U ime obitelji

Bivša predsjednica Planned Parenthooda: U svakom intervjuu morala sam spominjati pobačaj

Bivša predsjednica Planned Parenthooda: U svakom intervjuu morala sam spominjati pobačaj

Bivša predsjednica najvećeg  američkog lanca klinika za pobačaje Planned Parenthood  (Planirano roditeljstvo), dr. Leana Wen otkrila je da je, kao čelnica te ustanove, u svakom javnom nastupu morala spominjati riječ ‘pobačaj’, piše LifeSineNews.

Wen je 2018. došla na položaj predsjednice ove klinike za pobačaj s mjesta zdravstvene povjerenice za Baltimore te je time postala prva liječnica na čelu ove organizacije. Odmah po početku djelovanja Wen je gostovala na emisiji ‘The View’ ABC televizije i iznijela vlastitu viziju rada te ustanove kojoj je glavna zadaća aktivna promocija pobačaja.

Međutim, umjesto da kontinuirano naglašava pobačaj, Wen se u tom razgovoru usredotočila na zdravstvenu skrb, na savjetovanje žena o važnosti zdravstvenih pregleda i na činjenicu da da distribucija i primjena lijekova ne treba biti političko pitanje.

> Biden u zdravstvo gura kadrove koji su lobirali za Planned Parenthood

> Planned Parenthood zaradio prošle godine 1,6 milijardi na pobačajima i postao 2. najveći dobavljač trans hormona

> Biden poništio Trumpove odluke glede pobačaja i uskraćivanja financiranja Planned Parenthooda

Međutim, odmah po završetku televizijskog gostovanja iz Planned Parenthooda prigovorili su Wen da je propustila spomenuti pojam ‘pobačaj’. Wen je kasnije otkrila da joj je nakon tog intervjua član kliničkog odbora poslao poruku sadržaja: “Idući puta se pobrini da govoriš o pobačaju“.

“Trebaš govoriti o pobačaju u svakom medijskom obraćanju“, rečeno joj je. “Ti si ipak predsjednica Planned Parenthooda. Ljudi to od tebe očekuju.”
“Ako ne spominješ pobačaj, čini se kao da ga se sramiš“, upozorio ju je drugi kolega.

Pritisci koje je doživljavala u ovoj klinici i koji su u konačnici rezultirali njezinim napuštanjem te organizacije osam mjeseci poslije, Wen je otkrila u svojoj knjizi “Osiguranja: Liječničko putovanje u borbi za javno zdravstvo”.
Premda Wen podupire pobačajnu praksu, ipak smatra da se Planned Parenthood u svom djelovanju treba usredotočiti na druge usluge poput kontracepcije i spolne edukacije. Objasnila je kako korištenje jezika kojim se promiče pobačaj može odbiti žene kojima je odluka o prekidanju života svoje djece teško pala.

Međutim, drugi članovi te klinike za pobačaje ocijenili su njezino djelovanje kao pokušaj ‘zataškivanja’ pobačaja. Ustvrdili su kako je Wenino priznanje da mnoge žene prolaze kroz teškoće zbog pobačaja bilo ‘dramatično’. Navodili su kako je pobačajna praksa jednostavna i sigurna, unatoč svjedočanstvima brojnih žena koje su nakon loše izvedenih pobačaja morale biti hospitalizirane.

Wen je otkrila da joj je jedan kolega kazao: “Ako ne govorimo o pobačaju otvoreno, glasno i ponosno i kao o pozitivnom moralnom dobru, onda samo još više stigmatiziramo pobačaj, kao i osobe koje ga trebaju.” Ipak, Wen je pojasnila da je u konačnici bila suočena s izborom “promijeniti politiku ili otići”, budući da je Planned Parenthood htio pojačati pobačajnu propagandu. Prije no što su se njezini odvjetnici složili oko izjave o odlasku iz tvrtke, Wen je nadglasana na sastanku kliničkog odbora.

> (VIDEO) Lijevo-liberalni mediji odbili prikazati video koji razotkriva Planned Parenthood: ‘Prodavali su dijelove tijela

> Bivša ravnateljica klinike za pobačaje Abby Johnson: ‘Trump je učinio više za nerođenu djecu nego bilo koji drugi predsjednik

Planned Parenthood uklanja ime svoje osnivačice Margaret Sanger – rasistice i eugeničarke – iz naziva klinike za pobačaj

“Odlazim jer s članovima odbora ne dijelim iste ideološke postavke o smjeru i budućnosti Planned Parenthooda”, osvrnula se tada Wen na svoj odlazak putem Twittera. Unatoč činjenici da je otjerana sa svog položaja, sama priznaje da ‘duboko suosjeća i cijeni’ zaposlenike tog lanca pobačajnih klinika.

Posljednje godišnje izvješće Planned Parenthooda pokazuje da je u toj instituciji pobačeno najmanje 354 871 dijete u razdoblju od 2018. do 2019. U istom vremenu ova je organizacija zaprimila više od 618 milijuna dolara od novca poreznih obveznika.