Dolenec kaže roditeljima odgojiteljima da upišu djecu u vrtiće, a tamo nedostaje mjesta!
12. travnja 2022.

Dogradonačelnica grada Zagreba Danijela Dolenec u nekoliko je navrata proteklog tjedna govorila o stupanju na snagu odluke o ukidanju mjere roditelj odgojitelj i upisu djece čiji će roditelji uskoro, odlukom Grada, izgubiti taj status, u vrtić.

Najprije je u utorak rekla da 1. svibnja stupaju na snagu izmjene u vezi s korisnicima mjere roditelj odgojitelj te istaknula da slobodnih mjesta u vrtićima ima u svim gradskim četvrtima, ukupno oko 380 slobodnih mjesta u gradskim vrtićima.

Ponovno se o toj temi oglasila u subotu kada je za RTL, ponovno izjavila da roditelji odgojitelji koji će s 1. svibnjem izgubiti taj status, mogu već sada početi upisivati djecu u vrtiće te ponovila da ima oko 380 mjesta u gradskim vrtićima.

> HURO, UiO i GI ‘U djeci je budućnost’: Dolenec ponavlja neistine, roditelji-odgojitelji ne mogu upisati djecu u vrtić

> Tomašević o prodaji Plinare, Dolenec poručila roditeljima-odgojiteljima da ‘već sad imaju pravo tražiti posao i upisati djecu u vrtić’

> Lovrić za Narod.hr: Dolenec laže, kako će 6000 djece biti primljeno u vrtiće s 380 mjesta?

Roditelji odgojitelji: Dolenec opetovano ponavlja netočne tvrdnje

Ove su njezine navode u nedjelju jasno demantirale udruge HURO (Hrvatska udruga roditelja odgojitelja), U ime obitelji i građanska inicijativa “U djeci je budućnost”. Oni su u priopćenju objasnili da je u potpunosti netočna tvrdnja da roditelji odgojitelji mogu upisivati djecu u vrtić prije nego izgube taj status. “Svaki roditelj odgojitelj koji sada pokuša upisati dijete u vrtić mora prekinuti svoj status korisnika”, – istaknuli su.

Osim toga, osvrnuli su se i na tvrdnje da ima dovoljno mjesta u vrtićima upozoravajući kako i glede toga Dolenec iznosi neistine.

“Mnogi vrtići nemaju uopće mjesta, niti broj “slobodnih mjesta” koji navode na upite roditelja odgovara evidenciji Grada Zagreba na koju se poziva Tomaševićeva dogradonačelnica.”

Ima oko 6000 djece, a u vrtićima 380 mjesta

No, iako Grad Zagreb tvrdi da će u vrtićima biti dovoljno mjesta za svu djecu koja će, nakon što im roditelji izgube dosadašnji status roditelja odgojitelja i budu primorani vratiti se na posao, brojke su vrlo jasne.

Naime, kao što navode i HURO, UiO i GI “U djeci je budućnost” u svom priopćenju, roditelji odgojitelji brinu se za oko 6000 djece vrtiće dobi.

Na koji način 6000 djece može biti upisano u 380 slobodnih vrtićkih mjesta koja spominje dogradonačelnica Dolenec?

Ivica Lovrić: Zašto nitko od novinara ne postavi to pitanje?

O ovoj je temi za Narod.hr nedavno govorio i bivši gradski pročelnik za obrazovanje, Ivica Lovrić.

“Što znači oko 380 mjesta ako imamo 6000 djece?” – pita Lovrić.

“Nije mi jasno zašto dogradonačelnicu nitko od novinara nije pitao kako se 6.000 djece može upisati na 380 slobodnih vrtićkih mjesta.”

> Hrvatska udruga roditelja odgojitelja demantira Index: Evo što su sve netočno naveli u članku

> Što tvrde SDP i Možemo, a što je istina o mjeri roditelj odgojitelj?

> Status roditelja odgojitelja – zašto nije dopušteno da djeca roditelja koji koriste ovu mjeru idu u vrtić?

> Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

Korisnici mjere roditelj odgojitelj nisu mogli upisati djecu u vrtić

Mjeru roditelj odgojitelj nezaposleni roditelji mogli su koristiti pod uvjetom da im dijete nije upisano u vrtić. Mnogi roditelji odgojitelji isticali su da upravo to smatraju nedostatkom mjere, navodeći kako bi ponekad bilo potrebno barem povremeno uključivanje djece u vrtićki program.

Naveli su kako roditelji troje i više djece povremeno trebaju pomoć, za vrijeme bolesti roditelja, poroda majke i sličnih situacija te kako bi pohađanje vrtića tijekom nekoliko prijepodnevnih sati bilo korisno i za djecu čiji roditelji imaju ovaj status.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža