biti diskriminirani i potlačeni. No situacija nije baš takva. Zabrinjavajuće je da ta paradigma polako preuzima i hrvatske institucije“, naglasio je Žižić.

Foto: narod.hr

Izvješće možete pronaći na https://izvjesca.uimeobitelji.net/, a snimku Okruglog stola možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=ptQvEcmPRpU.

Trenutno se prikupljaju sredstva za tiskanje izvješća. Svoj doprinos možete dati OVDJE ili uplatom na žiro-račun U ime obitelji (IBAN HR5223600001102351957; SWIFT: ZABAHR2X).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža