Dr. Markić: ‘Očekujem da Ustavni sud i ostale institucije donesu odluku o novoj provjeri potpisa birača za referendum Narod odlučuje’
1. rujna 2019.

Drago mi je da je provjera za inicijativu ’67 je previše’ pokazala da su građani naučili krasopis i da puno bolje mogu zapisati svoj OIB“, ironično je za Novi list komentirala dr. Željka Markić činjenicu da se broj nevažećih potpisa za referendum prepolovio.

No, dodala je i daje riječ o stvari s kojom ipak ne bi trebalo biti šale i da su građani za obje inicijative Narod odlučuje skupili više od deset posto potrebnih potpisa i da je Ministarstvo uprave, koje je tada vodio Lovro Kuščević ignoriralo tu činjenicu.

Dr. Željka Markić, predsjednica U ime obitelji koja je dio platforme GI Narod odlučuje, i danas upozorava da su oni tom prilikom prikupili dovaljan broj potpisa birača i inzistira na tome da se pristupi ponovnoj provjeri.

Broj nevažećih potpisa najednom se prepolovio

Inicijativa ’67 je previše’ predala je 745.468 potpisa, a Vlada je izvijestila Sabor, nakon što je na uzorku od 50 tisuća napravila provjeru da je važećih 708.713 potpisa. Nevažećih je bilo 4,93 posto.

Ako se to usporedi s prethodnom referendumskom inicijativom Narod odlučuje tisuće, nevjerodostojnim metodama bivšeg ministra Lovre Kuščevića zaključeno je da je nevažećih listića bilo oko deset posto.

Što se promijenilo u godinu dana, kad je inicijativa Narod odlučuje za svoja dva zahtjeva prikupila, kako je utvrdilo Ministarstvo uprave provjeravajući svaki potpis, po deset posto nevažećih potpisa?

> Dr. sc. Mato Palić: ‘Zadnja situacija pokazuje kako je ograničenje mandata zastupnika nacionalnih manjina ispravno rješenje’

> Dr. sc. Davorka Budimir (TIH) za Narod.hr o slučaju Kuščević: ‘Odbacivanje referenduma GI Narod odlučuje rezultat je straha od gubitka pozicija’

> Sjednica Vlade: Inicijativa “67 je previše” prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma

Inicijativa Narod odlučuje i sada se bori za ponovno provjeravanje potpisa jer vjeruju da su nevažećima proglašeni i potpisi koji to nisu bili i da su oni prikupili dovoljno potpisa za promjenu izbornog sustava, piše Novi list od subote.

U slučaju zahtjeva za snižavanje izbornog praga i uvođenja preferencijskih glasova ostali su kratki tek za oko tri tisuće potrebnih glasova, odnosno za manje od jedan posto, dok im je u slučaju izmjena zakonodavstva o glasovanju manjina u Saboru navodno nedostajalo deset tisuća glasova. Da je i u tim slučajevima broj nevažećih listića bio oko pet, a ne deset posto, broj prikupljenih potpisa bio bi zakonski dovoljan za organiziranje referenduma, što ne znači da bi referendumi i bili održani jer bi odluku u konačnici donosio Sabor ili Ustavni sud.

Ponovna provjera?

Nama je nakon isključivanja deset posto glasova i to po tko zna kojim kriterijima nedostajalo manje od jedan posto potrebnih potpisa. Pa kad se radi o tako malom postotku i na izborima se traži novo prebrojavanje. A ovdje se radi o želji birača da se mijenja izborni zakon. Nakon što je ova najnovija provjera pokazala da je broj nevažećih potpisa oko pet posto očekujem da Ustavni sud i ostale institucije donesu odluku o novoj provjeri, kaže dr. Markić.

Na primjedbu da je možda riječ o tome da su sada i građani i organizatori bili oprezniji, dr. Markić odgovora da su upravo radi toga već i u inicijativi Narod odlučuje biti oprezni.

“Mi smo skupili deset posto više od potrebnog broja glasova i to kad smo iz ukupnog broja isključili sve one potpise za koje smo i sami pretpostavljali da bi mogli biti nevažeći. Naravno nismo mogli provjeriti ‘duple potpise’ i nismo mogli provjeriti je li netko upisao krivi OiB, ali zbog svega što se kasnije događalo očekujem da se još jednom provede provjera potpisa“, poručuje dr. Markić.

Kada će se istražiti krađa referenduma za promjenu izbornog sustava?

GI Narod odlučuje podnijela je kaznenu prijavu u studenom 2018. protiv nepoznatog počinitelja radi zlouporabe dužnosti i krađe jer su dvije hrvatske institucije, Hrvatski sabor i Ministarstvo uprave podnijele dva različita zapisnika o izvješću o broju potpisa koje su dostavili Saboru. Postoje sumnje da je utjecaj na zapisnik imala osoba na visokoj poziciji, no još uvijek čekamo presudu. Također, predali smo u lipnju Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti – Ustavni sud će odlučiti jesu li ispunjene sve ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma za promjenu izbornog sustava. Uvijek preostaje i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Građani su zakinuti za referendum o izbornom sustavu, smatraju se prevarenima i pokradenima, građani pamte, 400.000 ljudi čeka poteze premijera Plenkovića i Ustavnog suda”, podsjetila je dr. Natalija Kanački iz GI Narod odlučuje u petak.

Građanska inicijativa Narod odlučuje pozdravlja istragu svakog onoga za koga se sumnja da je povezan s korupcijom i kriminalom i očekuje pokretanje istrage o Kuščevićevoj prijevari s potpisima i krađi referenduma za promjenu izbornog sustava, poručili su u priopćenju nakon otvaranja istrage protiv Kuščevića.

“Postavljamo logično pitanje: ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba  državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača.”, izvijestili su iz GI Narod odlučuje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

>(FOTO) Uskok potvrdio: ‘S Pnuskokom pretražujemo Kuščevićeve nekretnine na Braču’

>Kuščević za svoj pad prozvao Željku Markić

>Višnja Starešina: Naš Lovro kao ostvarenje hrvatskog sna – to je politički profil HDZ-a

>Ministar Kuščević tvrdi da mu katastarsku aferu smještaju lijevi aktivisti i da je na zemljištu uzgajao kokoši hrvatice

>Igor Peternel: Kuščević mi je odličan – neka krade referendume, poništava potpise… što više afera to je manje glasova za Plenkovića

Podsjetimo, Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala je u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Izvor: narod.hr/novi list

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža