BRAK= Žena+ muškarac. Sve ostalo je nešto drugo.
1. prosinca 2014.

Na današnji je dan prije godinu dana održan referendum o ustavnoj definiciji braka na kojem je 66 % građana koji su izišli na referendum – njih gotovo milijun – odlučilo da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Bio je to prvi narodni ustavotvorni referendum u 23 godine hrvatske samostalnosti, u godini koju je Europska komisija proglasila „Godinom građana“.

Referendum, najdemokratskiji način izražavanja volje naroda, omogućilo je svojim dvotjednim darivanjem vremena više od 6000 volontera na više od 2000 mjesta izjašnjavanja u cijeloj Hrvatskoj. Prvi put u povijesti Hrvatske mjesta izjašnjavanja postavljena su pred crkvama, džamijama i molitvenim prostorima svih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, kao i na javnim mjestima – trgovima, ulicama, fakultetima, sportskim i gospodarskim događanjima. Prikupljeno je više od 780 000 potpisa.

Referendum o braku podržale su brojne građanske, nevladine udruge – kulturne, vjerske, braniteljske te 21 politička stranka. Protiv referenduma o braku izjasnile su se sve stranke vladajuće Kukuriku koalicije te predsjednik Josipović. Osim što su državni dužnosnici svojim javnim napadima na brak kao zajednicu žene i muškarca zloupotrebljavali svoj položaj i kršili preporuke Venecijanske komisije, oni su i ignorirali stav gotovo trećine SDP-ovih birača i članova – da je brak zajednica žene i muškarca, najbolje mjesto za dobivanje i podizanje djece.

Referendum je pokazao kako se građani različite dobi, vjeroispovijesti, svjetonazora, nacionalnosti i zanimanja mogu organizirati, ujediniti i zauzeti oko vrijednosti  koje su im  važne te tako potaknuti druge građane, uliti im optimizam i pokazati da vlast proizlazi iz naroda, kao što stoji u Ustavu RH.

Kako danas u Organizacijskom odboru građanske inicijative „U ime obitelji“ gledaju na referendum o braku i događanja nakon njega rekla je članica dr. Željka Markić: „Referendum o braku potvrdio je, unatoč tolikim napadima aktualne vlasti, da su za većinu nas, hrvatskih građana, brak, zajednica žene i muškarca, pravo djeteta da, kad god je to moguće raste uz oca i majku, i obitelj – vrijednosti za koje smo se spremni izložiti, založiti i zaštiti ih. Osim toga, referendum o braku razotkrio je nedemokratske metode vladanja aktualne, SDP-ove vlasti i predsjednika Josipovića.

Ministar Bauk prvo je povećao broj potrebnih potpisa u tijeku samog izjašnjavanja birača o referendumu o braku, da bismo danas došli do toga da tvrdi kako u Hrvatskoj, u kojoj ima 3,5 milijuna birača ima 4 milijuna glasača. Ministar Bauk  ignorirao je volju birača jasno izrečenu na referendumu, i u pokušaju obeshrabrivanja građana da se zalažu za svoje vrijednosti, nametnuo Zakon o životnom partnerstvu kroz koji je atribute braka dodijelio jednoj potpunoj drugačijoj vrsti zajednice. Sve ove nedemokratske metode nisu pokušale zakočiti samo izjašnjavanje naroda na referendumu – one danas predstavljaju glavnu kočnicu u gospodarskom razvoju i strukturnim reformama koje su toliko važne za Hrvatsku“, rekla je dr. Markić.

„U ime obitelji“ je kao prva nevladina, građanska inicijativa koja se suprotstavila nametanju ideologije i redefiniranju hrvatskog društva od strane aktualne vlasti otvorila put za još četiri referendumske inicijative u samo godinu dana. Tako su birači, u proteklih 12 mjeseci, odlučili podržati i referendum za zabranu ćiriličnih natpisa na pločama državnih ustanova,  outsourcing – odnosno otpuštanje najranjivijih zaposlenika u javnom sektoru – čistačica, kuharica, pomoćnih radnika, referendum za promjenu izbornog sustava i referendum protiv prodaje (monetizacije) hrvatskih autocesta. Aktualna vlada i predsjednik Josipović nastojali su ili nastoje spriječiti svih pet referendumskih inicijativa koje su organizirali građani Hrvatske, a za koje je ukupno prikupljeno gotovo tri milijuna potpisa.

„U ime obitelji“ će se i dalje zalagati za ostvarivanje svih prava svih građana i istinsku demokraciju. Dio je tog zalaganja i raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava i ukidanje mehanizama izbornog inženjeringa te istjerivanje na čistac tako elementarnih informacija, poput broja birača u Hrvatskoj i broja birača u inozemstvu te manipulacije s brojem birača i 500 tisuća duhova birača ministra Bauka o čemu je „U ime obitelji“ izvijestila europske institucije i strane veleposlanike u RH.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža