Divjak uvodi laptope u škole radi digitalizacije, a mnoge od njih nemaju dobar pristup internetu
25. rujna 2019.

Dva tjedna od početka nastave država počinje s informatizacijom učionica. U sklopu projekta e-Škole nastavnicima stiže više od 26 tisuća laptopa. Na tablete se još čeka, a ministrica Blaženka Divjak obećava ih do kraja godine.

No nekima oprema ne pomaže jer imaju slab internet u školama. “Neke škole imaju slabiji pristup internetu. Te probleme rješavamo tako da im ugovorimo i satelitske linkove ako je to potrebno”, kaže Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a.

Isto tako, u Stobreču kod Splita učenici godinama muku muče zbog prostora za tjelesni.

Kako organizirate nastavu tjelesnog?

“Osnovna škola Stobreč osnovana je 1993. godine. Ove godine upisano je 310 učenika. Do školske godine 2014./2015. nastava tjelesnog odvijala se i u težim uvjetima od ovih jer je u atriju škole za vrijeme kiše bio sat tjelesnog, što je uvelike remetilo nastavni proces ostalih nastavnih predmeta i učenika”, istaknula je ravnateljica OŠ Stobreč Marina Baćak za dnevnik.hr.

Od tada se služimo ovim prostorom koji je nekoć bio namijenjen školskoj blagovaonici i kuhinji, a prenamijenjen je na inicijativu roditelja Mjesnog odbora Stobreč i nas iz škole, uz financijsku pomoć Grada Splita. Trenutačno se snalazimo i u ovim uvjetima, koristimo igralište sportskih terena Grada Splita za lijepog vremena, a kad kiši, onda smo u improviziranom prostoru. Velik je broj djece na mali prostor i to nikako ne zovemo dvorana, nego prostor za izvođenje nastave tjelesnog za vrijeme kišnog vremena.

Koliko vam traje ova agonija?

Agonija traje od samog početka i od samog početka je prisutna želja u učenicima i roditeljima i svim stanovnicima Stobreča jer bi ovdje dvorana bila od velikog značaja i za cijelo mjesto.

Gdje je rješenje?

Rješenje je u potpori naših nadređenih institucija. Spomenut ću Grad Split, koji je naš osnivač. Moram reći i nešto što me ohrabruje jer imam važnu informaciju koju je potvrdio pročelnik Mate Omazić, da je projektni zadatak napravljen za dvoranu Osnovne škole Stobreč. Sada se radi na ishođenju projektne dokumentacije i uskoro ćemo zaista dočekati našu dvoranu koja je tinjala u generacijama učenika njihovih roditelja i svih nas u školi.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža